Twitter a cumpărat startup-ul românesc Summify

Ştiţi poveştile de succes ale uverVu şi Brainient, care au obţinut o groază de finanţări, şi-au deschis birouri în UK, în State. De Summify însă nu ştiaţi mare lucru, aşa-i? Ştirea-i caldă: Twitter a cumpărat Summify, un startup românesc, fondat de Cristi Strat şi Mircea Paşoi. Vă închipuiţi, probabil, că eu sînt cel ce se bucură cel mai mult – după familiile băieţilor, probabil – pentru succesul lor, cu atît mai mult cu cît am fost coleg de liceu cu Cristi (am terminat cu un an înaintea lui).

Scurt istoric

Summify a început sub numele ReadFu, o aplicaţie web care se “conecta” la streamurile de Twitter, Facebook şi Google Reader şi care, în funcţie de anumiţi algoritmi, alcătuia o listă de articole “prioritare”, un “must read” zilnic, pe care o puteai vizualiza fie pe site, fie direct în mail, dacă alegeai opţiunea asta. Ulterior, băieţii au lansat şi o aplicaţie de iPhone, probabil şi motivul pentru care au devenit extrem de populari într-un timp relativ scurt. Au făcut exit în doi ani de la lansare.

Ce se va întîmpla cu Summify? În principiu, după cum scrie pe blogul companiei, se va închide. Mă rog, corectă ar fi formularea “va fi integrat în Twitter”, însă începînd din momentul anunţului, nu mai este posibilă crearea de noi conturi şi sînt oprite şi o serie de funcţii. Echipa se va muta din Vancouver, unde lucrează de doi ani, de cînd au primit finanţare de la BootUp Labs, în sediul Twitter din San Francisco. Aş vrea să am mai multe detalii, dar Cristi nu răspunde pe messenger, aşa că nu insist. Presimt însă că o să citiţi cît de curînd pe TechCrunch sau pe TheNextWeb [UPDATE: a scris şi TechCrunch. Şi TNW].

Felicitări!

Cine e în spatele Summify

Atît Mircea, cît şi Cristi, au fost olimpici internaţionali la informatică. Mircea a făcut un internship la Microsoft, în 2007, şi un internship la Google, în 2008. Întors în ţară, a lucrat o perioadă la uberVu (vezi profilul de LinkedIn). Cristi, la rîndul lui, a făcut un intership la Google, în 2008 (vezi profilul de LinkedIn). Ambii sînt co-fondatori infoArena, un portal înfiinţat cînd Cristi încă era în liceu, o comunitate cu 15.000 de membri, menit să ajute viitorii olimpici la informatică. Ambii sînt co-fondatori balaur.ro, un motor de căutare joburi la care au lucrat pînă la finele lui 2009, cînd s-au hotărît să se apuce de ReadFu, actualul Summify.

Compania a primit “seed funding” de la BootUp Labs în martie 2010, la două luni după lansare. O nouă rundă de “seed funding” a venit în august, acelaşi an, de la W Media Ventures, iar în martie 2011, o nouă serie de finanţatori, printre care şi fondul Accel Partners, au investit în companie. Sumele nu au fost făcute publice.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

20 comentarii

 1. Aud prima data de site si de baietii in cauza, mai ales ca nu sunt social media fan. Dar ii FELICIT sincer si ma bucur enorm sa aud despre o asemenea reusita. 😉

 2. Folosesc Summify de ceva vreme, insa nici prin gand nu mi-a trecut ca e munca unor romani. Felicitari lor!

 3. Credeam ca start-up romanesc inseamna start-up finantat prin fonduri romanesti… ma rog, europene. Este o liniede finantare inca deschisa, din cite stiu.
  Oare de ce nu s-au folosit de ea? Sa fi fost birocratia prea mare? Sa nu fi reusit sa obtine prefinantarea? Sa nu fi reusit sa plateasca cheltuielile neeligibile din fonduri proprii? O fi durat prea mult procesul de evaluare? Poate n-au indeplinit citeriile de eligibilitate … cine stie cite articole ISI or fi publicat in reviste cu factor de impact mai mare de 0,3… poate indicele Hirsch sa fi fost prea mic…

