Cât te costă să tratezi o gripă

Mi-am adus aminte, uitându-mă la vremea de afară, de ceea ce se întâmplă de obicei în perioadele astea ale anului, mai ales prin policlinici. Să vedeţi distracţie pe la medicii de familie şi cozi interminabile, cu pensionari şi copii în frunte, care s-au îmbolnăvit. Ba de gripă, ba de altele, că se poartă.

light-pills

Şi mi-am mai adus aminte de articolul din noiembrie despre medicamentele de import paralel. Le pun pe amîndouă împreună pentru că, recent, vorbind cu maică-mea la telefon, îmi explica despre cît amar de bani a cheltuit la începutul lui ianuarie ca să trateze o răceală. Şi sînt două aspecte aici:

 • sînt perioadele “standard” ale anului, în care lumea se îmbolnăveşte pe capete. E vorba de perioadele de schimbare relativ bruscă a temperaturilor. Acum două zile, umblai cu tricou, cămaşă, pulover şi o geacă de schi pe tine, azi poţi ieşi cu un pulovăraş şi o geacă de piele peste. Dacă, diseară, temperatura scade la zero grade, şansele de a apuca gripa de un picior sînt aproape maxime. Bonus: aceeaşi recomandare a medicilor, în perioadele astea: evitaţi transportul în comun, că viruşii zboară liniştiţi
 • apropo de maică-mea, e inuman să ajungi, ca pensionar, să plăteşti o saltea de bani ca să tratezi o răceală. Iar de la o vîrstă încolo, o răceală nu mai înseamnă doar că-ţi curge nasul, că strănuţi, te doare capul şi mai ai nişte frisoane. Înseamnă dureri de oase, de spate, de picioare. Organismul e mai slăbit, imunitatea e mai scăzută, sensibilitatea e mai mare.

Ca idee, tratamentul a costat-o vreo 200 de lei. De persoană, că a urmat şi taică-meu. 400 de lei într-o săptămînă, scoşi din buzunarele unor pensionari din învăţămînt. E aproape un sfert din veniturile lor. Pe nimic. Pentru că medicul îţi dă de toate: de la paracetamoale pînă la unguente. Pentru că, deh, se poartă. Şi poate. Iar tu chiar crezi că ai nevoie de toate, că doar nu vrei să rişti.

Eh, dată fiind situaţia asta, nu e logic să te duci în farmacii şi să întrebi dacă nu au medicamente aduse prin import paralel? În fond, sînt aceleaşi medicamente, produse de aceiaşi producători, dar pentru alte state membre UE, ajung în România la preţuri mai mici datorită politicilor de preţ ale fiecărei ţări, sînt avizate de autorităţile române şi au şi prospectul în română.

Zău, e revoltător să ajungi să te coste 200 de lei să tratezi o răceală banală. Cît de rău am ajuns, oameni buni?

PS: Ştiu, trăiască mai ales medicii care au contracte cu producătorii de medicamente. (Şi) Mulţumită lor te costă atîta să tratezi o răceală.

7 comentarii

 1. Gripă sau răceală? Că nu e absolut deloc aceeași chestie.
  Dacă e doar o răceală, 200 de lei e mult prea mult. Și poate ar fi cazul să schimbi medicul de familie (după ce îl întrebi care ar fi rostul fiecărui medicament de pe acea listă)

 2. Uite d’asta e bine sa ai la indemana un farmacist independent si cu principii sanatoase cand vine vorba de optimizarea schemei terapeutice in beneficiul pacientului (nu-i demagogie, e doar experienta lucrului bine facut; pe termen lung ai mai mult de castigat decat orice alt coleg de breasla).

  Fie ca provine din comertul paralel, fie ca provine din comertul direct, pretul medicamentului* (OTC sau Rx) este dictat tot de piata si se poate ajunge in situatia ca produsul comercializat sa fie la preturi sensibil egale indiferent de sursa de provenienta (RO sau EU).

  Bottom line: fiind (inca) la scara redusa in RO, comertul paralel nu-si arata inca beneficiile in adevaratul sens al cuvantului (de ex. in Polonia, o aspirina “originala” dar “paralela” de provenienta Bulgaria a determinata o scadere a pretului cu amanuntul pe reperul respectiv cu aproximativ 40%). Dar cu siguranta in 2-3 ani ar trebui sa resimtim aceste efecte cel putin in ceea ce priveste OTC-urile.
  Prognoza de timp este strans legata si de nivelul de informare corecta a populatiei. Cu cat informarea corecta a populatiei intarzie sa se faca in mod corespunzator, cu atat beneficiile vor fi resimtite mai tarziu.

 3. De cand se trateaza o raceala cu medicamente!? O super-mega-doza de vitamina C ca sa ajuti sistemul imunitar.. restul nu fac altceva decat sa atenueze un pic efectele (placebo most likely). Medicii care-ti dau asemenea retete profita de lipsa de educatie. Imi aduc aminte de filmele cu cowboy cand aparea ‘doctorul’ si vindea sticlutza cu panaceul universal.

 4. propun ca majoritatea oamenilor sa poarte masti pe gura si nas in perioadele in care zburda gripa. gradinitele, scolile, transportul in comun sunt pompe de recirculare a virusilor si bacteriilor

 5. Acum nu o să mă leg de faptul că gripa se tratează cu antivirale, nu cu paracetamol şi aspirină, pentru simplul fapt că articolul vrea să spună cu totul altceva.

  În primul rând, trebuie să ştiţi că nici paracetamolul, nici aspirina, nici alt medicament nu vindecă o răceală. Acestea doar atenuează simptomele.

  În al doilea rând (luaţi-o ca pe un sfat), nu mai cumpăraţi toate medicamentele care promit că vindecă răceala, deoarece doar aruncaţi banii degeaba. Răceala nu poate fi vindecată. Ea trece de la sine în câteva zile.

  Ca tratament în răceală alegeţi un paracetamol (nu costă mai mult de 3 lei), o aspirină (4 lei) şi vitamina C 500/1000 mg (de 2 ori pe zi), picături de nas )dacă e cazul) ceaiuri şi odihnă. Primele 2 medicamente le alegeţi doar dacă simptomele sunt greu de suportat, iar vitamina C şi ceaiurile sunt pentru a ajuta organismul să se reechilibreze (să lupte cu boala). În total nu treceţi de 20 de lei.

  Deci, sfatul meu: nu mai aruncaţi bani degeaba pe tot felul de combinaţii medicamentoase că nu ajută la nimic.

  Alex,
  un farmacist

 6. Alex, daca adaugi butoate de like la comentarii, da-i un like lui Alexandru Pinta de la mine te rog :-)

 7. Să nu uităm de echinacea, cam singurul lucru care te poate scăpa de răceală sau gripă dacă e luată în doze foarte mari de la primele simptome. Probabil funcţionează în ~20% din cazuri, iar în rest poţi avea parte de o formă mai uşoară. E de încercat dacă chiar nu-ţi permiţi să fii răcit în perioada respectivă, că ai ceva important de făcut.

  Preţurile sunt foarte variabile, de la 15-20 de lei (pentru 20-30 de pastile) la aproape 100 de lei, în funcţie de farmacie (diferenţe enorme de la una la alta pentru fix acealaşi produs) şi de producător.