Toate chestiile pentru care cumperi un telefon, dar pe care nu le folosești niciodată

Mă rog, aproape toate și aproape niciodată. Asta pentru că frunzăream știrile despre lansările Samsung de aseară și mă uitam câte chestii complet inutile sunt puse pe un telefon.

 • Trei camere foto: majoritatea utilizatorilor abia le folosesc pe alea două existente. Hai să mai adăugăm una…
 • 8 GB RAM: MacBook Pro-ul meu are 16 și nu-i folosește pe toți nici măcar atunci când randează video. Înțeleg că există o minoritate care chiar folosește telefonul la capacitate maximă (jocuri?), dar… 8 GB?
 • 256 GB+ spațiu de stocare: fostul meu MacBook Pro, care a crăpat anul trecut, avea 128. L-am folosit timp de șase ani. De câte filme ai nevoie în telefon? Câte fișiere CAD poți să ții acolo și de ce-ai vrea să le vezi pe un ecran relativ mic? La ce ai avea nevoie de atâta spațiu în epoca streaming-ului (video și audio)?
 • Senzor de amprentă sub ecran: e o funcție mișto, nimic de zis, dar majoritatea poporenilor nu dau doi lei pe locul unde e amplasat senzorul câtă vreme funcționează
 • Portofel pentru cryptomonede: taman când toată lumea începe să fugă de bitcoin, hop chestia asta. Stai și te gândești: de aia are telefonul 8 GB RAM – ca să mineze BTC?
 • Filmare 4K: la ce folosește? Nu e ca și când, atunci când îți filmezi copilul sau pisica pentru a-i pune pe facebook, o să produci ceva demn de Spielberg. Mă uitam aseară, pe YouTube, la un video de la Unbox Therapy și am văzut că are opțiune 4K. Am ditai fabrica de MacBook Pro legată la un monitor 5K de 27 inci. Cu cablul de rețea băgat în laptop, videoul ăla sacada la 2160p, l-am retrogradat la 1440p. 4K e mișto pe televizoare, nu pe monitor, cu atât mai puțin pe telefon.
 • Jack audio: 99% dintre posesorii de telefoane folosesc căștile din cutie. Jack-ul ăla doar ocupă spațiu de pomană. Prevăd că Samsung vor renunța la el, la anul, odată cu lansarea de ieri a propriilor doape wireless
 • Difuzoare stereo cu mega bass și Dolby Surround: pentru un video de pe YouTube pe care-l urmărești când stai pe budă, că-n restul timpului ești cu căștile în urechi

Chestiile astea sunt la fel de valabile și pentru Apple sau Huawei. 95% dintre utilizatorii de telefoane le folosesc pentru facebook, Instagram, Messenger și Whatsapp, YouTube, eventual și pentru apeluri audio. Vremurile când luai amendă pentru vorbit la telefon la volan s-au dus, acum ți-o iei pentru sms-uri.

Camera foto e pentru selfie-uri și poze aiurea, majoritatea proaste și strâmbe, și pentru clipuri cu pisici.

Industria asta a devenit un soi de cursă a înarmării cu putere de procesare inutilă. În loc de 1000 euro, prețul ar trebui să fie 2000. Lumea parcă s-a tâmpit, dă bani pe procesoare de care n-are nevoie, pe calitate video profesională care aterizează în stories de instagram filmate în lumină proastă și 5G, pentru că de asta aveam nevoie, ca să posteze mai repede pe facebook.

Mă uit la tot ce e pe piață azi și nu pot să concluzionez decât că toate sunt la fel. Flagship-ul Samsung e la fel ca ăla de la Huawei sau de la Apple, sistemele de operare fac același lucru și arată aproape la fel, aplicațiile sunt aceleași, jocurile sunt aceleași, canalele de comunicare sunt aceleași.

Ce urmează? Telefonul-dronă pentru care tre’ să cumperi alt telefon ca să-l pilotezi prin casă în timp ce sperii pisica?

Știu, sună ușor ipocrit de la unul care și-a cumpărat un iPhone XS Max, dar înainte de ăsta, am folosit timp de patru ani un iPhone 5s (cu intermitențe, ce-i drept, că am avut și altele în teste), iar XS-ul îl mai schimb peste trei ani.

De aia nu-i înțeleg pe cei care vor, în fiecare an, generația următoare, acum cu procesor cu 2% mai rapid, ei folosind telefonul la 10% din capacitate în 99,99% din timp.

Singura chestie cu adevărat importantă, în momentul de față, e bateria. Da, e mișto să poți plăti cu telefonul, e mișto senzorul de amprentă sau Face ID ca să nu mai bagi parola, dar nimeni nu folosește realitatea augumentată, de exemplu.

Și mă uit și mă minunez cum, anual, Apple vinde de rupe terminale extrem de scumpe. La fel Huawei sau Samsung. OK, îl iei pentru următorii patru ani, când high-end-ul actual va fi echivalentul unui low-end de azi. Dar… în fiecare an?

Cred că îmbătrânesc…

4 comentarii

 1. Ai folosit vreodată un telefon cu cameră ultra-wide? :)

  • Nu zic că nu va fi folosită, zic doar că n-ai nevoie de ea pentru poze proaste, ca utilizator obișnuit. De asta am și zis că flagship-urile ar trebui să coste dublu.

 2. Pentru ceea ce zici exista telefoane mult mai ieftine de cumpărat care au funcțiile cum le descrii tu.

  În rest, cine își ia un s10+ știe mai bine de ce funcții are și cât e dispus sa plătească extra pentru ele

 3. Da, și eu am avut 3 camere la telefon și foloseam doar una în principal, aia wide. Care e aia in plus?

  Am rămas de atâtea ori fără spațiu de stocare în telefon. Cardul SD e bun și ala dar mai încet.

  Folosesc 3 perechi de căști. Am una in ghiozdan, una în birou și alta în mașină. Toate fac același lucru. Toate au venit într-adevăr cu telefonul. Cu diverse telefoane din trecut.