Cînd tehnologia devine plictisitoare

Nu e un secret pentru nimeni că urmăresc, în general cu interes, ce se întîmplă în domeniul tehnologiei. De la Apple, la orice producător de smartphone-uri, foto, monitoare, televizoare, software şi aplicaţii etc. Însă vine un moment în viaţă în care te uiţi la tot ce mai apare şi nu-ţi mai atrage atenţia nimic.

boring

De exemplu, smartphone-urile. E o eternă cursă a înarmării cu procesoare cît mai puternice, sticlă mai multă şi cam pe aici se termină distracţia. Fiecare producător mai lansează cîte ceva, dar trăgînd linie, nimic nu mai răzbate dincolo de specificaţii. A devenit ceva banal ca un producător să mai scoată un smartphone şi cred că a cam dispărut gradul ridicat de curiozitate: “Cu ce va veni nou?

Acelaşi lucru îl văd la televizoare şi monitoare. Densitate mai mare de pixeli, diagonală mai mare, conexiune la internet, 3D-ul s-a fumat deja, un pic de streaming, nişte aplicaţii. Şi cam atît. La capitolul computere, nu ştiu cine mai cumpără desktop-uri. Iar cînd vine vorba de laptopuri, deja a apărut un şablon: cît mai subţiri, aluminiu cît mai lucios, procesor mai procesor decît procesorul concurenţei.

Pe zona de fotografie, cam acelaşi lucru: încă un obiectiv scump, la care mai visezi o perioadă, dar de care n-ai neapărată nevoie, încă un DSLR cu aceleaşi specificaţii ca anul trecut şi, poate, cu două funcţii în plus, încă un mirrorless cu şi mai mulţi megapixeli.

Mai vin ceva surprize din zona de imprimare 3D, mai apar proiecte pe Kickstarter şi Indiegogo, dar nimic mainstream, util, cu o putere semnificativă de a crea tendinţe şi nevoi. Între timp, avem aplicaţii de mobil care cer mai multă putere de procesare decît aplicaţiile de pe laptop.

Şi stai şi te întrebi dacă nu cumva lumea a luat-o un pic razna. Acum zece ani, pe un desktop cu un procesor la 1Ghz, jucai Quake III sau mai ştiu eu ce joc cu o grafică incredibilă pentru momentul respectiv. Acum, un joc cu maşini, pentru iPhone, îţi încinge telefonul. Şi nu e singurul exemplu. Sînt aplicaţii, în AppStore, care ocupă peste 500MB. Aplicaţii banale, adică.

Desigur, vorbesc de tehnologie pentru consumatorii obişnuiţi şi, desigur, exagerez. Dar oare chiar sînt singurul căruia i se pare că lucrurile parcă stagnează? Că nu prea mai există inovaţie? Sau ar trebui să am eu ceva mai multă răbdare?

PS: Da, ştiu, Google Glass şi Samsung Galaxy Gear. Sau Glassholes şi un ceas pe care nu-l foloseşte nimeni.

11 comentarii

 1. Ar putea fi un semn ca incepeti sa imbatriniti !

 2. Dupa ce revolutia informatica a insemnat renuntarea la mainframe-uri si am avut PC-urile, dupa tentativele de thinpc , acum avem cloud … dispozitivele se schimba , dar parca totul e ciclic .

 3. Ca un punct de vedere personal, leg tandemul PC-internet de anii ’60 (fara disectii si disecari pe ani, luni, persoane, patente si altele). Dupa o generatie – 25-30 de ani – in ’85-’90 au continut dezvoltarea lor. Dupa inca o generatie, ajungem in 2015-2020… Pe piata inca nu se vede nimic care sa schimbe fundamental modul nostru de a vedea lumea. Eu sper ca exista o mana de oameni, in cateva laboratoare, care in 5 ani vor crea ceva fundamental nou, pus in vanzare prin 2025 la preturi astronomice si de care ma voi bucura la batranete prin 2040, la un pret acceptabil. Daca nu, asta e, mai un pas la dreapta, mai unul la stanga, cu o viteza suficient de mare incat sa nu vedem ansambul din diferite unghiuri. Mai o automatizare facuta in casa pentru hranirea gainilor, mai niste termometre cu wi-fi care masoara temperatura solului, agricultura e de baza. (La stupi in care fiecare albina are chip implantat inca nu ma gandesc.)

