De ce sunt trei microfoane pe iPhone 5

Cu ce vine nou iPhone 5? Printre altele, cu o nouă tehnologie de procesare a sunetului şi cu trei microfoane (pe faţă, pe spate şi în partea de jos.) Chestia asta are o logică şi, în principiu, şi un dezavantaj. Însă, pînă atunci, există, în prezentarea de pe site-ul Apple, un paragraf care spune aşa:

Apple EarPods are just the beginning of the improved audio experience on iPhone 5. It’s designed with three microphones: one on the front, one on the back, and one on the bottom. The front and back mics work together to achieve beamforming — a technique that helps iPhone focus on sound from the desired location for clearer audio. New noise-canceling technology reduces background noise. So when you hold iPhone up to your ear in a loud room, you hear what matters most: the voice on the other end.

Ce înseamnă asta, mai exact? Printre chestiile pe care le-am remarcat la iPhone 4S: cînd vorbesc la telefon, nu prea se înţelege ce se discută la capătul celălalt, dincolo de vocea persoanei cu care vorbesc. Cu trei microfoane, asta înseamnă că, dacă-l auzi pe cel cu care vorbeşti spunîndu-ţi “Stai aşa, că mă întreabă cineva ceva,” trebuie să ştii că n-o să auzi o singură boabă din ce se discută acolo.

Cam ăsta ar fi dezavantajul. Nasol, nu?

12 comentarii

 1. Se bazeaza pe fenomenul de phase canceling. La fel se intampla in sistemele de transmisie diferentiale ( balansat sau nebalansat). Daca sumezi 2 semnale identice, schimband faza unuia dintre acestea, rezultatul final va fi tacere totala, pentru ca de fapt ai facut diferentiere.

  iPhone calculeaza sumele si diferentele celor 3 semnale, combinati de 3 luate cate 2, si un algoritm decide la final, care sunt bitii utili si care nu. Si chesti asta in timp real. Coreul audio al android e extrem de prost pe partea de audio, de-aia nici nu vezi aplicatii pro audio pe android. La android chesti asta ar avea latenta de peste 50ms, atat de prost e scris coreul audio. La iPhone are latenta de 7ms. Tot ce este sub 10ms e imposibil de sesizat, chiar si pentru muzicieni(pentru care timpul muzical e sfant).

 2. pai ce legatura au miile de microfoane cu faptul ca nu intelegi vorbind la 4s ce se vorbeste la capatul celalalt,cand acolo este un nokia 5110?

  • @sfinx: are, că ce prind microfoanele alea de pe fond n-o să se audă la capătul celălalt. Mai mult, procesorul de sunet, cel mai probabil, o să cureţe şi zgomotul de fond de la celălalt capăt, unde e un 5110. Zic din experienţa convorbirilor 4S cu orice altceva, chestie care nu se întîmpla pe 4, de exemplu.

 3. Sa strigam cu toti in cor. Siri, siri.
  Aaaaa, si sa nu uit. sms-uri in timp ce conduci. o cauza serioasa de accidente in usa, principala piata de iphone.

 4. Am eu impresia sau posesorii inraiti de mere muscate se comporta ca niste adolescente din anii ’90 la concertele Take That?

 5. De ce sunt 3 microfoane pe iPhone… Who cares?

 6. @all: George e singurul care a inteles cum functioneaza. Alex, n-ai dreptate: nu e vorba ca tu, la iPhone5, nu vei mai auzi zgomotele de la capatul celalalt, ci pe cele de la capatul tau. Cam ca la castile de aviatie cu active noise canceling: sistemul injecteaza in mod activ in casca ta exact acelasi zgomot ambiental de la locatia ta, insa cu semn opus, astfel incat zgomotul injectat sa-l anuleze pe cel ambiental. In consecinta, urechea lipita de casca va auzi mult mai clar tot ce vine de la capatul celalalt, indiferent daca a fost trimis de un iPhone 5 sau de un Nokia 5110.

 7. @mihai
  Apare urmatoarea problemă: omul e în general echipat cu două urechi, nu numai cu una la care să ţii aifonul. Aşa că degeaba îmi anulează zgomotul de fond la urechea stângă, dacă eu tot trebuie să-mi bag degetul în urechea dreaptă. Sau poate n-am inteles eu bine şi funcţia respectiva merge numai când ai căştile – ori pentru asta, dacă tot dai instant sau prin abonament o caruţă de bani pe aifon, mai cumperi şi nişte căşti cu active noise cancelling. Iar pentru a reduce zgomotul ambiental astfel încât interlocutorul să nu te audă decât pe tine, chestia e implementată la o grămadă de alte telefoane.

 8. @Andi: in principiu ai dreptate. Totusi, la urechea la care tii aifonu zgomotul va fi redus, asa ca ma astept la o crestere a confortului convorbirii chiar daca nu-ti astupi cealalta ureche.

  Nu cred ca era vorba de casti aici: “when _you_hold_iPhone_up_to_your_ear_ in a loud room, you hear what matters most: the voice on the other end.”

 9. deci la urechea la care ai iphonu zgomotul e mai redus ??? si dincolo imi urla sirena care trece pe langa mine sau imi baga copii trompeta la inaintare. eu cred ca tu glumesti. deci nu imi vine sa cred…..bun astea fiind spuse totusi pe ce dam banii ??? inafara de ecran. a, pe soft. ok atunci spor la shoping :)

 10. @Alex
  Gresesti, insa nu vreau sa ma dau destept. Daca eu am 5110 si tu iphone 4s, maxim ce poate face iphone-ul tau e sa filtreze zgomotul CEL MAI PUTERNIC receptionat (adica muzica din club sau turatia motorului sau ce s-o aude mai tare). In schimb, intr-adevar, eu te aud doar pe tine pentru ca telefonul tau taie toate zgomotele exterioare (daca nu esti in club again, ca in cazul ala si eu tot muzica aia o sa o aud).
  Ceea ce spui tu este corect intr-o oarecare masura, daca zgomotul receptionat nu este suficient de tare, intr-adevar este taiat. Pune tu telefonul (4s) pe masa, si vorbiti mai multi la gramada, vezi ce se aude si ce filtreaza. 5 probabil ca a lucrat la spatialitate ca deh, 3 e deja spatiu.

 11. sunt modele de nokia care au 4 microfoane E72 de pilda, nu e nici o chestie, din punctul meu de vedere inca o chestie ce se poate styrica!