Ticăloşia lui Băsescu

Eu cred că, în România post-decembristă, am avut, până mai an, doar doi politicieni adevăraţi, pe Ion Iliescu şi pe Traian Băsescu. Staţi, nu aruncaţi cu roşii!, ăsta e adevărul. Au fost doi oameni mari şi laţi în politica autohtonă care au ştiut strategie. A mai fost un eşalon secund, cu Adrian Năstase şi încă vreo doi, dar s-au complăcut în ciordeli.

Diferenţa dintre Iliescu şi Băsescu este că cel din urmă nu ştie când să se oprească, iar de când s-a pensionat, şi-a pierdut şi abilităţile de strateg. Prin urmare, în loc să ia banii televiziunilor pe post de invitat-comentator permanent, ori pe televiziunea lui Sebastian Ghiţă, pe unde e tot mai des invitat (deşi eu nu prea pricep treaba asta cu pupatul unde-ai scuipat), ori pe la Antena 3, că oricum urmează cam aceeaşi retorică în ultima vreme, el insistă cu partiduţul lui de buzunar.

basescu

De ce e Băsescu ticălos?

Băsescu nu cred c-a realizat niciodată întrutotul că, în cel de-al doilea mandat, lumea l-a ţinut în funcţie doar pentru că era singurul care mai putea să le dea câte una peste ceafă celor de PSD. A reuşit să-şi îndepărteze singur publicul prin tot soiul de scandaluri, n-a ştiut cu adevărat cum să se bată cu propaganda Antenei 3, iar când şi-a terminat mandatul, sprijinul lui a devenit, practic, foarte apropiat de zero.

Generaţiile în vârstă, îndoctrinate deja de Antena 3 şi celelalte televiziuni de ştiri, îl reneagă, iar generaţiile tinere sunt deja sătule de el. Şi mă refer la publicul larg, nu la generaţiile tinere de politicieni, gen Ponta sau Gorghiu, care sunt, în fapt, nişte nulităţi.

Acum, într-o încercare disperată de a-şi mai apropia nişte votanţi, dă din nou cu strategia de gard înjurând pe cine nu trebuie. Practic, el se bate, acum, pentru publicul PSD. Nici un votant serios de dreapta nu ar pune ştampila pe un partid care, până acum vreo două luni, era reprezentat de Elena Udrea.

Băsescu e ticălos şi pntru că ştie foarte bine ce beţe-n roate i-au fost puse lui Boc. Nu e ca şi cum ar fi un inconştient sau n-ar şti toate şmenurile politice, toate mecanismele şi toate grupurile şi reţelele de interese. Nu e ca şi când n-ar fi la curent cu dezastrul din guvern lăsat în urmă atât de Boc, dar mai ales de Ponta. Şi ştie la fel de bine şi ce volum de muncă e pentru a repara toate găurile.

Ce face însă Băsescu? În încercarea lui populistă de a mai atrage nişte voturi, se ia de Dacian Cioloş. Pe de o parte, apelează la publicul pesedist care rezonează cu criticile lui Ponta sau Dragnea, pe de altă parte, înţelege că, dacă Cioloş şi membrii guvernului ar intra în politică, ar avea o susţinere suficientă din partea oamenilor – mai ales cei tineri – pentru a intra în Parlament. Se cere nişte muncă serioasă, dar cu dat un pic din coate, ar avea şanse. Caz în care, ghici ce?, el ar avea şanse mari să rămână pe dinafară.

Şi-atunci, ce face? Atacă mizerabil guvernul, la fel ca Ponta şi Dragnea. Argumentele lui Băsescu sunt mai degrabă penibile. Nu poţi să ceri absorbţie de fonduri europene unui guvern aflat în funcţie de vreo nouă luni, care s-a ocupat cu reparat greşelile predecesorilor, aşa cum cere Băsescu.

Un alt reproş ridicol este faptul că, de când e Cioloş prim-ministru, nu a fost aprobat nici un proiect mare pe Planul Juncker, care prevede investiţii de 315 miliarde euro cu precădere în infrastructură. Spun că e ridicol pentru că un proiect de infrastructură nu se face chiar după cât de repede se pune gheaţa-n paharul de whiskey.

Dimpotrivă, planurile pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 al UE ar fi trebuit pregătite încă de prin 2012-2013. Mai exact, de către domnul Ponta, care însă a preferat să nu facă nimic.

De ce să iei bani de la UE pentru autostrăzi şi refacerea infrastructurii feroviare, când poţi să dai de la buget către firmele de casă ale partidului? Cam de ce oare s-au depăşit atâtea termene de finalizare la proiecte cu bani europeni? Răspunsul e simplu: dacă n-ai terminat la timp, UE nu decontează, aşa că plăteşti din buzunarul tău. Iar Băsescu ştie asta foarte bine, doar că e ticălos.

