Testele de coronavirus de la Sanador, marea dilemă

Văd că se discută pe facebook masiv, de vreo juma’ de oră, despre cât de legal sau de moral e ca un spital privat să ofere, contra cost, teste de coronavirus. În mod normal, n-aș avea nici o părere, dar văd că inclusiv Vlad Petreanu s-a apucat să decreteze că testele alea trebuie rechiziționate de către stat.

Uite câteva motive pentru care nu – și nu că ar avea nevoie Sanador să le iau eu apărarea, dar mi se pare că lumea nu mai judecă, ci doar se aprinde:

 • Sanador e un business privat, iar costul nu e chiar atât de mare. 350 lei e nimic comparativ cu £375 cât costă, de exemplu, la Harley Street, în Londra
 • statul nu oferă testare la cerere, iar politica e aceeași peste tot, cam în toate țările: dacă n-ai simptomele, n-ai venit dintr-o țară de pe lista sufletului și nici n-ai fost în contact direct – de care să fi fost conștient – cu o persoană infectată, nu primești
 • practic, poți fi purtător fără să știi, dar n-o să afli decât ori când va fi prea târziu pentru tine, ori când va fi prea târziu pentru alții
 • în principiu, faptul că un lanț privat oferă teste contra cost ar trebui să ridice un pic presiunea de pe spitalele de stat
 • ultimul lucru pe care-l vrei azi e să trimiți și mai multă lume la stat în condițiile în care spitalele, inclusiv private, au ajuns să trimită acasă bolnavi cronici sau pe chimioterapie (fără glumă)
 • am văzut câteva persoane care s-au isterizat când au văzut prețul, dar serios, comparați cu UK. 350 este, probabil, prețul corect. Reactivii nu sunt ieftini nicăieri, nimeni nu socotește celelalte consumabile, amortizarea aparaturii etc.
 • eu aș estima că profitul Sanador e mai degrabă spre zero, dar mă rog. Între timp, a apărut un update:

Sanador a efectuat gratuit, acoperind din fonduri proprii, sute de testări. Este un proces extrem de costisitor, pe care nu-l mai putem susține.

De asemenea, am făcut toate demersurile necesare către Ministerul Sănătății pentru a intra în Programul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile Prioritare. Am dorit și dorim în continuare ca pacienții asigurați să beneficieze de testare fără plată.

Menționăm că încasările sunt folosite pentru acoperirea costurilor cu personalul specializat, alocat exclusiv acestui scop, dar și pentru echipamente, dezinfectanți și achiziția de noi kituri. Dorim cu putere să venim în sprijinul oamenilor și în acest sens am pus la dispoziție spații și aparatură, am suplimentat rigorile în privința igienei, controlului și a triajului.

Altfel…

 • testele astea poate ar fi trebuit să fi fost furnizate de Ministerul Sănătății. Vorba cuiva, pe facebook, ar trebui să îl primești prin poștă și să-l trimiți înapoi după ce ți-ai băgat bețișoru-n gât
 • doar că nu sunt foarte convins că toată lumea e capabilă să-și ia singură un exudat – și, sincer, nici nu cred că ar trebui s-o facă
 • lumea ar trebui, în primul rând, să stea în case. Orice testare e OK câtă vreme apar suspiciuni de boală. De altfel, motivul pentru care testările sunt atât de limitate e acela că încă n-am ieșit din sezonul răcelilor și gripei obișnuite, iar lumea se panichează la orice tuse subțire

Dincolo de greșeala de comunicare a Sanador – pentru că asta e, de fapt -, guvernul nu pare să aibă o strategie bine pusă la punct. Ar trebui să existe niște reguli clare, unele care să includă și spitalele și clinicile private.

De exemplu, statul are capacitatea X, privații au capacitatea Y, hai să vedem cum le împărțim, cum și ce putem să decontăm și așa mai departe. În momentul de față, nu există așa ceva. Paragraful al doilea din citatul de mai sus e relevant: “am făcut demersuri pentru a intra în programul“.

Să fim sinceri și să recunoaștem că ăla e un eufemism pentru “birocrația ne omoară, iar papetăriile, unde puteam găsi dosar cu șină, sunt închise“. Imaginați-vă însă că, dacă o entitate privată care altminteri e profitabilă a ajuns în situația în care nu-și mai permite acoperirea costurilor, la stat trebuie că-i jale.

Trăim, totuși, niște momente critice, e o perioadă plină de incertitudini, e poate normal să ne bășicăm din orice, dar poate ar trebui să fim un pic mai atenți și la ceilalți. Nu suntem doar noi singurii stresați – și, sincer, e o perioadă extrem de obositoare psihic -, toți sunt.

Stay safe, stay kind.

8 comentarii

 1. Petreanu e o babă bocitoare, ignoră-l. Altfel, 100% de acord cu ce ai zis aici.

 2. Problema e ca apar clinici precum OK Medical cu 78 lei testul. https://okmedical.ro/test-rapid-coronavirus

  • @Alina: e test de sînge, care aparent nu e la fel de precis precum exudatul. De unde și costul mai mic.

