Telefoanele afectate de Carrier IQ? Steve Jobs rîde, probabil

Ironia sorţii, acum jumătate de an – în aprilie, mai exact -, apăruse scandalul în care Apple era acuzată că iPhone-urile stochează informaţii despre locurile în care a fost utilizatorul. Steve Jobs ar fi spus atunci, răspunzînd unei întrebări care includea şi o comparaţie cu Android, că un utilizator de iPhone nu poate fi localizat pe baza informaţiilor stocate, dar că toţi utilizatorii de Android au o problemă: telefoanele lor păstrează toate datele. Şi pentru a răspunde la întrebarea din titlu: în afară de iPhone-uri şi de terminalele cu Windows Phone 7, toate!

Între timp, Steve Jobs a murit, utilizatorii de Android au continuat să se bată cu telefoanele-n piept că sistemul lor de operare (open-source) e un sistem deschis, care nu poate fi controlat, care e mai sigur şi… acum cîteva zile, ghici!, ce? Izbucneşte scandalul Carrier IQ. Care scoate în evidenţă ce a învăţat Apple din povestea din aprilie şi ce n-au priceput ceilalţi producători. Cel mai probabil, trackingul de pe iPhone-uri se făcea tot prin Carrier IQ. În iOS 5, Apple a renunţat la cam toate serviciile companiei. Însă cum Carrier IQ avea, probabil, monopol, era imposibil ca Jobs să nu ştie că şi ceilalţi producători – sau, de ce nu?, operatori de telefonie – îl folosesc.

Se prea poate ca Apple să fi introdus trackingul tocmai la cererea operatorilor. Diferenţa este că datele stocate de iPhone-uri au fost extrem de puţine comparativ cu cele stocate pe Android. De altfel, pe Android, sînt stocate majoritatea datelor care ţin de apeluri, trafic pe internet, sms-uri şi e lesne de bănuit că, în ciuda oricăror dezminţiri, cel mai probabil, datele n-au fost colectate într-un mod anonim.

Ceea ce ar da apă la moară conspiraţioniştilor – logic, de altfel -, care pot susţine că, în SUA, cel puţin, operatorii au folosit serviciile Carrier IQ chiar la cererea guvernului. În fond, e binecunoscută paranoia americanilor cînd vine vorba de securitate şi de terorism. Cu atît mai mult cu cît Carrier IQ explică modul de funcţionare: “softul are acces la tastatură şi nu stochează tot, ci caută anumite combinaţii de caractere pe care le scrie utilizatorul“.

Engadget publică o listă cu declaraţiile producătorilor, respectiv cu cele ale operatorilor. De la Carrier IQ, reiese că ei au implementat tot ce-au cerut operatorii. Producătorii se fac că plouă şi dau vina pe operatori. Mai lipseşte ca operatorii să spună că au urmat ordinele guvernului. Dar deja divagăm.

După scandalul din aprilie, sînt convins că Steve Jobs se răsuceşte în mormînt de-atîta rîs. Exceptînd Microsoft, de data asta, “sistemul de operare mobil cel mai închis” a fost cel care şi-a protejat cel mai bine utilizatorii.

28 comentarii

 1. Deci pana la urma acest : ” Grant “chpwn” Paul, un băiat care se ocupă, în general, cu despicat iOS-ul în multe bucăţele – un iPhone hacker foarte implicat în comunitatea jailbreakerilor. ” a mintit ?

 2. deci, ca sa concluzionam: apple urmarea constient utilizatorii, pe cand android nu (doar telefoanele cu android manevrate de carrier IQ, care au fost “virusate” cu acest program).
  dar telefonul meu, de exemplu, nu a fost pentru ca n-a trecut pe la carrier IQ.
  corect?

 3. Ar mai rade Steve Jobs daca ar afla ca telefoanele lui “explodeaza”? Banuiesc ca stii la ce ma refer, nu tre’ sa dau link :)

  • @criserb: stiu la ce te referi, da’ am impresia ca e hoax. N-au explodat ani de zile bateriile, explodeaza acum. Si nu la vreun model vechi, ci la un iPhone 4. Nu cred.