Băsescu mai aminteşte printre reproşurile lui lipsa de programe pentru reîmpăduriri, irigaţii, regularizări de râuri şi altele, dar uită că, de exemplu, în zona Dăbuleni, unde există unul dintre cele mai interesante sisteme de irigaţii din România, Ponta a pompat o căruţă de bani în repararea canalelor (din care, după ’90, s-au furat ţevi, dale de piatră şamd.) cu firme de casă ale partidului şi a angajat o firmă de pază prietenă care n-a împiedicat nici pe departe distrugerea lor, bineînţeles, din nou. Dar hai să-l înjurăm pe Cioloş, nu să-l arătăm cu degetul pe Ponta.

Şi revin la părerea mea: Băsescu e ticălos şi pentru că se face că nu pricepe faptul că, în nouă luni, nu ai timp să le faci pe toate. Şi se face că uită numărul anilor în care Emil Boc a fost prim-ministru şi nu a făcut exact ceea ce el îi cere acum lui Cioloş, care s-a pus pe tăiat uscăturile.

Băsescu spune însă un adevăr, anume că economia românească a crescut pe consum, însă greşeşte îi scoate ochii lui Cioloş, într-un mod ticălos, când spune că nu s-a făcut nimic pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei. Poate că ar trebui să se uite pe pagina lui Cristian Ghinea să vadă cam câte ghiduri de accesare a fondurilor europene a produs în ultimele trei luni spre deosebire de Ponta în trei ani.

Şi pentru că tot îi e drag de Boc lui Băsescu, iată ce declara Boc în februarie 2012, după patru ani în funcţie:

Fondurile europene rămân o neîmplinire sub aspectele procesului de absorbţie, dar nu este momentul să căutăm vinovaţii, ci doar să nu uităm că atunci când am intrat în UE, în loc să avem pe masă proiecte pregătite, am început să acredităm programele care să atragă fondurile europene.

Ce ziceam eu mai sus de proiectele pentru Planul Juncker? Acelaşi lucru. Însă în loc să dea cu Ponta de pământ, mai ales cu cifrele-n faţă, că tot le publică Ghinea aproape zilnic pe pagina lui de Facebook, dăm în Cioloş.

Acelaşi lucru e valabil şi pentru autostrăzi. Cătălin Drulă, când a ajuns la Ministerul Transporturilor, a ieşit în faţă cu lista de probleme. Miserupismul din guvernele Boc şi Ponta a fost făcut public: de la lungitul proiectelor la uitatul studiilor de fezabilitate prin sertare, de la timpii uriaşi de expropriere la timpii incredibil de lungi pe care-i implică licitaţiile, contestaţiile licitaţiilor şi proiectele foarte slabe moştenite, legislaţia proastă, lipsa de coordonare între instituţiile statului pentru tot soiul de avize.

La ce să faci proiecte noi când alea vechi sunt blocate din lipsa de competenţă a guvernelor anterioare? Cum să le începi pe cele noi, când este evident că vor fi blocate la fel ca precedentele?

Da, Băsescu e ticălos. Se face că nu vede lucrurile evidente. Şi se face că nu vede strâmbele băgate de partidele din parlament.

Şi strategia lui, care o completează pe cea a PSD-ului, începe să dea roade, în ciuda transparenţei actualului guvern. La fel ca Dragnea, scoate colţii atunci când vede că actualii miniştri îndrăznesc să deschidă gura şi să arate cu degetul vinovaţii ultimilor zece ani, cu probele-n faţă. Să reamintesc faptul că Ghinea îl trimite pe Sebastian Ghiţă la DNA?

Băsescu apelează la paradoxul românesc: atunci când cineva nu face, ne plângem că nu face; atunci când face, ne plângem că nu face mai repede. Mai exact împinge aşteptările foarte departe, într-un mod complet nerealist. Ceea ce n-ar fi rău dacă cei ce-ar veni după Cioloş ar fi în stare să se şi ridice la nivelul lor, dar ştim cu toţii că asta nu o să se întâmple.

La modul cel mai serios, dacă oamenii ăştia care guvernează acum, care muncesc 14 ore în fiecare zi, intră în politică, eu îi votez. Până una-alta, în ciuda reproşurilor băsesciene şi dragniene, sunt singurii care au mişcat ceva şi care au arătat rezultate mai multe, în nouă luni, decât Ponta în trei ani.

Şi ca să închei tot cu Băsescu. De ce e ticălos? Pentru că înjură nişte oameni pe motiv că n-au şapcă.