  • @Alina, si de ce e asta o problema? Du-te si fa test la ei. Tie ti-ar conveni sa iti impun eu sa imi lucrezi pe gratis sau la pretul pe care il stabilesc eu, nu tu? Cum bine remarca Alex, la stat nu poti sa faci la cerere…Dar le-am sarit astora in cap.

 3. Am scris asta pe facebook azi:

  “Ok, legat de toata nebunia asta cu virusul, voi scrie doar cateva cuvinte/idei:

  Cea mai buna strategie de rezolvare a crizei ar fi compusa din 2 pasi:

  Inchidem TOT timp de 1-2 luni, toata lumea are acces doar la strictul necesar – fix ce facem acum – DAR nu mai mult de 2 luni, daca nu vrem sa distrugem cu totul economia. Aceasta perioada da ragaz sistemului de sanatate sa lucreze si sa se pregateasca.

  Intre timp in aceste 1-2 luni, producem/cumparam TOATE TESTELE POSIBILE pt. acest virus – pentru intreaga populatie de pe teritoriul tarii!

  Dupa aceasta perioada de carantina, INCEPEM SA TESTAM TOATA POPULATIA! Practic toate persoanele de pe teritoriul tarii sa fie testate pt. virus. DE DOUA ORI! Sa nu ramana nici macar un dubiu ca pe undeva exista cineva netestat.

  Apoi, dupa testare, toate persoanele care au testat pozitive cu virusul, trec direct la spital/zone de carantina special amenajate/carantina stricta la domiciliu – in functie de simptome si starea generala de sanatate a fiecaruia.

  Restul populatiei cu teste negative si sanatosi, isi reiau cursul vietii, se redeschid toate cele, reluam traiul ca si pana acum.

  Atat.

  Se poate re-testa apoi populatia din 2 in 2 luni, fara sa mai fie apoi nevoie de masuri drastice de carantina care distrug economia si cursul societatii.

  Bineinteles, guvernul plateste toate salariile, chiriile, ratele, cheltuielile intregii populatii cat timp ii tine in casa in carantina si nu pot munci/nu au surse de venit. Ca de aia platim taxe :)
  Pana cineva isi da seama de aceasta simpla si eficace strategie, stam acasa!

  #stamacasa #coronavirus

  p.s. Puteti citi extra si acest articol bine documentat, care povesteste mai pe larg situatia cu virusul si ce masuri se iau/se pot lua ca sa trecem peste criza: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

 4. Am citit o parte din comentariile la postarea Sanador de pe facebook.
  Bine, si astia de la clinica destepti de dau in gropi, anunti sec ca e disponibil si cat costa. Au revenit apoi cu explicatii (pe care trebuia sa le prezinte de la inceput).
  Revenind, frate, ce comunism oribil, probabil genetic, scoate capul la faze din astea. Oameni tineri care decreteaza sa vina statul, sa le ia clinicile , testele, doctorii (care sunt un fel sclavi, vine statul si zice: de maine culegi bumbac la mine!). Gizas!
  Oameni care nu concep ca, in Bucuresti cel putin, e o groaza de lume care ar da 350 lei fara vreo problema. Si aia ar degreva statul, care oricum testeaza putin. Plus ca pretul, raportat la tehnologie, NU e exagerat, cum ai zis si tu.
  Dar nu poti cu romanul de pe fb, a innebunit, cum sa-i ceara lui cineva bani pe ceva care nu se mananca, nu se bea si nu oftica dusmanii.
  Nu pricepe oligofrenul roman ca medicina moderna costa mult, ca el plateste putin (in medie), ca voteaza hoti (care fura din putinul ala) si ca in aceste conditii nu poate sa primeasca bun si nelimitat, chiar daca simte prin porii lui ca merita. A, si sa nu uit, cand iti bati joc vreo 30 de ani de personalul medical, din aia multi pleaca, altii se inraiesc ca sa supravietuiasca si ramai cu ce se poate.

 5. buna,

  risc o parere de chibit:
  de ce ‘statul’ (=canci, nu e nici o persoana, e presedintele tarii ca sef al Consiliului Suprem de Aparare, e primi ministru, e ministrul. sanatatii, secretari de stat, etc.) de ce statul nu are o discutie coerenta cu Sanador la modul: ‘de ce materiale aveti nevoie? va mai trebuie muncitori? Aparatura de productie? uite ce e, va ajutam cu astea, va punem un plus de 5-10% profit peste pretul brut si ne produceti la scara industriala teste de astea pe care noi – statul – le aplicam populatiei.’
  Ca fapt divers in cele 2 razboaie mondiale guvernele au nationalizat inventii, mijloace de productie si au fixat preturi la companii de produse strategice (diamantele erau folosite la prelucrare si firma privata mentinea artificial preturi mari prin penurie pe piata). aici pare un fel de povestea postiei in care s-ar vedea ce e de facut dar nu se face.