 4. Incep cu bibliografia: http://goo.gl/vQIqa
  Continui cu concluziile:
  1. androidul ESTE open, publicat pe un server FTP, in mod public :D. Tot omul, inclusiv tu, Alex, poate lua linie de cod cu linie de cod, si vedea ce e androidul si ce vrea el. Si cu ocazia asta, tot omul vede ca in Android nu exista nici urma de cod Carrier IQ.
  2. Singurele telefoane care nu au spyware-ul Carrier IQ sunt telefoanele Nexus (cele 3 nexusuri facute de Google in colaborare cu Htc si Samsung) si tableta Xoom. Repetam, ca sa se inteleaga bine :): SINGURELE telefoane care nu au spyware-ul instalat sunt telefoanele Nexus (3 la numar) si tableta Xoom.
  3. Absolut toate celelalte telefoane, produse de absolut toti producatorii, au Carrier IQ instalat. Inclusiv toate device-urile IOS. Referitor la iDevice-uri, Apple declara ca softul Carrier IQ este dezactivat in mod normal, si ca trimite date catre Carrier numai si numai cand este in modul diagnoza (deci totusi trimite date, si totusi softul exista, nu e cum spui tu. A mai declarat Apple ca la urmatoarea iteratie IOS spyware-ul nu va mai exista. Dar ACUM exista in IOS). Dar, exista un maaare dar: OS-ul Apple este putintel cam inchis. Deci nu stim exact ce face si ce nu face. Trebuie sa credem pe cuvant pe Apple. De aceea la telefoanele Android softul Carrier este implementat direct in Bios, tocmai pentru ca Android e open. Deci este implementat de producatori INAINTE de Android, INTRE Android si codul masina al chipului.
  4. Producatorii de telefoane (HTC, Samsung, Motorola, Nokia) etc etc, spun ca au implementat softul la cererea retelelor. Deci T mobile, Verizone, AT&T, Orange, Vodafone, etc etc etc au spus producatorilor: vrei sa iti vand terminalul? Bagi softul asta! Asta mai inseamna ceva: telefoanele neverlocked nu au acest soft implementat (vorbesc desigur de telefoanele Android neverlocked, telefoanele iPhone au toate softul, inclusiv cele neverlocked). Tocmai mi-am verificat Desire-ul meu si nu are Carrier IQ. Deci extindem putin aria telefoanelor fara Carrier: cele 3 nexusuri si toate telefoanele android care au fost cumparate direct de la producator, neverlocked.
  Concluzie la concluzii: Norocul meu ca nu prea am incredere in sistemele inchise, in care un geniu imi spune mie ca stie mai bine ce vreau eu. Pentru ca spyware-ul asta Carrier mi se pare extrem extrem de scarbos, si ma bucur sincer ca nu mi-a tras-o si mie.

 5. Pentru androidisti: aplicatia gratuita de testare a existentei Carrier IQ pe care am folosit-o eu:
  http://goo.gl/StlhP
  Aplicatia se gaseste in market. Telefonul nu necesita “root”-are, deci poate fi testat oricare telefon.

 6. @alex: daca te uiti cu atentie la telefonul explodat, se vede ca logo-ul este modificat, este marul cu figura lui Steve Jobs, chestia aia aparuta imediat dupa moartea lui Steve. Deci omul si-a schimbat carcasa, nu este telefon stock. Asa ca si raspunderea pentru supraincalzire (de fapt nu a fost explozie, a fost su0praincalzire urmata de ardere mocnita) ii revine proprietarului, si nu lui Apple.

