Un serviciu fain pentru afaceri inteligente: Cloud Computer

cloud

Dacă mă uit în telefon, am o gaşcă de aplicaţii care se sincronizează cu conturile online şi cu aplicaţiile similare de pe Mac. Pe majoritatea, am dat bani. Mai am vreo două conturi pentru care plătesc, lunar, abonament. Servicii specifice, direct în cloud*, care mă scapă de o serie de griji legate de datele mele.

Încet, încet, ne îndreptăm tot mai mult către servicii online plătite. În speţă, pentru că îţi eficientizează fluxul de lucru şi, mai mult, te scapă de multe cheltuieli inutile. Văzusem, la un moment dat, nişte oameni plimbîndu-se cu tableta în mînă, pe care rula un Windows 7 de toată frumuseţea. Nu iOS, nu Android, ci Windows. Scurt, direct dintr-un software care permite conexiuni remote.

De ce e relevant exemplul? Pentru că sînt o grămadă de soluţii software specifice companiilor în funcţie de domeniile lor de activitate. E mai simplu să pleci o tabletă decît să cari desktopul de la birou. E mai simplu să lucrezi în cloud dintr-o aplicaţie (dacă specificul companiei permite folosirea unei aplicaţii) sau să te conectezi la calculator şi să-ţi faci treaba, dacă n-ai apucat să termini ce aveai de făcut.

Ce mi se pare şi mai relevant, pe zona asta, în România, e apariţia tot mai multor astfel de servicii. Şi, de unde îmi amintesc că, acum zece ani, Romtelecom ştia doar telefonie fixă, am rămas, în ultima perioadă, surprins de cîte servicii oferă companiilor. Şi, mai ales, am rămas suprins de avîntul pe care l-a luat pe zona serviciilor cloud.

Apropo de asta, Romtelecom Business Solutions oferă un serviciu numit Cloud Computer. Pentru 20 de euro lunar, ai acces la propria maşină virtuală, cu Windows, pe care poţi s-o accesezi de oriunde, oricînd. Practic, să zicem că, acasă, ai un desktop cu Windows, pe care ai instalate o serie de programe în care ţii documente de care depinde firma ta, de la contracte la facturi, la strategii etc. Eşti pe drum, ai nevoie de date, dar nu poţi să le accesezi. Eu, personal, nu m-aş apuca să las calculatorul deschis şi cu permisiuni de conectare de la distanţă la el (remote). Nu mă pricep suficient de bine să-l securizez, nu am încredere în providerul de internet etc.

Pe scurt despre Cloud Computer

Cloud Computer e un desktop virtual pe care poţi să-l accesezi de pe tabletă, de pe laptop, de pe telefon sau thin client. Ai la dispoziţie 50 GB spaţiu securizat (practic, cam cu cît rămîi după o instalare de Windows pe un laptop cu harddisk de 80 GB,) Firefox cu Flash Player, pluginuri Java, media player cu codecuri şi antivirus cu actualizarea şi instalare de semnături constant. Cam tot ce nu-ţi aduci aminte să faci pe calculatorul de acasă.

Şi mai fain mi se pare accesul la aplicaţii noi. Îţi alegi din “magazin” diverse pachete de software, de la VLC şi IrfanView pînă la Office (pachetul 2010 standard, la 10 euro lunar,) nu-ţi mai baţi capul cu licenţe etc. Accesul se face pe bază de user şi parolă, Cloud Computerul e în permanenţă conectat la internet, deci poţi să-l pui să lucreze pentru tine cît tu ai altceva de făcut şi, bonus, e un spaţiu al tău, securizat şi perfect privat, deci e fix treaba ta ce ţii acolo (de văzut şi termenii şi condiţiile, totuşi.)

* sînt trei categorii: IaaS, PaaS, SaaS. Pe scurt, IaaS este infrastructură ca serviciu – închiriezi maşinile şi faci ce vrei cu ele; PaaS este platformă – închiriezi direct Windowsul sau Linuxul şi instalezi ce vrei tu; SaaS sînt aplicaţii – mailul este o astfel de aplicaţie, serviciile de stocare şi sincronizare a documentelor sînt astfel de aplicaţii etc.

6 comentarii

 1. Informatii pe care ar fi interesant sa le avem:

  – cata memorie RAM ai?
  – ce procesor?
  – mai putin important: ce sistem de operare este?
  – poti instala si alte aplicatii, sau doar cele din lista predefinita de ei?

  In functie de raspunsurile de aici poti sa-ti dai seama daca ideea e utila pentru tine. Zic eu.

 2. Ati lucrat cu tableta in cloud? Daca nu atunci va inteleg entuziasmul. Cand o sa lucrati si o sa vedeti ce enervant e sa astepti in cloud zeci de secunde ca sa-ti deschida un fisier sau ca sa-ti salveze un fisier sau sa faca alte operatiuni o sa va treaca pofta. Una e sa ai storage local si alta e sa depinzi de conexiunea la cloud care e impactata de bandwidth, trafficul facut de alti useri, load-ul de pe serverele care tin cloud-ul samd. Parerea mea e ca lumea se va lamuri cu cloud-ul asa cum se vor lamuri si cu tabletele versus laptopuri.

 3. dar cum ar fi daca sunt plecat de acasa si am nevoie sa-mi deschida cineva computerul, sa sun pe un telefon mobil care sta linga pc/laptop si printr-o conexiune (de care tip exact, nu stiu acum) sa-mi starteze computerul cand ii dau un apel sau un sms.
  prin sms pot sa dau si o parola. in afara de cine stie ce servicii secrete, nimeni nu trebuie sa stie ca mai ai un nr de mobil (cu cartela, costuri mici) dedicat pentru deschis pc-ul.
  pc/laptoapele au “wake on LAN”. imi inchipui ca nu e foarte dificil de facut o aplicatie pe mobil (nu spun ca trebuie sa o faci tu singur; sau poate exista deja) care sa simuleze activitate LAN intr-un switch/router. dupa ce ai copiat ce ai nevoie, ii dai semnalul shutdown.

  pentru ce as avea eu vreodata nevoie, nu as apela la cloud. as apela la cloud numai in caz ca as avea nevoie de putere de calcul mare si sa impart niste operatii pe mai multe computere. dar stocare, NU !

  chiar daca gasesti util sa stochezi in cloud, nu uita ca garantat o parte din ele vor disparea peste noapte, ca o banca cipriota in spuma marii Afroditei. deci backup-uri regulate pe computer SI PE INCA un alt harddisk extern sunt oricum obligatorii.

  • @val: nu dispare nimic peste noapte, chill. Nu dispare nici măcar acolo unde sînt soluţii gratuite, darămite atunci cînd şi plăteşti. Plus de asta, backup-ul se face automat, nu tre’ să-ţi aminteşti tu de el.

 4. inca un motiv pentru back-up. nici un serviciu online nu va garanta 100% up-time.

  i s-a intamplat chiar si unei retele din marea Germanie (nu mai tin minte daca DTelekom sau O2) cu circa doi ani in urma ca abonatii ei sa nu-si poata folosi roamingul o zi intreaga. chiar in acea zi eram in delegatie intr-o tara vecina si opream din peco in peco pentru ca un coleg avea niste urgente de rezolvat prin telefon.

 5. @Alex M: eu nu-s ardelean, dar sunt ferm de principiul “e bine sa ai lucrul tau” :)
  sau cand nu se poate, macar sa nu devin dependent de ce inchiriez temporar.