TechHub Bucharest se lansează în aprilie. Coworking şi spaţii pentru startup-uri

techhubCine are tangenţe cu zona de startup-uri în tehnologie a auzit, cu siguranţă, de TechHub.  TechHub este, după cum îi zice şi numele, un hub pentru startup-uri, un spaţiu comun în care pot activa mai multe companii la început de drum. Există, desigur, mai multe astfel de spaţii. În Bucureşti, la un moment dat, exista Bucharest Hub, fondat, printre alţii, de Vlad Stan, iar acum există şi The Hub, undeva prin zona Piaţa Unirii.

Ce este TechHub şi cine e în spatele lui

De ce ar fi TechHub mai special? În primul rînd, este destinat exclusiv startup-urilor de tehnologie. În al doilea rînd, a fost fondat de Mike Butcher şi Elizabeth Varley, unul dintre seniorii TechCrunch. Primul hub a fost deschis în Londra, apoi au urmat încă două, în Riga şi în Manchester. Al patrulea este cel din Bucureşti, iar investiţia locală este suportată, din propriile buzunare, de către Bogdan Iordache şi Daniel Dragomir (în foto, de la stînga la dreapta: Mike Butcher, Daniel Dragomir, Elizabeth Varley şi Bogdan Iordache.)

techhub-bucharest

Dacă Bogdan Iordache e mai cunoscut, fiind, de altfel, şi unul dintre cei mai activi susţinători ai startup-urilor locale, mai ales prin intermediul evenimentului anual How To Web – care, după doar trei ediţii, figurează pe lista de “highly recommended events” realizată de TechCrunch, – Daniel Dragomir a intrat în zona de online acum cîţiva ani, la MediaPro Interactiv. În prezent, este Deputy CEO al Fundaţiei Post Provatizare.

Ce oferă TechHub

După aproximativ şase luni de căutări, Bogdan Iordache şi Daniel Dragomir au decis să închirieze 400 de metri pătraţi la etajul întîi al unei clădiri de birouri din spatele fostului sediu al Ambasadei SUA, de pe Batiştei. Ar fi, altfel spus, aproape tot etajul, cu amendamentul că rămîne nişte spaţiu neocupat, pentru care TechHub are prima opţiune de închiriere în cazul în care cererea este mare. Ca localizare, este exact în aceeaşi clădire cu un startup românesc de succes, eRepublik.

TechHub Bucureşti va fi împărţit în trei: un spaţiu pentru startup-uri “rezidente,” un spaţiu pentru coworking şi un spaţiu pentru evenimente, cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri. Spaţiul pentru “rezidenţi” implică birouri fixe, dedicate companiilor care optează să-şi desfăşoare activitatea acolo. Sunt disponibile locuri pentru 35 de oameni. În acelaşi timp, spaţiul de coworking va putea găzdui aproximativ 30 de persoane ce-şi pot închiria un birou. Dacă pentru startup-uri vorbim de birouri fixe şi spaţii de depozitare (pentru documente etc.,) pentru coworking, conceptul e ceva mai flexibil, oarecum în genul “cafenea,” în sensul că fiecare se poate aşeza unde vrea.

Sala de evenimente e gîndită pentru diverse mini-conferinţe şi workshop-uri, cu speakeri din diverse domenii, de la conferinţe “inspiraţionale” sau despre business, pînă la cele tehnice, hack-days, investor pitches etc. Cînd nu vor fi evenimente, spaţiul va fi deschis. Şi că tot veni vorba, primul eveniment va avea loc la cel mult o săptămînă de la inaugurarea TechHub, cînd vor fi prezenţi Mike Butcher şi o serie de invitaţi ai acestuia. De altfel, planurile lui Bogdan şi Daniel includ evenimente periodice. În maximum un an, cei doi vizează organizarea a cel puţin unui eveniment săptămînal. Totuşi, avînd în vedere costurile de întreţinere a spaţiului şi chiria, accesul va fi pe bază de bilet. Membrii TechHub vor beneficia însă de preţuri preferenţiale.

Preţurile şi beneficiile TechHub

Deşi încă în stadiu de estimări, preţul unui loc la TechHub ar urma să fie de 120 de euro lunar pentru acces nelimitat. Preţul este valabil atît pentru startup-uri, cît şi pentru independenţii ce optează pentru coworking. Va mai exista şi o serie de pachete bazate pe numărul de ore pe care un freelancer l-ar putea petrece, lunar, “la birou.”

La capitolul beneficii, dincolo de chestiile de bază precum internet şi bucătărie, sau de evenimente şi de posibilitatea de networking sau de folosire a spaţiului pentru întîlniri cu potenţiali clienţi, fiecare membru are acces la reţeaua internă a TechHub şi la resursele pe care aceasta le pune la dispoziţia lor. Mai mult, un membru TechHub Bucureşti care, de exemplu, pleacă pentru o oarecare perioadă în capitala Marii Britanii şi are nevoie de un birou, are acces gratuit la TechHub Londra. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul Manchester şi Riga, dar şi a viitoarelor hub-uri ce vor fi deschise în anii următori.

Ce urmează

În prezent, pentru TechHub Bucureşti, s-au anunţat deja doritori de a se muta. Pentru o bună parte din spaţiile pentru “rezidenţi” şi-au anunţat intenţia companii din Marea Britanie care lucrează cu români şi pentru care un astfel de spaţiu e mult mai fezabil decît o garsonieră sau un apartament dintr-un colţ de Bucureşti.

