Un duş rece, prin generozitatea primarului Oprescu

sorin-oprescu

Este absolut fascinant modul în care primarul general Sorin Oprescu înţelege să facă treabă în Bucureşti. Intră, cu brio, în lista incompetenţilor, a celor care nu-s în stare să rezolve aproape nici o nevoie de bază a cetăţeanului pe care cu onor îl păstoreşte. Iar cînd spun de bază, spun că nu e în stare să le rezolve măcar la timp, darămite atunci cînd ar trebui sau, desigur, definitiv.

Exemplu concret: Sîntem în 9 octombrie, anul de graţie 2013, afară sînt 9 grade Celsius, iar în diverse zone din Bucureşti, nu doar că nu e căldură, nu există nici apă caldă. Este asta o nevoie de bază? Sigur că da. Plătim impozite ca să ne fie asigurată? Cu vîrf şi îndesat. De ce nu e nevoia de bază satisfăcută? Din cauză că ne doare-n ţeavă.

N-am zis “ţeavă” întîmplător. De cînd am cumpărat apartamentul, nu e o singură lună de zile în care băieţii de la RADET să nu vină cel puţin o singură dată în mijlocul drumului, unde să se apuce de scos apa fierbinte, pe motiv că, undeva, există o spărtură. Şi nu e caz singular, se mai întîmplă şi-n alte zone. Sistematizarea e atît de proastă, încît ai bloca traficul timp de jumătate de an dacă te-ai apuca să schimbi conductele. Ceea ce ne aduce la următorul punct pe listă.

Ca orice primar incompetent care se respectă, este evident că orice lucrare de infrastructură din Bucureşti trebuie neapărat să înceapă toamna, să stagneze iarna, să reînceapă în primăvară şi să ia vacanţă pe toată perioada verii. Exemplu? Pasajul Muncii. Prima bandă blocată pe ambele sensuri pentru lucrări de placare. Bară la bară preţ de cîte-o intersecţie din fiecare sens. Se munceşte? Desigur. Cu atîta drag şi spor, că nimeni nu e niciodată la datorie.

Colac peste pupăză, tot la început de octombrie au fost pornite şi lucrările de “îndreptare” a liniei de tramvai de la Muncii. Mai exact, nu era suficient că sînt benzi blocate în pasaj, acum trebuie să fie şi cîte-o bandă blocată pe sus. Fără să mai socotim că marea linie RATB circulară, linia 1, doar circulară nu mai este, căci tramvaiul întoarce la Iancului şi se opreşte… naiba mai ştie unde. Aş fi mirat dacă ar mai ajunge vreun 1 pe la Dristor.

Continuînd în aceeaşi tradiţie a începerii lucrărilor cît mai aproape de iarnă, s-a reînceput lucrul la podul de la Mihai Bravu cu Calea Văcăreşti. Măcar atît, căci acolo, oricum ai fi dat-o, şoseaua tot blocată era. Pe tronsolul ăla de şosea, de bine sau de rău, ne-am obişnuit să îl înjurăm pe Oprescu.

Însă ce ne facem că, de mai bine de jumătate de an, un pasaj esenţial pentru sectorul 2 zace în beznă şi pe-un sens, şi pe celălalt. În pasajul de la Obor nu mai arde nici măcar un bec de prin aprilie încoace. Desigur, este o cheltuială atît de mare, că ar distruge bugetul primăriei generale şi ar submina economia contractelor de atribuire a lucrărilor.

Incompetenţa de la primăria generală (la fel de valabil, de altfel, şi pentru primarii de sector) este cu atît mai mare cu cît nimeni nu gîndeşte dincolo de dat contracte. Acum vreo cinci ani, a fost reabilitată Şoseaua Mihai Bravu. Nici o secundă nu s-ar fi gîndit cineva că, dacă tot se sparge şoseaua pe o lungime de cîţiva kilometri, ar fi indicat să se bage şi-un excavator şi să schimbe conductele.

Pentru că, într-o ţară cu pretenţii de membru al Uniunii Europene, ar trebui să avem şi pretenţii ca lucrările să se facă organizat şi corelate. De exemplu, dacă ştii că ai conducte sub o şosea pe care o reasfaltezi de la un capăt la altul, nu e mai logic să schimbi şi ţevăraia de acum 50 de ani, oricum ruginită şi plină de găuri? La ce mai avem o regie autonomă care se ocupă de apa caldă (o regie în subordinea primăriei, pînă la urmă), dacă nu o foloseşti?

Păi, de ce-ar face asta, dacă e posibil ca, în fiecare lună, să bagi generatorul în funcţiune în mijlocul intersecţiei şi să te apuci să scoţi apa fiartă? Şi de ce-ar face asta, cîtă vreme Oprescu nu stă într-un bloc obişnuit, iar pe el nu-l afectează, de exemplu, faptul că, la prima oră a dimineţii, mii de oameni pleacă la muncă şi, ideal, ar fi să-şi poată face un duş?

