Therme Bucureşti, ca să încep cu începutul, este cel mai mare centru de wellness, distracţie şi relaxare, construit de la zero, cu piscine, tobogane şi, dacă vreţi o altfel de definiţie, cel mai mare aqua park indoor, cu o capacitate de 4.000 de persoane. Bonus: spre deosebire de toate celelalte, foloseşte exclusiv ape termale, extrase de la 3.100 metri adâncime (cam cât Calea Victoriei de la un capăt la altul), fiind şi cea mai mare forare privată de după 1989, în România.

Acum, că ne-am lămurit cu asta, trebuie spus că întregul complex e împărţit în trei zone. Trebuie spus încă de la început că preţurile diferă, dar cine preferă, de exemplu, zona Elysium, are acces gratuit şi la celelalte.

therme-13

Therme Galaxy

Galaxy este cea pentru distracţie, cu o piscină cu valuri şi 16 tobogane – fiecare dintre ele are propriul bazin de “aterizare”, astfel încât să nu te trezeşti în capul cuiva care înoată, iar multe dintre ele sunt semaforizate, iar asta nu e o glumă, o să vedeţi în poze, mai jos. Aşa, ca idee, adunate, toboganele au o lungime totală de 1,5 km, iar apa din piscină are 36 grade.

Toboganele sunt pe categorii diferite de vârstă și cu grade diferite de dificultate, există întotdeauna salvamari la post, iar dacă aveți copii și căutați diferite variante să-i distrați și să le ocupați timpul în weekend, e locul potrivit. Toboganele pentru adulţi sunt mult mai spectaculoase, iar la capitolul “lucruri simpatice”, îți poți alege coloana sonoră în timp ce te dai pe ele.

therme-12

therme-5

Întreaga construcţie este impresionantă, în sensul în care structura nu are stâlpi de susţinere, ci se autosusţine prin îmbinarea materialelor (un lemn presat, dacă am înţeles bine). Structura e gândită să reziste la un cutremur de nouă grade pe scara Richter.

therme-11

therme-17

Sistemul audio poate fi controlat direct de pe un iPad, este de-a dreptul impresionant – similar celor din sălile de concerte, ultimă generaţie.

Galaxy The Palm

A doua zonă este The Palm, cu o piscină de 1.200 metri care se prelungeşte în afară, cu apă răcită până la 33 grade (serios, apa este extrasă din pământ la o temperatură de aproape 90 grade şi trece prin nişte procese de răcire şi de ozonare pentru purificare, ceea ce scoate din discuţie clorinarea, deci apă curată, fără miros). În cea exterioară, au înglobat o tehnologie simpatică ce produce un torent care te plimbă prin piscină (Crazy River).

Acoperişul din sticlă este retractabil (durează cam cinci minute, perfect dacă vrei să te bronzezi pe timp de vară), are o suprafaţă totală de 900 metri pătraţi, o deschidere de 42 metri şi cântăreşte 230 tone.

therme-2

Dincolo de şezlongurile de pe margine, aranjate printre cei 500 palmieri, în piscină – care, apropo, e înconjurată de 1.500 orhidee – găseşti cinci bazine de jacuzzi şi 20 şezlonguri cu hidromasaj. Un alt lucru, care era cât pe ce să-mi scape, este că în piscină se vor derula şi activităţi mai sănătoase decât hidromasajul, precum aqua gym, aqua fitness şi aerobic, cu instructorii angajaţi de Therme.

Aş mai adăuga aici şi o saună Hammam, celebra “baie turcească”, baia cu aburi unde cei interesaţi pot beneficia şi de ritualuri de îngrijire şi relaxare. Nu mă întrebaţi în ce constau, că nu am testat, dar nu pot decât să presupun că e de bine, câtă vreme se spune că efectul unei şedinţe de terapie în Hammam durează o săptămână.

therme-3

therme-7

Există şi baruri amenajate pe margine, iar unul dintre ele are inclusiv “scaune” în piscină. În unul dintre colţuri, sunt trei piscine cu aromaterapie (una cu litiu, alta cu sare de la Marea Moartă, şi una cu calciu şi magneziu).

