Televizoare cu Android. Bonus: ecrane curbate şi jocuri

Radu a văzut noua generaţie de televizoare Sony, pe care rulează sistemul de operare Android. Din câte înţeleg, va fi disponibil şi un model cu ecran curbat. N-ar fi primul, mai are Samsung o serie de monstruozităţi (în sensul de mărime) cu ecrane curbate.

sony-android-tv

Două observaţii aş avea:

  1. Un televizor cu Android mi se pare uşor periculos. Spun asta pentru că Android e un soi de Windows al telefoanelor, destul de vulnerabil şi nu cred că va fi deloc plăcut momentul în care cineva o să preia controlul camerei video a TV-ului. Nu spun că o să se întâmple, spun doar că unii vor fi tentaţi să facă asta.
  2. Ecranele curbate sunt inutile. Anul trecut, cred, Samsung a avut o activare în mall-ul din Băneasa, au stat nişte televizoare imense, ba pe la o intrare, ba pe la cealaltă, vreo lună, cred. Oricât de bine s-ar vedea, ai toate reflexiile posibile şi imposibile pe ecran

E drept, aici sunt mai multe probleme, de la display-ul care părea glossy – de ce-ai pune aşa ceva pe un televizor, nu înţeleg; s-ar putea să fi fost doar impresia mea şi să nu fi fost glossy- şi până la locul în care-l pui în casă. Singurul loc în care n-ai avea reflexii – deşi e puţin probabil, că lumina se reflectă şi dinspre pereţi – ar fi cu spatele către geam, dar la cât de mari sunt, n-ai mai avea lumină în casă.

Acum, nu vreau să fiu cârcotaş – eu, unul, chiar sunt fan al gamei Bravia de la Sony (chit că am un LG vechi de prin toamna lui 2008) -, dar sunt genul care evită camerele video de pe televizoare. Bine, eu oricum evit Androidul, inclusiv din astfel de motive, deci se poate spune că sunt biased, hater etc. şi n-ar trebui să mă credeţi pe cuvânt.

Totuşi, există un lucru interesant şi demn de menţionat. Radu îi minimizează importanţa, eu însă nu sunt de acord cu el şi am mai spus lucrul ăsta, în cercuri închise, cu privire la potenţialul Apple TV: jocurile pe TV.

Jocuri pe smart-TV

Radu (de la care am luat şi poza de mai sus) spune că cine-şi permite un astfel de televizor (preţurile pleacă de la 3.200 lei şi ajung pe la 96.000 lei!), îşi poate permite şi o consolă. Eu cred însă că televizorul (smart-TV-ul, mai exact) te poate scăpa exact de încă un echipament care-ţi ocupă încă o priză şi poate deveni un mediu foarte bun de distribuţie pentru industria de jocuri.

De altfel, tot Radu zice că noile Sony vin şi cu două jocuri noi. Eh, să ne imaginăm că nu mai e nevoie să cumperi de pe Steam (eu nu folosesc, dar menţionez de dragul conversaţiei), ci direct din AppStore sau Play şi că poţi folosi mobilul sau tableta pe post de joystick. Nu e deja mai simplu?

Tot de dragul conversaţiei, eu cred că exact aici au greşit cei de la Apple, care au lăsat Apple TV-ul undeva în lanţul de distribuţie. Mă gândesc că, având un spaţiu de stocare decent, nu-ţi mai trebuie mare lucru. În plus, mă gândesc că poate creşte şi un alt segment de piaţă, cel al render farming-ului. Render Street, de exemplu (apropo, startup românesc), oferă real-time preview la randarea animaţiilor.

E drept, e posibil ca eu să visez şi să fim încă departe de un streaming de randări, dar pentru un oarecare abonament lunar la un serviciu precum Steam, nici nu ţi-ar mai trebui vreo placă grafică nemaipomenită pe televizor. În fine, ce încerc să spun e că viitorul o să arate interesant.

2 comentarii

  1. La Steam nu ai nevoie de un abonament lunar ci pur si simplu e un marketplace de unde iti cumperi jocurile. Fix pe sistemul iTunes.
    Sony a dat drumul la beta testing pe PS Now (serviciul lor de streaming pentru jocuri) si in Europa, si vor ca in viitor sa duca serviciul si pe celelalte Smart TV-uri, nu doar pe seria lor Bravia. Doar ca nu vor un “overhaul” complet al consolelor ci mai mult se duc pe posibilitatea de a inchiria jocuri pe care un detinator de PS4, sau unul care nu a avut o consola de la Sony sa poata juca anumite titluri specifice pentru PS3, fiindca nu au reusit sa faca optiunea de backwards compatibility.