Nu credeam că ajung să mă uit la filme pe mobil

Cred c-am mai scris la un moment dat despre asta. Primul telefon mobil pe care l-am avut – prin liceu – a fost un Alcatel One Touch Easy, ditamai cărămida, cu un SIM de la Cosmorom (pentru cine-și mai amintește de ei) cu minute scumpe (vreo 70 de cenți, parcă) și cu primele 15 secunde gratuite.

În 2003, m-am angajat în presă și mi-am luat un Siemens A50, apoi am trecut la un Nokia cu ecran color pe care l-am vândut, după care m-am mutat în București și, la un moment dat, prin 2007, mi-am luat un Sony Ericsson (iarăși, nu știu cine și le mai amintește) cu cameră video și pe care mi-am pus ca ringtoneDie, my darling” de la Metallica, de săreau speriați oamenii de lângă mine, în redacția Business Standard, când începea să sune. Am mai trecut prin vreo trei HTC-uri și m-am oprit, într-un final, la iPhone.

La un moment dat, în istoria telefoniei mobile a existat un protocol numit WAP, cu mult înainte ca pe telefoane să apară acel E din dreapta semnalului și care, în esență, era ca internetul în epoca lui MS-DOS/Unix. Puteai să încarci text, iar dacă clientul era optimizat, aveai șanse inclusiv să-ți citești mailul sau să trimiți mailuri scurte (în limita celor trei litere per tastă).

Acum câteva zile, intrând în metrou, am pornit în aplicația Netflix un episod din Dark, un serial nou, nemțesc, cam pe tiparul Stranger Things, rulat în HD pe un iPhone 7 Plus. Nu mi-ar fi trecut nici prin cap, în 2003, că o să ajung ca în 2017 să mă uit la filme pe mobil.

Asta după ce ani de zile am folosit telefonul pentru mail, Google Maps, cameră foto și video, editare de fotografii și alte trăznăi care mi-au trecut prin minte, în limitele sistemului de operare. Am ajuns inclusiv în punctul în care trimit pe mail PDF-uri de 25 MB și le primesc înapoi, adnotate direct de pe mobil, pentru modificări. Am ajuns în punctul în care nu prea mai are rost să te întrebi dacă mai trebuie să cumperi o extraopțiune de trafic de net.

Deși am prins toate aceste perioade, uneori mi-e greu să-mi dau seama cam cât de mult au evoluat rețelele de date. Suntem în punctul în care, la un abonament de 5 euro*, ai net 4G nelimitat (și HBO Go inclus). Cam așa am ajuns eu să mă uit pe Netflix, în metrou.

Desigur, nu asta e principala mea ocupație pe mobil, dar e un punct de cotitură în tehnologie. Suntem conectați 24 de ore din 24. Nu mai avem nici o scuză că “a picat netul“.

Altfel, că veni vorba de serviciile Telekom, un abonament de internet pentru acasă, prin fibră optică, pornește de la 5 euro lunar (TVA inclus), într-un pachet cu două servicii (bonus, pachetul Internet TV inclus, cu HBO, Cinemax, HBO Go).

* 5 euro lunar pentru cei abonați și la alte servicii fixe ale Telekom; 7 euro (TVA inclus) pentru cei abonați doar la serviciile de telefonie mobilă.

(Foto: Techcrunch)

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

1 comentariu

  1. bravo si felicitari! eu stau in germania si astept de 2 luni tehnicianul telekom pentru internet retea clasica prin linie telefonica. pe 19 decembrie va fi a 4 oara cand va trebui sa stau acasa si sa-l astet juma de zi. prima data nu a gasit sonerie cu numele meu si nu s-a gandit ca numele de la posta e intre 2 numere de apartament si putea sa sune la nr dintre ele, a doua oara nu stiu ce s-a intamplat, a treia oara a avut termen de la 8 la 13 sa vina si el a aparut la 15, cand eu eram deja plecat la servici. mda, eu stat in germania care teoretic e stat mai dezvoltat economic si puternic ca servicii decat romania.