 4. @p: e un startup de tehnologie, n-avea sens sa se complice cu fonduri europene sau romanesti, in conditiile in care ei vor sa dezvolte chestii care sa schimbe lumea. Si uite ca o fac, compania lor a fost cumparata de Twitter, iar serviciul lor va fi integrat in Twitter. La ce sa astepti un an jumate fonduri europene, sa-ti blestemi zilele cu tone de documente in fiecare luna, cind poti obtine finantare de peste Ocean?

 5. Felicitări! E clar că au făcut extrem de bine ce au făcut dacă acum Summify va fi parte din Twitter. Abia aștept să văd sub ce formă va fi intergrat în Twitter. 😀

 6. uite ce zice wired:

  Continuing strong on its recent acquisition spree, Twitter announced on Thursday the acquisition of Summify, a social news aggregation start-up based in Vancouver.

  eu zic sa ne lamurim!!!

 7. mor de curiozitate sa stiu cat a costat tranzactia! sau macar, de cate zerouri este vorba 🙂 foarte tare!

 8. Tot nu mi-e clar daca va fi integrat in Twitter. UNDE scrie asta? Eu inteleg ca va fi inchis si fondatorii angajati la Twitter, unde vor lucra la alte proiecte. Au cumparat fondatorii, nu startup-ul.

 9. We are offering a more streamlined service as we transition our efforts to working at Twitter. […] We are joining Twitter’s Growth team and will continue to explore ways to help people connect and engage with relevant, timely news.

  Growth e divizia care se ocupa de Discovery, noua sectiune Twitter. Practic, baietii au vindut tehnologia catre Twitter si intra in echipa pentru a o implementa, dezvolta si asa mai departe.

 10. @Diana: nu esti singura, dar nu cred ca vom afla prea curind, mai ales ca au fost foarte discreti intotdeauna.

 11. Felicitari pentru reusita, constat inca o data ca daca muncesti inteligent se poate, sunt multi tineri inteligenti in tara asta dar care asteapta sa le dea statul, sa ia exemplu de la baietii astia, ei nu au asteptat ci au actionat si au reusit

 12. Mda… nu stiu ce e asa de bine, pentru ca:

  “It looks like you’re trying to authenticate with an account we haven’t seen before.
  Unfortunately registrations have now been closed. Summify has been acquired by Twitter and it will be discontinued. Thank you for your understanding!”

  In traducere libera, au fost cumparati fondatorii, vor lucra pentru twitter, si Summify va disparea. Poate va re-aparea cu un alt nume sub sigla Twitter. Ramane de vazut.

  Oricum, felicitari!

 13. Alex, felicitari pentru articol, uite inca un hint pe aceeasi tema: SendGrid care a luat 21m investitie este dezvoltat in totalitate la Iasi. Da-i un email lui costi.teleman@gmail.com si poate iese inca un articol la fel de interesant.

 14. Alex, îți mulțumim pentru mențiune și pentru sprijin! Mult succes în continuare!

 15. De admirat. Astfel de oameni ne fac mandrii ca suntem romani. Felicitari.

 16. vine noua generatie de antreprenori romani de succes – astia care nu inteleg care e faza aia veche cu fonduri europene, contracte cu statul roman si mentalitatea aia cu eu nu vand tara si cu neamu! sa fie primit!

 17. For fun si ca sa vedeti fata “neagra” a afacerilor micute si cu serviciu gratuit, cum a fost summify, cititi astea doua:

  http://blog.summify.com/2012/01/19/summify-joins-the-flock-at-twitter/

  https://gist.github.com/1641705

  Succes fondatorilor, par a fi baieti destepti. Si eu ma chinui de ceva timp, dar fara succes, cu proiecte online.

 18. Ai terminat Caragiale Ploiesti? In ce an si la ce clasa (daca poti spune). Baietii parca-n 2006 sau 2007 au terminat.