Televiziunile, rețelele de cablu și serviciile de video-on-demand

Am văzut articolul ăsta la Radu și am zâmbit. Radu ar vrea ca televiziunile să creeze niște servicii de streaming pentru ca tu, utilizatorul, să le poți urmări mai ușor programele când ai timp și chef și de pe ce display ai la îndemână.

Teoretic, până la un punct, Radu are dreptate. Vrei să te uiți la o emisiune pe care ai pierdut-o ieri, deschizi aplicația și bagi video în timp ce ești, nu știu, în metrou. Corect. ProTV a început să facă asta cu ProTV Plus, se gâsesc destule emisiuni în platforma respectivă.

Duda însă e alta: cu cât apar mai multe astfel de servicii, cu atât mai mulți bani trebuie să plătești lunar. Iar când încep să se adune, începe să-ți cam dea cu virgulă în contul curent, mai ales dacă ai setat ca plățile să fie recurente.

Un exemplu concret: eu plătesc 15 lire abonament lunar la Apple Music (da, da, știu, Spotify, moca; nu, mulțumesc), 10 euro pentru Netflix, vreo 7 lire pentru Amazon Prime. În curând, Disney vor lansa Disney+, locul în care vor vărsa toate serialele și filmele Marvel, care vor dispărea, practic, din celelalte cataloage. Adică încă vreo 10 dolari lunar.

Tragi linie, se strâng, lunar, vreo 200 lei doar pentru genul ăsta de entertainment. În momentul în care mai multe televiziuni s-ar apuca să lanseze propriile platforme de streaming, nu știu de ce trăiește cineva cu impresia că vor oferi acces gratuit. Cineva trebuie să plătească pentru banda de internet.

ProTV a mai testat modelul, la un moment dat, cu mizeria aia de Voyo. Trei euro lunar. HBO Go e pe bani, de fapt, cam în toată lumea civilizată (10 lire în Anglia, 15 dolari în America), mai puțin în România, unde e subvenționat ba de HBO (20 lei lunar), ba de operatorii de cablu (dacă plătești Maxpack, ia gratis și Go sau ceva de genul ăsta). Intact are propriul serviciu, Antena Play, la 3 euro lunar.

Dacă ai, prin absurd, patru televiziuni cu propria platformă, scoți din buzunar, lunar, între 60 și 100 lei. Pe lângă cei 70-80 lei pe care-i dai pe pachetul de internet+cablu, pe lângă Netflix și Amazon sau HBO sau mai știu eu ce.

Când cheltuielile de acest tip cresc, trebuie să-ți faci o socoteală să vezi cam cât de mare e publicul căruia te poți adresa. Or, dacă dai 70 lei la RDS, 20 lei la ProTV Plus, 15 lei la Antena Play, 40 lei la Netflix și 20 lei la Apple Music, ajungi la 165 dintr-un foc. Cât de mulți oameni își permit să facă asta? Merită să investești 200.000 euro în dezvoltarea unei astfel de platforme? În cât timp îți scoți banii? Eh, nu prea.

De fapt, zic eu, asta e marea provocare în peisajul media românesc: să reușești să împaci și capra și varza. Ideea în sine nu e rea, dar nu e fezabilă. Când abonamentul standard la RDS e 28 lei pentru 140 canale, iar Voyo și Antena Play costă 25 lei împreună, nu prea ai unde să faci push.

De asta, cumva, începe să mă irite acest boom al serviciilor de streaming. Toată lumea a devenit brusc lacomă, vor mai mulți bani decât făceau înainte, așa că investesc masiv în servicii care vor cere mai mulți bani oamenilor, în condițiile în care veniturile nu cresc. Mi se pare că și-au ales cel mai prost moment din istoria recentă pentru a dezvolta servicii concurente cu cele existente. Concurența e bună, în general, dar succesul mai depinde și de momentul potrivit și de piață. Iar “acum” nu mi se pare momentul potrivit.

1 comentariu

  1. Iar rezultatul acestor incercări o să fie creșterea pirateriei.