Spectaculos este şi “Arborele vieţii.” Fără glumă, e un Ficus Religiosa cu o vârstă de 120 ani, adus din China, iar numele vine de la o legendă despre Buddha, care şi-ar fi găsit “iluminarea” sub un astfel de copac, motiv pentru care se regăseşte plantat mai ales pe lângă templele budiştilor.

therme-16

Therme Elysium

Aceasta este cea de-a treia zonă şi, de altfel, cea oarecum exclusivistă prin prisma serviciilor: trei cabine de masaj, şase saune tematice (una panoramică, una de tip salină făcută din cărămizi de sare, himalayană, una bavareză, una cu cinematograf, una oriental și sauna Provence – detalii aici) şi o piscină cu seleniu şi zinc. În plus, există şi un restaurant a la carte cu specific mediteranean şi asiatic. De altfel, fiecare zonă are propriul spaţiu de mese, cu meniuri diferite, dar despre asta, mai jos.

therme-8

Tehnologie

După cum spuneau şi oficialii Therme Bucureşti, investiţia iniţială trebuia să fieundeva în jurul sumei de 25 milioane euro, dar a ajuns la 50 milioane, pentru că n-au făcut rabat de la nimic, s-au concentrat pe calitate şi atenţie la detalii – şi se vede. Se estimează că, în primul an de funcţionare, vor veni peste 1,5 milioane de persoane, iar investiţia va fi recuperată în cinci ani.

Apropo de detalii, piscinele cu valuri funcţionează, de regulă, timp de 15 minute, cu o pauză de până la 45 minute, pentru a nu se supraîncălzi. În cazul Therme, tehnologia permite valuri timp de 18 ore zilnic.

therme-1

Toată partea legată de consum se face cu ajutorul unei brăţări cu cip – arată ca un ceas -, fără a mai fi nevoie să cari un portofel după tine. Mai exact, la venire, plăteşti intrarea, primeşti o brăţară cu numărul vestiarului, mergi la masă, schimbi zona – există nişte turnicheţi de care atingi brăţara de două ori: la prima atingere, eşti anunţat că vei fi taxat suplimentar, iar a doua atingere ţine loc de confirmare, că ai înţeles că vei plăti în plus -, cumperi mâncare sau băuturi. La plecare, când predai brăţara, ţi se spune cât ai de plătit.

Sistemul e cu atât mai interesant cu care, în cazul copiilor, există o limitare la 20 lei a cumpărăturilor ce pot fi făcute. Şi mai interesant e că stocurile de produse (să zicem, baxurile de apă) sunt înregistrate în sistem, astfel că n-o să auzi pe nimenistrigând “băi, s-a terminat apa!”, ci se trimite o notificare în sistem şi stocul e actualizat înainte de a se epuiza. Toată povestea asta implică vreo 50 km de cabluri.

Câteva reguli elementare

Există, desigur, şi nişte reguli de bază pe care trebuie să le respecte toată lumea. Simple, de altfel, şi de bun-simţ: nu ai voie cu mâncare sau băuturi aduse din afara complexului, trebuie să faci duş înainte de a intra, nu ai voie să intri îmbrăcat în piscină. E obligatoriu să vii cu şlapi şi costum de baie. Prosoape şi halate pot fi închiriate, iar pe viitor va exista şi un magazin pentru costume de baie. Regulamentul complet, aici.

Ce ar mai trebui să ştii

Reprezentanţii Therme spun că, în momentul de faţă, Therme Bucureşti reprezintă standardul pentru orice alt complex de acest tip. Întreaga distracţie a început acum aproximativ opt ani, cu know-how de la investitor – o companie austriacă – şi colaborări cu foarte multe firme şi experţi din România. 583 de companii au fost implicate în construcţie.

therme-15

Palmierii au fost aduşi din mai multe ţări, inclusiv din Asia şi din SUA (Florida), aclimatizaţi în Olanda şi plantaţi în România. În funcţie de temperaturi şi necesităţile plantelor, existe sisteme automate de udare şi hrănire. Şi apropo de automatizări, e o întreagă tehnologie de răcire a geamurilor, astfel încât să nu se aburească de la temperatura interioară de 29-30 grade.

