udma versus pio mode

udma5.Ultra DMA Mode 5 - Primary IDE Channel PropertiesStateam de vorba cu Sorin acu’ vreo saptamina despre modul idiot la care se misca laptopul meu. S-a uitat si el prin Device Manager, dupa ce ma uitasem si eu cu citeva zile inainte, a vazut care e treaba, a tras concluzii, in fine. Ideea e ca, dupa primul System Restore, nu m-am uitat din nou in Device Manager sa vad ce si cum arata poza de la Advanced Settings din IDE Controllers. Astazi, dupa al doilea System Restore (efectuat, de fapt, ieri), m-am uitat. Si ce am vazut? Ei bine, cu totul alte setari decit atunci cind se misca… ma rog, nu se misca.

Diferenta dintre cum se misca si cum arata acum Primary IDE Channel Properties si cum arata cind nu voia sa se miste, este la Device 0. Inainte, la Transfer Mode arata identic: DMA if available. In schimb, la Current Transfer Mode, nu aparea Ultra DMA Mode 5, ci PIO Mode Only.

In alta ordine de idei, in loc sa mearga pe UDMA, se chinuia in PIO. Si tin sa precizez ca Device 0 este HDD-ul, si nu DVD-RW-ul. Device 1, adica DVD-RW-ul, mergea la fel ca acum: pe UDMA Mode 4.

Explicatia pe care mi-a dat-o unul dintre tehnicii de la munca a fost ca s-ar putea sa fie vreun contact aiurea, pe la HDD, iar in cazul in care se intimpla sa lovesc laptopul de ceva (chiar daca sta in rucsac), s-ar putea sa nu mai mearga cum trebuie. Ei bine, nu cred ca e asta. Nu de alta, dar mai e cineva care a patit la fel de mine, si nu la un laptop, ci la un desktop. Prin urmare, tind sa cred, mai degraba, ca e vorba de vreo natie de virus, troian sau altele de genul asta.

Oricum, dupa ce m-a enervat BitDefender-ul, l-am dat afara. Inca nu primisem nici un mail apropo de licenta. Prin urmare, am apelat la McAfee. Momentan, e OK, nu consuma cine stie ce resurse. Chestia misto, in schimb, e alta. Am primit in seara asta mail de la Bitdefender. Serialul care nu imi mergea este functionabil. Acum. Ah, si inca ceva: pentru Bitdefender 10 :D. Prin urmare, licenta mea s-a reportat de la BDS 9 la 10. Foarte tare :)).

3 comentarii

  1. Aceeasi problema o am si eu de ceva vreme cu DMA si PIO. Am crezut ca e Win de vina dar treaba se repeta si acum, la 1 zi dupa ce am insalat Win. Tind sa cred ca este o problema hardware. Am schimbat placa video si HDD si problema persista. Inca mai caut solutii…..
    Daca aveti sfaturi…….. Merci!

  2. Aceeasi problema am avut-o si eu. Se schimbau setarile in PIO am schimbat setarile din registrii si merge pe DMA acum dar calculatoru se misca de parca ar fi pe PIO. Singura diferenta e ca la setari in Device Manager nu mai arata ca am HDD pe PIO si ca il am pe DMA dar se misca la fel. Am reinstala Win de mai multe ori si driverele ide si degeaba. Poate aveti solutii

  3. Buna am si eu o rugaminte care doresc sa ma ajute am o problema cu pc de ceva vreme pc se tot bloca si am reinstalat windows si acum cand e sa downloadez ceva imi merge sacada si muzica se aude intrerupt ce as putea face va multumesc..astept raspunsuri pe ID mess des_cristi Va multumesc