 4. Exact din aceste motive scriu din ce in ce mai rar despre tehnologie. Am pornit cu un blog pe aceasta nisa si am ajuns sa fac cu totul altceva. Nu mai e nimic wow, nu mai face nimeni revolutie si continutul este deja din ce in ce mai banal.

  Urmatoarea revolutie in tehnologie va fi cea a bateriilor. Lucram cu acelasi model de zeci de ani si progresul este nesemnificativ. Trebuie schimbat ceva. Trebuie gasita o solutie pentru a stoca mai multa energie. Jucariile din ziua de azi consuma mult. :)

 5. Google are in lucru, si s-ar putea ca la inceputul anului viitor sa-i dea drumul, Project Ara, urmatoarea generatie de smartphonuri care ar revolutiona industria. Samsung, LG si alti cativa producatori incep deja sa introduca display-urile touch curbate, cum e cel de pe gear fit. Da, stiu, Apple nu prea are nimic pe tzeava, nimic asemanator, tocmai d-asta i s-au dus actiunile in cap. Daca Project Ara era la Apple sigur, sigur stia toata lumea de el. Asa, ca-i la google, e un proiect departe de-a fi mainstream caruia nu prea-i acorda nimeni importanta.

 6. ba nu exagerezi deloc,
  practic de la touchscreen si personalizari de aplicatii nu s-a inventat nimic concret.
  Procesoare tot mai puternice si ecrane tot mai mari nu e nimic iesit din comun. Faptul ca imediat poti cu telefonul sa proiectezi in Catia si Autocad…incalzeste doar pe cine n-are treaba cu tehnologia.

 7. lucrurile nu stagneaza :
  http://www.raspberrypi.org/
  doar ca unele nu sunt mainstream :)

 8. Spui ca lipseste inovatia pentru ca te uiti doar la tandemul telefon-PC-TV. Adica un segment puternic concurential, in care trebuie sa vii cu un model nou la fiecare 6 luni – motiv pentru care lipseste timpul fizic pentru a baga prea multe noi “features” in proiect.
  Dar daca ne uitam spre alte zone, de ex industria auto, avem: ABS, ESP, EBD, sistem GPS in dotarile standard, asistenta la parcare, asistenta la franare, probabil urmeaza masina fara sofer.

 9. Mie îmi pace să folosesc termenul de progres artificial pentru a descrie ce ai scris tu mai sus.

 10. Liniile de produs ajung in final la maturitate si nu se mai schimba dramatic cum au facut-o la inceput. Asta nu inseamna ca nu sint o gramada de alte domenii interesante in tehnologie, razvanbb a mentionat bateriile, si tind sa fiu de acord, dar cu extensie catre tot domeniul de energie – graphene, batterii flexibile, etc pushul care vine nu numai de la industria electronica, dar si din industria de masinii (vezi Elan Musk cu “battery gigafactory”); energie, generatoare solare care folosesc sare topita sa produca chiar si dupa ce-a apus soarele, conversie termala in oceane (OTEC), panouri solare flexibile, etc; wearables care e inca tinara si s-ar putea sa explodeze sau sa faca flop, vom vedea; assistent AI (siri, google, cortana) e iara interesant de urmarit cu toate ca cred ca se va maturiza repede si o ii dispara excitement-ul :-); smart everything – internet of things, se dezvolta incet, dar interesant oricum de tinut cu coada ochiului; si asha mai departe.

  Si astea’s subiecte ca nici nici nu ma chinui sa le gasesc, ma gasesc ele pe mine – eu de exemplu citesc tone de subiecte interesante pe Google Play Newsstand (sint sigur ca exista similare) cit merg cu autobuzul la serviciu cam o ora dus si alta la intors. Depinde de tine ce alegi sa fii interesat / excitat, daca ai de gind sa ramii doar la produse Apple si DSLR-uri mi-e teama ca iti limitezi singur optiunile.