Un festival de păreri despre IT-iști

Deja am citit trei articole pe tema relevanței IT-iștilor și, pe principiul “doi fac o pereche, trei fac o petrecere“, vin și eu cu a patra, să fie festival. Primul e Ionuț, care-și pune ceva întrebare filozofică despre relevanța programatorilor, vine Vali care șterge un pic pe jos cu IT-iștii vocali pentru care nimic nu există dacă nu li s-a întâmplat lor, apoi vine Dorin, care zice că industria IT e una de code-monkeys.

Și toți trei au dreptate sub o formă sau alta. Numai că realitatea e cam pe undeva pe la mijloc. Când vine vorba de dat doi lei pe viața publică sau de dat cu părerea pe teme care ne dor ca societate, se cam întâmplă ca-n gluma tradițională care-l enervează pe Dorin:

const shopStock = { milk: 1000, eggs: 5000 }
const purchased = ( milk, eggs ) => {
let cart = {}
if ( shopStock.milk > 0 ) { cart.eggs = eggs }
return cart
}
const returned = purchased(1, 6)
console.log(returned)

Mulți trăiesc în paradigma if/else. Și de aici și gluma de deasupra – mă mâncau de multă vreme tastele s-o pun în cod -, că logica if statement-urilor, mai ales când ai multe condiții și nu ești atent, dă foarte des rateuri. Iar viața, în general, înseamnă multe else if-uri și multe dintre condiții sunt logical operators. Rețeta perfectă pentru eșec.

De asta mi se pare mișto prezentarea gagiului ăsta (a inventat chestii pe la Apple, printre altele) – are exemple de cod, dar e suficient de subțire pe partea tehnică încât să fie accesibilă oricărui tip de public. E foarte inspirațională, serios.

Vorbește despre o chestie simplă numită scop – secundar, zic eu – în viață. El îi zice principiu, dar e vorba de propriile valori, de a le analiza, de a încerca să abordezi problemele încercând să te pui și-n papucii celorlalți, să dedici timp rezolvării unor probleme care sunt importante pentru tine.

Asta dacă știi care-ți sunt valorile. Asta lipsește cam în orice industrie, în orice meserie, în orice interacțiune din viața de zi cu zi. Nu ne luăm o oră săptămânal să ne gândim la o problemă care ne deranjează și la rezolvarea căreia am putea contribui câtuși de puțin, fiecare după posibilități.

Serios, vedeți clipul, nu tre’ să fiți programatori ca să-l înțelegeți.

1 comentariu

  1. ai gresit codul daca ai plecat de la poza din postul lui Dorin .