 7. @zoli: sincer sa fiu, nu prea mi-am batut capul. Cind a stiut ca e naspa, Apple a retras o gama intreaga de iPod-uri. Nu cred ca n-ar fi facut la fel si cu iPhone-urile. Cert e ca, in cazul iPod, era generatie foarte veche, iPhone 4 e relativ noua si astia sufla si-n iaurt.

  Acum, legat de Carrier IQ, Apple zice ca e prezent, dar extrem de restrins si opt-out by default. De confirmat, a confirmat-o baiatul ala, chpwn, deci presupun ca cei de la Apple n-au mintit – in fond, nici n-aveau de ce -, mai ales ca raspunsul este extrem de relaxat, un soi de “haha, fraierii aia si-au luat-o!”.

 8. Raspunsul Apple, direct de la mama (tata?) lui:

  We stopped supporting CarrierIQ with iOS 5 in most of our products and will remove it completely in a future software update. With any diagnostic data sent to Apple, customers must actively opt-in to share this information, and if they do, the data is sent in an anonymous and encrypted form and does not include any personal information. We never recorded keystrokes, messages or any other personal information for diagnostic data and have no plans to ever do so.

  Traducere: am oprit suportul pentru CarrierIQ cu iOS5 pentru MAJORITATEA produselor noastre. IL VOM ELIMINA TOTAL intr-o viitoare iteratie.
  Care sunt produsele fara Carrier, majoritatea aia? Iti dai seama din comunicatul Apple ca tocmai iPhone nu-s, tocmai pentru ca e soft cerut de operatori, si tocmai pentru ca daca ar fi fost, ar fi fost primele pomenite, primul cuvant din comunicat, prima fraza> Iphone NU are Carrier. Nu cred ca utilizatorii de Ipod sunt foarte ingrijorati de Carrier, ci tocmai posesorii de iPhone.
  Mai departe: trebuie sa optezi daca vrei sa trimiti informatiile, informatiile sunt criptate, etc etc. Asta declara Apple. De unde stim ca asa e? Stim sigur ca asa e? Nu e open source frate. Habar nu avem ce transmite si ce nu transmite Carrier sub iOS.
  Sincer, parerea mea este ca Apple nu minte, informatiile sunt criptate, si anonimizate, si opt-out-izate. Totusi ma simt mult mai bine fara Carrier in telefon (repet, cazul meu, daca vrei iti fac screenshot dupa Desire-ul meu) decat cu un “virus”in telefon, chiar daca virusul este inactivat.

 9. Pai eu nu prea vad care e treaba cu Androidul aici. Androidul ala de la Google n-are nici un Carrier IQ. Telefoanele vandute la liber n-au. IOS 5 are unul cu opt-in, IOS 4 il are. Problema ar fi cu producatorii de telefoane care permit ca terminalele vandute de carrieri sa il aiba instalat.

  Ce spui tu e echivalent cu “Linus Torvalds e de vina ca Dell vinde calculatoare cu Linux pe ele care au un serviciu de data collection”.

  • @Combo: te inseli, pe producator il doare la başcă de ce face operatorul, că pe el îl interesează să vîndă. În contractul de vînzare bulk a tonelor de telefoane către operatori, el scrie că nu-şi asumă răspunderea şi că nu recomandă să se umble nu-ştiu-unde. Mai departe, ştim cu toţii că operatorii personalizează la modul grosolan orice telefon le intră pe mînă. Spre exemplu, primul Galaxy Tab de la Orange avea versiune în română, localizarea s-a făcut la noi, dar softul a venit la centru. Cel mai probabil, a venit deja cu carcalaci instalaţi, iar ai noştri doar au modificat chestii. La fel, uită-te pe telefoanele de la Vodafone, pline de bălării. Apple măcar sînt corecţi şi recunosc.