În ceea ce priveşte finisajele, au adus travertin din Iran, curaţitul folosit pentru podele e adus din Brazilia. În plus, Therme are cel mai mare perete de corian din lume, realizat de DuPont, un compozit interesant care rezistă la căldură foarte bine, este rezistent şi neporos.

Mâncare şi restaurante la Therme

Desigur, întrebarea elementară: unde mănânci şi unde bei. Fiecare zonă are propriul spaţiu de acest tip. La Galaxy, meniul e mai uşor, a la fast-food sănătos, orientat către copii (de la sandvişuri la salate şi nu numai).

therme-4

La Elysium, am spus deja mai sus – deşi am uitat să fac poze. Cea de deasupra e de la The Galaxy, cele de mai jos, de la The Palm.

therme-6

therme-9

La The Palm, restaurantul e de tip free-flow, iar meniul e destul de bogat, de la vreo trei tipuri de peşte, la curry de pui (pe testate, foarte bun) şi chiar şi friptură de berbecuţ (foarte bună, pe testate). Pe scurt, e calitate de restaurant. Din păcate, nu ştiu preţurile, dar am înţeles că nu sunt mari.

Tarife

Tarifele sunt împărţite pe timpul pe care vrei să-l petreci. De exemplu, dacă cineva merge la şapte seara, n-are sens să plătească pentru o zi întreagă. Mai există şi reduceri pentru cei care merg dimineaţa, înainte de ora 11. De reţinut că, odată plătită intrarea pentru o zonă de răsfăţ, ai acces gratuit şi la cea de relaxare, respectiv cea de distracţie.

therme-10

Lista completă e aici, dar pentru că majoritatea merg pentru o zi întreagă, o să enumăr doar preţurile all-day: Galaxy – 54 lei, The Palm – 64 lei, Elysium – 83 lei. Pentru vineri-duminică, se mai adaugă 5 lei la primele două şi 10 lei la Elysium, cu amendamentul că există şi oferte pentru familii (doi adulţi şi doi copii, o zi întreagă, 168 lei).

Ce ar trebui să mai ştii

Se ajunge repede în Nordul Bucureştiului (înainte de intrarea în Baloteşti, se intră de pe DN1, se poate întoarce imediat prin pasajul de la Hornbach / Prisma), e la vreo trei minute de aeroport (în jur de 10-15 minute de la Casa Presei); condiţiile sunt excelente, mâncarea este excelentă, iar la preţurile de intrare, nu văd nici un motiv să nu mergi, fie că e vorba de o zi sau de un weekend întreg. Iar pentru lipsa de distracţii din Bucureşti, e o opţiune foarte potrivită, mai ales în sezoanele mai răcoroase, dacă nu vrei să mori în traficul de pe Valea Prahovei.

Poţi face plajă, pe timpul verii, şi în zona The Palm, odată ce acoperişul e rabatat, dar şi pe terasele din afara clădirii – şi sunt destul de generoase. Asta în limita a 4.000 clienţi, căci nu vor fi niciodată mai mulţi în acelaşi timp.

Personal, eu rezonez mai ales cu zona The Palm, pentru că o să fie întotdeauna mai linişte şi te poţi lungi pe un şezlong cu o carte în mână. Sau cu tableta, după preferinţele fiecăruia. În plus, piscina e suficient de generoasă, iar partea şi mai tentantă e să ieşi iarna în piscina exterioară. E drept că, în ceea ce mă priveşte, mă văd făcând ture şi pe la Galaxy, din oră în oră, mai ales că sunt vreo două tobogane mari, ca pentru orice copil de 32 ani. Însă pentru boşorogul din mine, tot Palm îmi face cu ochiul.

  • Mai multe detalii despre construcţia în sine şi partea inginerească şi arhitecturală, la Adela Pârvu.
  • Majoritatea lucrurilor legate de tehnologia folosită, la Radu Dumitru.

Distracţie plăcută!

3 comentarii

  1. Ceva tarife la zona fast-food/băuturi? Thx

  2. Nu are stalpi de rezistenta, dar rezista la un cutremur de noua grade..hm, mai bine sa nu aflam!