Uite că se poate: Cinema Aurora – clădire dărîmată şi reconstruită conform cu originalul

S-ar putea, unii dintre voi, mai vechi prin Bucureşti, să vă amintiţi de vechiul sediu al partidului mai celebrului Becali, de pe Bd. Ferdinand. Spun “vechiul sediu” în loc de fostul “Cinema Aurora” din cauză că, vreo doi ani de zile, pe clădire a atîrnat un “meş” imens cu portretul întîiului credincios al ţării şi mulţi oameni  – inclusiv cei din cartier – ajunseseră să-i spună “la PNG.” Din cîte ştiu eu – desigur, din auzite -, Becali ar fi cumpărat, la un moment dat, clădirea. Cu proiect şi tot tacîmul, blocul urma să fie întîiul hotel al întîiului posesor de cruci aurite-n gard.

Partea proastă e că a fost, la un moment dat, dărîmat. În locul lui, s-au apucat să toarne betoane. Partea bună e că a fost, ulterior, vîndut altcuiva. Care a mai băgat un etaj, după care l-a dat mai departe, că n-avea bani să-l finalizeze. Cert e că l-au cumpărat nişte turci, care-au stat mai bine şi s-au gîndit şi au stabilit că e cazul să-l facă bloc de locuinţe. Partea şi mai bună e că s-au decis să păstreze proiectul (original, cred), prin care faţada rămîne cea veche, a fostului Cinema Aurora.

Din păcate, n-am găsit decît o singură poză decentă cu fostul Aurora, şi aia cu faţa lui Becali în ea. Dar, ca să vă faceţi o idee, am două poze mai recente. Pînă la rezultatul final ar mai fi, teoretic, vreo patru-cinci luni. Practic, stadiul lucrărilor, în momentul de faţă, se poate vedea în ultima poză. Este, totuşi, remarcabil că cineva a vrut să păstreze o faţadă “de pe vremuri,” fie ea şi refăcută (mă refer la coloane, pervazuri etc.) cu polistiren (nu vă imaginaţi că au turnat beton; nu, au prins într-un soi de dibluri acele “coloane” – şi, da, chiar sînt din polistiren).

Mai sus, cum arăta acum vreo doi ani. Mai jos, cum se vede acum.

8 comentarii

 1. culoarea, caculoarea. blocurile vopsite recent oricum sunt jalnice.
  dar ma intreb cata lume a remarcat inselaciunea pe care o fac arhitectii/constructorii la genul asta de refaceri, anume cum umbla la proportii. or asta e esential la o cladire. daca schimbi latimea coloanelor, ingustezi ferestrele si faci mai multe/mai putine, ajungem tot la tzigania noastra cea de toate zilele. sau turcisme, in cazul de fata.
  :(

 2. 3 observatii:
  – nu vad intrarea din fata a imobilului, cred ca nu exista decat una prin spate
  – cine a trecut pe acolo, poate a observat, noua cladire este adusa mai inspre strada, nu respecta marginile celor 2 cladiri invecinate (rezulta un aspect estetic mai putin placut)
  – Polistirenul sa traiasca!

  • @AL: am făcut crop. Nu se vede că oricum e irelevantă, e un gard. Oricum acoperă intrarea. Despre margini, da, asta aşa e, dar, iarăşi, atîta problemă să fie. Oricum, e aiurea şi sus, la ultimele două etaje – o să pun o poză.
   @NetuLiber: nu e terminată. Griul de mai sus e tencuială chioară. Acum, cinema-ul, aşa cum l-ai fi prins şi tu, era o chestie cenuşie. Orice ar fi arătat mai bine. Să vedem finalul, zic.

 3. Mie fatada aia nu imi aduce aminte de cinema. Poate si din cauza culorii folosite

 4. Evident ca sunt din beton Alex. Placate cu polistiren ca izolatie.

  • @razvan: dacă vorbeşti de coloanele de rezistenţă, nu la ele mă refer. Mă refer la coloanele decorative, de la exterior, de le vezi cu alb. Alea sînt polistiren pur, fără nici o urmă de beton.

 5. da se poate. Se poate obtine autorizatie pentru zece 11 etaje ap cu central proprii, deci poluante, peste autorizatia initiala de 3-4 etaje hotel patru stele …multumim pentru intelegere. Se poate la primaria lui Ontanu sa iei spatial vital al celor din jur, pentru un ciubuc. Si la parter sa gazduiesti un magazin. bun Faci cumparaturi de langa casa. Dar mizeria din jur, gunoaiele lasate, zgomotul climatizoarelor si uar ma intorc: furat spatial vital al multor propietari de apartamente, fara sa fie intrebati daca sunt de acord!, furat soarele de iarna din apartament si oferit in schimb la numai 7-8 metri distanta, alte ferestre din care noii vecini scutura, arunca pe geam mizerii! probabil ca un au ghena? stau cu ochii cascati in apartamentele de vis avis, fumeaza si fumul lor ajunge pana in apartamentele vechilor propietari neintrebati daca vor sa aprina lumina si ziua marindu-si astfel factura la enel! In schimbul atator mizerii li- se ofara maximum de poluare de parac se mai potea. Intesectia MihaiBravu- Ferdinand este una din zonele Bucurestiului cu cea mai mare poluare. Cei de pe MihaiBravu stau chiar putin mai bine: au multi copaci inca netaiati in fata ferestrelor. Orice se poate , pentru domnul Ontanu si subalterinii lui de la avize : SE POATE. cat despre fatada, este la fel de urata ca si restul mamutului din 90% beton izolat cu polistiren. O cladire mai mult decat urata si care va face imposibila viata vechilor propietari in momentul utilizarii complete. O caldire care nu a respectat ca doua nivele sa fie ocupate de garaje, care vind ceva garsoniere inclusive la demisol cu asa zisa gradina engleza de maxim 1 metro. Zapada din iarna umpluse gradina engleza. S-a golit de curand. cine se va pacali mutandu-se. deocamdata am vecini de proasta calitate care au cumparat sau inchiriat ultumul etaj inainte de asa zisa mansard cu doua nivele si ea. Pe partea mea nu sunt balcoane!! si doua domnisoare stau pe geam zgaindu-se la vecini sau mai scutura cate o carpa. o fi vre-o firma!! ar fi mai bine ca seara se lasa linistea, dar deocamdata una din domnisoare doarme aici. Si se zgaieste cand nu matura. Cine ar trebui sa te despagubeasca pentru discomfortul produs??

 6. un rai pentru boschetari, un nou harlem pentru locuitori. Pasaje de trecere transformate in pisoare, gunoaie imprastiate de vant neridicate de anul trecut, betivi cu boxele masinilor aruncand in arul si asa poluat, manele la maximum, aciuiti prin spatele blocului, cat depre Billa, nimic de zis dar sa ia exemplul Mega de vis a vis unde nu auzi, nu miroase, nu vezi fir de gunoi jur imprejur! Cine iti plateste plusul la enel, cine iti plateste doctoral ca suporti cel mai mare nivel de poluare din oras!!! I-as inchiria d-lui Ontanu, altfel fost coleg cu moa la scoala Centrala, careia in sfarsit I-a redat ceva din aerul de acum mai bine de un veac! sa stea si dumnealui la vara o luna in conditiile care mi-lea creat cu aprobarile lui frauduloase