   Diferenţa e însă în altă parte, şi asta nu înţelegi tu, anume că operatorul cere lu’ Carrier IQ să-i pună de toate, de la track and trace la ce vrei tu, iar CIQ pune, că vrea să le ia cît mai mulţi bani. Apple, pe de altă parte, are trei telefoane mari şi late, care fac vînzări de rup, şi îşi permite să pună condiţii, precum instalarea opţiunilor pe care le vor ei, nu pe care le vor operatorii. Şi atunci, tind să am mai multă încredere în Apple şi, implicit, în iOS, decît în sistemul de operare open al celor de la Google, unde toată lumea pune ce vrea. HTC scoate 20 de modele pe an; ca să le vîndă, depinde de operatori. La Apple, e invers, Apple are clienţi fanatici, care cer, iar operatorii n-au cum să refuze, că ies pe pierdere. De aia, Sprint a încheiat contract de 20 de miliarde de dolari cu Apple, ca să vîndă iPhone-uri.
   Noi, acum, vorbim discuţii elitiste, că ştim cu ce se mănîncă, dar pe utilizatorul obişnuit nu-l interesează decît că nu-i intră mailul la timp sau că n-are semnal. Tocmai de aia, cei de la Apple sînt relaxaţi.

 10. @Alex: Mare si tare cum e Apple, uite ca are si el. Si Samsungul meu luat la liber n-are :D. Samsung-ul nevestei de la Vodafone n-are ca ruleaza Darky. Pe Vodafone eu pot sa fac tethering, Apple nu poate ca de mare si tare ce e asculta ca operatorul a zis nu :). Eu mi-s free de rahaturi, cu Apple nu esti. As simple as that. Si cum spunea Zoli, ei pot sa spuna orice, ca oricum nu prea ai cum sa verifici. Pe cand in Android, se uita oameni destepti la cod si vad ce se intampla. Si cu un market share de 18% si in scadere nu prea ii vad asa de mari :).

 11. subi, chiar nu ai cu cine, serios, sunt la fel de retarzi ca ortodocsii. deja au proces pentru asta, iar dorkul de mai sus iti explica ca de fapt nu are, iar celalalt face tethering. retardati la munca

 12. @arhi: Ma inclin in fata argumentelor tale :).

 13. Daca tot m-am bagat in discutie, sumarul suna cam asa.
  Carrier IQ este pe:
  – toate Apple (pe IOS 5 poti sa-l dezactivezi)
  – pe Android daca ati cumparat telefonul de la operator
  – depinde de operator – se pare ca Vodafone si Orange in Europa nu instaleaza Carrier IQ.
  – Vodafone Romania pare sa nu-l aiba (pe Galaxy S nu e)
  – Orange si Cosmote n-am cu ce sa verific
  Carrier IQ nu este:
  – Android stock (orice telefon care nu este cumparat printr-un operator)
  – Windows Mobile
  – Nokia
  – BlackBerry

  Pentru Romania:
  – Apple are (in IOS 5 poate fi dezactivat)
  – nu exista nici un raport despre Carrier IQ instalat pe Android de operatorii romani.

  @Alex: Radio Erevan zice: E adevarat doar ca nu era masina era bicicleta si nu s-a dat ci s-a furat :)

  • @Combo: Sumarul tau e prost, ca pe Apple vine limitat comparativ cu ce instaleaza operatorii si, atentie!, deja dezactivat. Si, ca idee, este prezent pe Nokia si Blackberry, ca asa a vrut muschiul operatorului.

 14. @Combo: “Pe cand in Android, se uita oameni destepti la cod si vad ce se intampla.”

  Las-o că măcăne. Câţi ani le-a luat oamenilor deştepţi să vadă ce ascunde Android, aşa open cum este el? Iar în iOS deşi nu-i open, deşi reţinea mult mai puţine date, totuşi a fost descoperit acum un an.

 15. @arhi: luminatule, un retard iti scrie din pestera cu androizi: am Desire stock, ne-rootat, si care NU ARE Carrier IQ. Testat cu aplicatie gratuita, din marketul oficial. Luminatia ta are iPhone 4, care are Carrier IQ. Apple spune ca nu transmite. Banuiesc ca tu ai crezut si te-ai culcat linistit pe partea cealalta.

