Tile, inspiraţia pentru TinTag, breloc pentru găsit cheile

Tile e o jucărie simpatică. Acum vreo doi ani, a fost lansată o campanie pe Kickstarter, iar acum vreo două săptămîni, au mai trimis o parte din colete. Pe scurt, Tile e un breloc pentru chei, bicicletă, laptop, – în principiu, pentru orice – pe care-l localizezi cu ajutorul unei aplicaţii de smartphone.

tile-2

Scriu despre Tile pentru că am văzut la Vali că ideea a fost preluată şi de nişte clujeni. Jucăria lor se numeşte TinTag şi se va vinde cu 30 de dolari. Diferenţa dintre TinTag şi Tile este că produsul românilor are o baterie reîncărcabilă. Şase ore de încărcare şi brelocul funcţionează patru luni. În cazul Tile, bateria ţine în jur de un an, probabil şi în funcţie de cît de mult e utilizat.

Tile, pe care l-am precomandat la momentul respectiv, a fost o bună sursă de inspiraţie pentru TinTag. În afară de baterie şi de design, nu e mare diferenţă între cele două jucării. Ambele îţi oferă aplicaţie de smartphone pentru localizare, ambele se bazează pe Bluetooth pentru localizare (nu pe GPS şi nici pe 3G din cauză că ar fi implicat costuri suplimentare, atît ca hardware, cît şi ca abonament de date), ambele bîzîie atunci cînd nu îţi găseşti obiectul de care le-ai lipit sau agăţat (Tile poate fi lipit de laptop, de exemplu), ambele sînt rezistente la apă.

tile-3

Care e defectul Tile, respectiv TinTag?

Ambele se laudă cu “Lost & Found community,” asta din cauză că localizarea se bazează pe alte brelocuri similare. Mai exact, Tile şi TinTag sînt OK pentru agăţat de chei, în cazul în care le uiţi frecvent prin casă, de geanta cu care pleci în concediu, în caz că o aştepţi în aeroport şi vrei să îi enervezi pe ceilalţi cînd aştepţi să vină de la cală (dar numai dacă e la maximum 30 de metri distanţă de tine).

Tile şi TinTag nu sînt, deocamdată, o soluţie pentru biciclete pierdute, aşa cum, printre altele, se promova Tile. Tile-urile funcţionează prin Bluetooth. Cînd două Tile-uri (sau TinTag-uri) sînt la maximum 30 de metri unul de celălalt, “comunică” între ele. Mai exact, îşi “semnalizează” reciproc poziţia. Tile-ul cel mai apropiat de smartphone-ul la care e conectat va trimite către serverul serviciului datele de localizare ale tuturor celorlalte brelocuri. În funcţie de cîte sînt în zonă, se stabileşte acurateţea localizării.

Evident, Tile-ul tău nu va apărea în aplicaţia altor persoane, în lista de brelocuri activate sau pe hartă. Datele merg direct către server şi ai acces la ele doar tu, din aplicaţia instalată pe telefonul tău.

tile-1

Defectul unor astfel de brelocuri este că nu vor fi niciodată destui oameni care să le cumpere. Dacă Tile are tracţiune în Statele Unite, unde 19 dolari pe bucată e un nimic comparativ cu veniturile lor – iar pentru zone ca San Francisco ori New York, nici nu se pune problema să nu reuşească, în România vom bate din buză multă vreme. Dacă agăţi un Tile sau un TinTag de bicicletă, iar cineva ţi-o fură, poţi să-ţi iei adio şi de la bicicletă şi de la breloc.

Altfel, sînt jucării simpatice.

4 comentarii

  1. pacat ca Tile nu merge decat pe iOS. daca ar fi avut si aplicatie de android cred ca as fi luat si eu unul.
    P.S. link-ul catre tile este gresit, cel functional este thetileapp.com

  2. Pe langa astea doua mai este si Find (http://sensegiz.com/find/), dar la fel ca si Tile nu e rechargable.

  3. Din ce-mi aduc aminte de pe Gizmodo, parcă, bateria poate să țină mult mai mult de un an, dar atât sunt activate ele, tocmai ca să aibă un cash flow constant. Mă rog, și ca să nu fim paranoici, te și scutește de surprize neplăcute, fiindcă n-ai cum să știi exact când moare bateria, așa că mai bine cumperi din timp – chit că obligat.
    În altă ordine de ide, 3 Tile la băiatu’, pretty please. Am ratat Kickstarterul la timpul lui.