9 comentarii

 1. Buna analiza! Cred ca ataca guvernul Ciolos din doua (posibile) motive:1) Pare ca faci opozitie atunci cand ataci guvernul. Punct. E strategie de partid care vrea sa capitalizeze nemultumirea din societate, indiferent de unde vine. 2) Criticand, ii ridica cota lui Ciolos, antrenand, mai curand, un val de simpatie pentru cel lovit din toate partile (el stie cum functioneaza asta). Daca, insa, chiar crede ce spune e ticalos, cum spui, si chiar mai mult decat atat, insistand pe retorica PSD-ista si a celorlalti ca ei.

 2. Ce au făcut bun actalii miniștri,pentru a-mi da o speranță că lucrurile merg spre o direcție bună? Cât despre Băsescu,o parte covârșitoare din cele spuse de el s-a adeverit.Nu pot să spun ,până în prezent că este un ticălos.

 3. Singurul domeniu în care fostul președinte mai merită ascultat este politica externă, mai precis subiecte precum migrația și relațiile cu Rusia.

 4. Am spus-o mai demult: individul e doar un fost director comunist (si am cunoscut vreo cativa). Adica un RUDIMENTAR din toate punctele de vedere, asa cum vechiul regim a extras din “talpa tzarii” cu gramada. Totusi, are o calitate pe care marea majoritate a “managerilor” a “economiei socialiste multilateral dezvoltate” NU o aveau: curajul capitanului de nava (adica asumarea unor decizii riscante). Cit timp a fost presedinte “combinatia” a functionat cu unele rezultate pozitive. Acum personajul recade in groapa de unde o animita conjunctura l-a inaltzat, aratindu-ne ce inseamna “actiune fara reflexiune” (si, mai ales, FARA EDUCATIE, orice semnificatie dam acestui cuvint). Pe scurt reprezinta un exemplu viu si pertinent despre formidabilul primitivism al poporului roman (din care fac parte si eu, la bine si mai ales la RAU).

 5. @VMP – ar fi de preferat sa pastrezi pentru familia si neamul tau etichetele pe care le pui cu asa mare lejeritate unui popor. provoci greata!

 6. @bugsy: diferenta dintre tine si VMP este ca tu inca speri ca gandirea ta pozitiva cumulata cu a altora ca tine sa ridice poporul, in timp ce VMP a depasit etapa asta, a incercat sa inteleaga de ce nu functioneaza, a cercetat istoria mult mai amanuntit decat oricine in zona online pe care o frecventez, si s-a prins ca problemele sunt mult mai adanci decat ne inchipuim. ;)

 7. toti politicienii romani ne iau drept vaci fraiere de muls. atata doar ca iliescu si basescu au stiut sa ne spuna minciunile ‘motivationale’ pe care noi vroiam sa le auzim. iliscu a vandut generatiei batrane iluzia benefacerilor comunismului, benefaceri care au tot fost trambitate pe vremea lui ceasca pana cand prostimea le-a luat drept adevaruri supreme. Celor scarbiti de psdism basescu le-a vandut iluzia dreptatii. a primit in schimb 10 ani de presedentia si a facut din sri si dna niste arme puternice capabile sa loveasca in parvenitii ‘tranzitiei’. acestia doi au fost animale politice care au devorat sperantele electoratului. sau mai putin poetic spus, sunt singurii care au castigat majoritar pe vot pozitiv, nu pe vot negativ. sunt animale politice si nu oameni politici fiindca s-au gandit la binele lor si nu le-a pasat de binele tarii.
  ceilalti sunt niste pomanagii fripturisti. notabil ar fi nascase care odata scapat la masa cu bunataturi a halit cat a putut de mult. pe langa el ceilati sunt niste baieti de mingi oportunisti.
  basescu nu are de gand sa aduca bine romaniei. nici rau. dintr-un pragmatism politic loveste in tot ce i se pare suficient de mare incat loviturile pe care le aplica sa il faca mai interesant. un fel de ‘daca s-a luat de Ciolos inseamna ca e mai destept ca Ciolos’. Va mai aduceti aminte de 2009? tariceanu a zis ca mareste salariile la profesori, prima data basescu a ras si azis ca e imposibil, apoi a vazut ca profesorii il cred pe tariceanu, asa ca a inceput si el sa promita mari de salarii in invatamant. apoi nu s-a tinut de cuvant. o alta poveste e cum il denigra pe oprea ca apoi sa se sprijine reciproc. s.a.m.d. misculatiuni politice ca el sa cada in picioare in fata noastra. pacat. a risipit ani pentru nimic. doar el a fost un personaj deosebit.

 8. @mihai: diferenta dintre mine si VMP este aceea ca eu inca ma aflu in etapa in care imi dau sema ca este de bun simt sa nu fac generalizari, sa nu pun etichete si, mai ales, sa nu blamez in corpore poporul din care fac parte. Individul in cauza a depasit aceasta etapa, a bunului simt si a decentei. De aceea provoaca greata, sila si un mare dezgust!

 9. Din categoria –Ticalasul de Basescu–