 16. @Alex: Nokia Microsoft si RIM au spus clar ca nu au si nu permit instalarea pe telefoanele lor. Pentru Andoid sunt instalate doar in US pentru AT&T si Sprint. Verizon US nu foloseste. T-Mobile inca n-a comentat. In Europa Carrier IQ e doar pe IPhone. Dupa cum spuneam: Radio Erevan.

 17. Breaking news: se pare ca Arhi o sa isi manance in curand iPhone-ul. Vodafone, Cosmote si Orange au anuntat ca in telefoanele livrate in Romania nu exista instalat Carrier IQ.
  Asa ca, sa vezi minune: singurele telefoane din Romania cu Carrier IQ instalat sunt aifoanele.
  Printre altele zice mai sus acelasi natarau ca “deja au proces pentru asta”. Se refera desigur la Apple, nu? :). Nu, el se referea la androizi, crezand ca Apple e scutit de proces, ca daca zic ei ca nu transmite, gata, lumea cade pe spate. Nu e scutit: http://goo.gl/yFOP0.
  Si ca sa nu ziceti ca sunt baiat rau, va dau si pseudo solutia de a opta pentru netransmitere de date, pentru posesorii de idevice-uri: http://goo.gl/JG3uu. E pseudo-solutie pentru ca softul ramane implementat adanc in OS, si nu stie absolut nimeni daca optiunea asta chiar opreste transmiterea de date sau e de ochii lumii.

 18. Voi de dragul de a fi gicăcontra, aţi început să ignoraţi unele diferenţe semnificative. Cel mai important, ceea ce s-a descoperit pe iPhone cu un an în urmă, erau doar raportări sumare referitoare la recepţia şi localizarea celulelor, hotspoturilor etc. Ceea ce s-a desoperit acum pe Androidul atât de open, este cu ordine de mărime mai mult de atât, reţinând absolut tot ce se întâmpla pe acel telefon, taste apăsate ş.a.m.d.

  Nu ştiu cum sunteţi voi, dar pe mine nu mă deranjează dacă operatorul şi/sau producătorul colectează date referitoare la funcţionarea aparatului în reţea, deoarece aceste date vor servi la îmbunătăţiri viitoare ale sistemului. Şi în softuri întotdeauna bifez că sunt de acord să-şi trimită “acasă” statistici anonime. Pe de altă parte însă ceea ce se întâmplă cu versiunea de IQ de pe Androide depăseşte mult orice limită de bun simţ, de statistici tehnice etc. Mai mult, dacă eu ca persoană fizică instalez pe un alt telefon un program cu funcţii similare, sunt pasibil de puşcărie (vedeţi cazul recent din România cu zeci de persoane arestate pentru aşa ceva: http://www.hotnews.ro/stiri-10618001-.htm?nomobile ). Când însă operatorii fac exact acelaşi lucru… am impresia că legea nu se mai aplică, autorităţile se fac că plouă. Iar asta mi se pare un aspect mai grav decât contrazicerile antevorbitorilor.

 19. Faptul ca stocheaza anumite date cred ca este inevitabil. Important este cat de multe date si acestea cum pot fi accesate. Este posibil ca aceasta colectare de informatii a fost facuta in scop marketing, ceea ce nu ii absolva de vina.

 20. @Alex: Smecheria e ca in Europa se pare ca e ilegal. Cam asta e motivul pentru care are Apple de raspuns la ceva intrebari prin Germania si UK din ce am vazut. Si probabil si in restul de tarilor va avea aceleasi probleme. Si cam de asta singurul din Europa cu Carrier IQ e Apple :). Oricum astept cu interes sa aflu ca Carrier IQ e un lucru bun si ca Android ar trebui sa-l instaleze default :D.

 21. Eu am Wildfire cumparat de la Vodafone. E si codat pe Vodafone. Androidul e nemodificat, nerootat. Si e fara CarrierIQ.