Foto: Mediafax

Cum să fii ticălos: azi, Varujan Vosganian

A ajuns și la mine-n feed o postare de facebook a lui Varujan Vosganian în care se lamentează că, pe aeroportul din Iași, un român cu bilet la clasa business i-a urat lui, politicianul român cu bilet la economy, să-l pască pușcăria la pachet cu toți colegii din coaliția de guvernare.

De ce spun “ticălos” și nu “imbecil”, de exemplu? Pentru că Varujan Vosganian e orice, numa’ prost nu. De ticălos însă e ticălos. În orice țară civilizată, un cetățean are dreptul să-l tragă la răspundere pe un politician, cu atât mai mult cu cât acel politician ar trebui să îi reprezinte interesele.

În orice țară civilizată, un reprezentant al unei comunități în parlamentul țării nu va mai pupa un al doilea mandat dacă nu-și ține cel puțin o parte însemnată a promisiunilor.

Nu știu dacă-și mai amintește cineva cazul lui Jo Fox, parlamentara britanică ucisă la ieșirea din birou. Motivul pentru care nu avea pază e că într-o țară normală, politicianul e un om care reprezintă interesele poporului, egal cu ceilalți oameni din popor. Parlamentarul nu ar trebui să impună teamă doar pentru că e parlamentar și nu ar trebui să aibă privilegii față de cetățeanul de rând.

Logica lui Varujan e că, vai doamne!, el e un ales al poporului. Retorica de doi lei, că el e din popor și circulă la clasa a doua, e ticăloasă. Vosganian ar fi trebuit să circule cu trenul, să vadă că de la București și până la Iași face șapte ore jumate.

95% din populația României n-a zburat o singură dată cu avionul. Să te plângi că nu ești la fel de “privilegiat” ca un om care muncește și își permite să circule la “clasa întâi” denotă doar ticăloșie.

La urma urmei, dacă corupții stau la clasa a doua și anticorupții la clasa întâi e spre bine, nu?

…întreabă el, parlamentarul român. Nu, nu e bine, corupții trebuie să stea la pușcărie. Însă nu de asta aruncă politicianul ALDE întrebarea de final, ci din pură ticăloșie.

Vosganian nu face altceva decât să preia retorica “antitefeliști” și s-o mai stoarcă un pic. E cât se poate de conștient că oamenii care-și permit să meargă cu avionul, indiferent de “clasă”, sunt “elementele dușmănoase“, indivizii pe care nu-i poate cumpăra cu o pungă de zahăr și-o sticlă de ulei. Tocmai pentru că înțelege mai bine unde se duc banii lui (adică la alde matale în buzunare) și nu vrea să-ți plătească privilegiile.

Asta e teama lor cea mai mare. Să nu cumva să fie trași la răspundere. Or, să-mi fie cu iertare, dom’ Vosganian, dar votantul are o obligație morală de a te trage la răspundere tocmai pe matale, cel care ar trebui să-i reprezinți interesele, în loc să le reprezinți pe cele ale colegilor penali ai matale.

Nota bene: în coaliția de guvernare, la începutul mandatului, un sfert dintre membrii parlamentului din partea PSD aveau probleme penale. Vreo 61 de indivizi din PSD anchetați, acuzați sau condamnați. În frunte cu Liviu Dragnea și, ulterior, cu șefu’ lu’ domnu’ Vosganian din ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

4 comentarii

  1. Pai d’asta ei sunt de acord ca penalii sa poata fi alesi in continuare, ca ei fac legea si voteaza pentru ei.

  2. Nu inteleg de ce nu ai mai multa interactiune pe blogul asta. Scrii de enspe mii de ani, scrii super bine, la unele articole politice pare ca semeni putin cu Petreanu la stilul de a scrie dar nu conteaza aspectul asta. Interesant este faptul ca nu ai comentatori si mai si scrii aproape zilnic aici. Nu te intrebam daca nu te consideram formator de opinie/a lister/om de presa adica are retardatul ala de Spanac (francisc.org, parca)mai multi comentatori decat tine iar blogul ala al lui chiar e o hartie igienica virtuala.

    • @ciment: în general, n-am comentarii din două motive. Primul e că nu prea răspund la ele – și nu răspund în general, de ani de zile -, iar oamenii nu se mai obosesc să comenteze dacă nu primesc feedback de la mine. Adică, mna, par arogant sau ceva. Și recunosc că nu răspund, de regulă, fie de lene, fie din cauză că, în ultimii ani, am neglijat masiv comunitatea – am scris oarecum din inerție și m-am concentrat mai mult pe interacțiunea de pe facebook. Al doilea motiv e că cei mai mulți rezonează cu ce scriu eu și nu simt nevoia să mai completeze nimic și nici să mă înjure dacă nu le convine ce scriu. Mă rog, am și d-ăștia care înjură, dar ăia sînt, în marea majoritate, postaci, așa că îi trimit direct în spam. Cam asta ar fi explicația :)

  3. Multumesc pentru raspuns, intru aici zilnic sincer e mai bine asa fara prea multa vorbarie, ma uitam pe alte bloguri acolo unde-i multa interactiune e si multa dobitoceala. Mai bine asa, citesti si-ti vezi de treaba. :))