Prostia – căci nu prea mai vorbim doar de incompetenţă – e de o asemenea dimensiune, încît preferăm să oprim apa caldă noaptea decît să investim pe termen lung într-o infrastructură măcar decentă, care să nu mai înregistreze pierderi. Pentru că, bineînţeles, dacă vrem şi apă caldă şi căldură, trebuie să alegem exact ce preferăm. Căci nici un om competent n-a putut fi angajat în structurile autorităţilor locale, unul care să mai gîndească şi cu capul, nu doar cu buzunarul.

Şi atunci, cum să nu-i doreşti primarului general Oprescu, atît de generos cu cetăţeanul plătitor de taxe şi impozite (în fond, e generos dacă ne pune să alegem între apă caldă şi căldură, nu-i aşa?; fă, prostimeo, zi mersi că ai de ales, ia uită-te la alţii, prin alte oraşe, că n-au deloc de niciunele, ce atîtea pretenţii?), să aibă parte doar de apă la zero grade în fiecare dimineaţă?

În fond, dacă cetăţeanul are bun-simţ şi, din fericire, bagă şi-un duş cu apă rece cînd afară sînt sub zece grade – o adevărată plăcere, vă zic!, o explozie de entuziasm (cam pe principiul “flying pink unicorns farting rainbows“) -, ca să nu pută la birou, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre bunul-simţ al lui Oprescu, care nu s-ar apuca să cureţe problemele care afectează măcar nevoile de bază ale plătitorului de taxe.

PS: Da, ştiu, există varianta debranşării şi instalarea unei centrale termice. De acord. Doar că intrăm în cealaltă discuţie: ce facem cu coloanele de apă caldă şi căldură? Pentru că, în calitate de locatar al unui bloc, voi fi taxat oricum pentru “căldura” generată de acele ţevi. În momentul în care eu îmi instalez centrală termică, cred că am tot dreptul să cer primăriei (sau RADET-ului, cui o fi responsabil) chirie pentru ţevile care trec pe proprietatea mea. Asta e o altă discuţie legată de stupiditatea administraţiei capitalei.

5 comentarii

  1. intre timp, desi pare stire de timesnewroman, se taie apa calda noaptea pt. a da caldura – http://www.b365.ro/bucure-tenii-nu-vor-mai-avea-noaptea-apa-calda-pentru-a-avea-caldura-in-calorifere_195684.html

  2. Nu vă supărați dar bîjbîielile astea seamănă pînă la identitate cu cele din vremea lui Ceașcă. Deci ? Deci Oprescu, Ramba și Dabela sînt niște mici scorniceșteni cu tot cu diplomele lor.

    Pe de altă parte chestia cu coloanele de apă caldă și căldură se rezolvă foarte ușor prin izolare. Slavă Domnului materiale se găsesc, nu costă scump și operația e simplă. Introduc aici o idee pe care o voi repeta ori de cîte ori voi avea ocazia: BLOCURILE NU SÎNT PENTRU OAMENI !

  3. Cui nu-i convine la bloc sa se mute la tara, eu sunt deja acolo si am apa calda cand vreau :))

  4. Inca o chestie tot p-aci, prin sector – blocarea soselei Iancului, din cauza de refacere a liniilor de tramvai, care au mai fost “refacute” acum vreo doi, trei ani. Si mai frumos, de cand a inceput si 1 sa intoarca in intersectie, la fiecare trecere a unui tramvai se aude un suierat infiorator, suierat care n-a existat niciodata pana acum – mare minune sa nu deraieze vreunul in curand. Iar apropo de apa calda, mie mi se pare genial ca toata vara era apa clocotita, de reuseai sa te si oparesti cu ea, daca nu erai atent, dar cum a dat frigul, cum a devenit calduta ca la soare. Traiasca primarii nostri, unul mai competent ca altul.

  5. SCRIE-LE, altfel nu se vor repara in veci ! Am observat ca cei de la PS2 sunt f sensibili la sesizarile scrise, asa ca eu bag la greu pe http://www.ps2.ro/www/ps2/pages/e-audiente. Asa am reusit sa “astup” niste gropi pe Sos Fundeni si sa repare semafoarele de la Inst. Oncologic. E drept ca pt ultima problema Brigada de Politie Rutiera mi-a cerut adresa postala si un nr de telefon, probabil nu le ajungea adresa de mail :)))

    Acum serios, am vazut ca reactioneaza la sesizarile in scris – e testat de mine. Asa ca zi-le despre Pasajul Obor si poate se rezolva.