În prezent, se lucrează cu un arhitect pentru amenajarea spaţiului. Deşi încă la stadiul de randări grafice, TechHub Bucureşti ar trebui să fie deschis la începutul lunii aprilie. Investiţia nu e deloc neglijabilă, cu atît mai mult cu cît chiria nu este deloc mică – sînt, totuşi, 400 de metri pătraţi, cu tot cu utilităţi, într-o clădire de birouri, iar un break-even nu se anunţă chiar imediat.

Cu toate astea, e un pas important în sprijinirea antreprenorilor români din zona de tehnologie, mai ales prin accesul la resurse internaţionale, iar aici putem include inclusiv speakerii şi viitorii investitori care vor ajunge destul de frecvent în Bucureşti. Nu în ultimul rînd, e un loc de întîlnire potrivit pentru independenţi care, ulterior, pot dezvolta noi companii şi noi produse ori servicii web.

13 comentarii

 1. Alex: Crezi ca un asemenea hub pentru start-upuri ar merge si intr-un oras de provincie de 15000 de locuitori? Nu neaparat pe tehnologie…

 2. Alex: sigur ca nu la 120 de euro/luna. Oricum iti poti permite tarife mai mici, ca si costurile de functionare sunt mai scazute decat pe Batistei (chiria in primul rand). Plus ca nu e nevoie sa fie la 400 mp.

  Ma bate gandul (de ceva timp) sa incerc ceva similar…

 3. @Claudiu Minea: depinde de orasul de provincie. Spatiul aferent unei persoane nu trebuie sa coste mai mult decat chiria la un apartament cu doua camere situat central.

  @Subiectiv: in Bucuresti ar mai fi cei de la Regus. Eu le-am folosit serviciile o perioada (in 2010), dar ca majoritatea spatiilor de birouri din Bucuresti au o problema cu locurile de parcare.

  • @Sand31: Am cochetat şi eu la un moment dat cu ideea de Regus. Pînă am văzut preţurile, am comparat cu încasările mele şi… n-a ieşit bine. Legat de locuri de parcare, clădirea în care e TechHub are parcare subterană, doar că te costă 80 de euro lunar per loc. Pe de altă parte, e la doi paşi de Universitate, unde ai două parcări: pe cea de la Inter – care e cam scumpă, totuşi – şi pe cea nouă. Deci n-ar fi dracul chiar aşa de negru. Depinde, pe de altă parte, şi cîte ore stai la birou. Dar fiind în centru, ai metrou şi RATB la doi paşi. Plus, la cîte străduţe sînt prin zonă, un loc tot găseşti să-ţi laşi maşina :)

 4. Sand31: da, un bun punct de la care sa pornesti. Multumesc! :)

 5. Bine ca vine TechHub-ul la open source nu open source-ul la TechHub :)

 6. @Alex: prestez in zona de mai bine de 10 ani. Orice metru parcurs pe jos iti umple incaltarile de … respect. Iar in business, modul in care se prezinta incaltarile e foarte important (motivul pentru care prefer sa folosesc pe post de birou in zilele cu intalniri, hotelurile cu parcare proprie)
  Parcarea de la inter e in jur de 80 Euro / luna.
  Parcarea de la Universitate e prea departe.

  Referitor la parcatul pe stradute, in general dupa ora 10.00 e mission impossible. Oricum, dupa migrarea ambasadei lucrurile s-au mai relaxat in privinta parcarii dar inainte …

  @Claudiu: la Sibiu am un amic care a inchiriat un spatiu relativ mare si nu isi gaseste co-locatar (pretul e mult sub costul chiriei pentru un apartament similar ca dimensiuni). Business-wise da mult mai bine sa ai un birou intr-o cladire de birouri / hotel decat intr-un apartament inchiriat.

 7. Sand31: cred ca totusi o sa fac o incercare. Dar intai voi pune mai multe informatii cap la cap.

  Oricum, multumesc inca o data!

 8. O idee excelenta si, chiar daca mi se pare urias pretul, ma gandesc ca este normal pentru o asemenea zona in Bucuresti. Eu prefer sa lucrez de acasa (sau de pe unde ajung prin lume). Nu ma deranjeaza singuratatea (daca as lucra intr-un ‘coop’ din asta probabil as sta toata ziua la povesti, deci as lucra zero) si imi raman banii in cauza in buzunar.

  Clar, pentru cei care lucreaza bine in asemenea aranjamente, este o oferta misto.

 9. @Sand31: Sunt locuri de parcare intotdeauna in spatele biserici si zona e “interesanta”, dar e departe de a fi rea.
  Si eu sunt mare fan al restaurantului din Hotel Scala. Barul ala face toti bani sa ai biroul in zona.

 10. Foarte interesanta si cu siguranta folositoare idee. Stiu ca vorbim despre preturi un pic cam piperate pentru Romania, dar asa networking si evenimente nu poti gasi/organiza daca lucrezi de acasa, singur (precum Dojo sustine). Am urmarit cu atentie site-ul si evenimentele lor, membrii fericiti si oameni care gasesc inventitori sunt predomintati – extraordinar. Multa bafta tuturor si sper sa ne vedem curand la TechHub!

 11. @Sand31: Salut, amicul tau este cumva Ciprian Stavar ? Daca este vorba de altcineva, te rog sa imi dai un email cu mai multe detalii la mihai0226ELIMINAMAJUSCULELE@gmail.com. Voi locui pentru 6 luni acolo si ma intereseaza un spatiu de lucru. Ciprian l’a inchis de curand pe al lui de pe str. Tg. Vinului.