Testul guvernului: recîştigarea încrederii

tv-saracie

Scriam, zilele trecute, de încrederea acordată Guvernului Ponta de către români. Sau, mă rog, neîncrederea, că 66% spuneau că nu mai cred în guvernanţi. Am căutat mai multe detalii despre Eurobarometru, studiul pe care l-am citat atunci, şi am mai găsit nişte cifre simpatice. De exemplu:

  • 90% dintre români consideră că situaţia economiei româneşti este proastă
  • 58% din români spun că au o situaţie financiară proprie negativă (35% – media UE)
  • doar 39% spun că au o situaţie pozitivă (63% – media UE)

Se dau următoarele date: de ani de zile, indiferent de guvernanţi (cu excepţia perioadei de boom, de pînă în 2008), toată lumea a promis, dar de făcut… ne-am lămurit cu toţii. Recte, pauză încredere. Cele mai mari probleme, în România anului 2013, sînt şomajul (mai ales cel necontorizat – cifrele oficiale sînt reprezentate de numărul celor care s-au dus la Forţele de Muncă, mult mai puţini decît cei care nu au serviciu) şi inflaţia.

Colac peste pupăză, Dan Voiculescu, unul dintre membrii de vază ai USL-ului, dă cu subsemnatul pe la DNA. Altfel spus, încă un motiv pentru pierderea încrederii. De ce zic că, pentru Ponta, testul este recîştigarea încrederii? Pentru că aşteptările, anul trecut, au fost uriaşe. Bătutul cu cărămida în piept a provocat atîta zgomot, că s-a auzit peste tot că USL va scoate ţara din sărăcie – drept dovadă, numărul celor care au votat şi le-au oferit majoritatea parlamentară.

Ce-a învâţat Ponta, pînă acum, după un an de guvernare? Că dracul e un pic mai negru decît credea el şi că, atunci cînd nu poţi să-l vopseşti în roz, lumea începe să facă scandal. Şi apropo de cifrele de mai sus, e momentul în care mi-am amintit de Planul Naţional de Investiţii, de care am mai scris. În mare, dacă nu se răscoală lumea – ceea ce nu se va întîmpla anul ăsta, dar vom vedea la anul, dacă ne gîndim la scăderea popularităţii, – ar fi cam singurul mod în care şi-ar putea recîştiga încrederea populaţiei.

Or, sincer, cred că ăsta e cel mai greu lucru pentru orice guvern. Cu atît mai mult pentru unul care a cîştigat încrederea poporului – şi, implicit, alegerile – bazîndu-se pe ura electoratului faţă de cei dinainte. E un test care nu-i deloc uşor de trecut şi nu cred că mai ţine doar cu ieşitul pe post la televiziunile prietene. Mă duc să-mi cumpăr popcorn, o să fie interesant.

3 comentarii

  1. Ai bani de popcorn? Ponta rulz.

  2. Nu stiu daca Ponta a invatat ceva, dar consilierii lui probabil ca nu. Tactica, a ramas aceiasi: ura fata de cel dinainte. Guvernarea televizuala arata ca nu a invatat guvernarea “harware”, in schimb ura (software tip malware) este livrata (precum un drog) in doze tot mai mari. Si tot ca un drog, este tot mai scumpa pe masura ce te afunzi in dependenta. Mi-e frica de starea de sevraj. A “poporului” care este de fapt populatie.