Și totuși, societatea progresează în ciuda experților de pe facebook

Uneori, mă izbește această întrebare: cum dracu’ de societatea progresează deși toată lumea se plânge că e din ce în ce mai rău? Cum de, totuși, oamenii lui Musk descoperă noi utilizări ale fizicii întru propulsia rachetelor deși toți specialiștii de pe facebook declară, zilnic, sfârșitul umanității?

Un foarte scurt studiu de caz: tehnologia 5G. E plin de păreriști, care mai de care mai guralivi, care ne explică doct despre cum 5G-ul o să ne prăjească creierii, o să ne iradieze și așa mai departe. Și stau așa și mă gândesc: bă, nene, de când un dud se pricepe mai bine la fizică decât un fizician?

Că nu-i prima oară când apar genul ăsta de cepefiști antitehnologie, d-ăia care folosesc cuptorul cu microunde acoperit cu staniol. Prin 2013, când a fost introdusă tehnologia 4G, am trecut fix prin același tip de balamuc, că o să ne prăjească, o să sfârâim, or să ne moară copiii, acronimul LTE vine de la ceva satanist etc. Și totuși, n-am crăpat, suntem tot aici și suntem sănătoși.

Și faza e că, după o vreme, când vezi atâția experți de facebook, începi să ai, inevitabil, impresia că lumea se tâmpește pe zi ce trece. Nu că s-ar tâmpi, că procentajul de genii și de păreriști e același de când lumea. Acum sunt doar mai vizibili. Dar te face să-ți pui câte-o întrebare la fel de tâmpită ca și ei: bă, dacă lumea o ia razna, unde sunt, totuși, ăia cu adevărat inteligenți?

Răspunsul e că ăia își văd de treaba lor și duc societatea mai departe. N-au dispărut. Doar suntem noi sufocați de urechiști. Și ce mă enervează nu e că ei există, că n-au decât să devină Amish din partea mea, ci că oameni inteligenți le dau share cu titlu de mișto și îi fac tot mai vizibili.

Și asta contribuie masiv la disconfortul nostru societal, ne deprimă și mai rău că ne arată zilnic de câți dubioși suntem înconjurați și ne lasă impresia că e tot mai rău când, în realitate, e la fel ca înainte. Serios, nu mai promovați toți dobitocii.

Ori asta, ori ăia care au zis că 4G-ul e nociv au avut dreptate și accesul excesiv la internet chiar le-a prăjit creierii.

3 comentarii

 1. “deși toată lumea se plânge că e din ce în ce mai rău?”
  O să las un grafic aici. Cred că mai mult la asta se referă lumea când se plânge…
  http://www.mybudget360.com/household-income-cesus-stagnant-wages-income-debt/
  Sincer, pe mine mă lasă rece 5g si supervitezele lu’ pește când știu că n-o să-mi permit niciodată să-mi cumpăr nici măcar o garsonieră, că o să muncesc până mor și că pensiile nu vor mai exista… ignorăm climate change si alte “prostii comuniste”.
  Dar dacă pe tine te încălzește cu ceva 5Gul și îți face viața MULT mai bună, felicitări…

 2. Înainte de internet se credea că lumea e proastă pentru că nu are acces la informații.
  Enter internet… Oh well…