Nu (prea) mai ai unde să emigrezi

Barbu are o analiză bună legată de criza (implicit politică) ce urmează să ne lovească, şi explică direcţiile pe care PSD le mai are la îndemână zilele astea. Mie însă mi-a sărit în ochi paragraful de mai jos.

Problema e că nu prea mai ai unde să migrezi. Din motive politice, SUA și Marea Britanie nu mai sunt nici pe departe atât de atractive precum erau acum 5-10 ani. Italia și Spania au deja problemele lor economice.

Din motive culturale și lingvistice nu toți românii pot emigra în Germania. Strict ca ipoteză, o parte din energia protestelor se datorează faptului că nu se mai poate fugi nicăieri. Soluția individuală tradițională și preferată în România celor colective, adică emigrația, e cam în declin.

Şi Barbu are dreptate, nu prea mai ai unde să emigrezi, că toată Europa e în criză, toate ţările au problemele lor, există bariere lingvistice şamd. Între timp, tot ce putem face e să punem presiune pe guvern până-n pânzele albe.

Nu de alta, dar la ce criză internă e în partid, o să bubuie cât de curând.

5 comentarii

  1. Mai sunt soluții dar nu atât de accesibile și în niciun caz în UE.

  2. Am facut o mica analiza si am ajuns la concluzia ca Irlanda sau Danemarca sunt cam singurele optiuni si aproape si bogate si fara probleme mari de terorism si cu vreme ok (nici una nu sta foarte bine pe zona asta dar deh)

  3. O parte din afacerile bancare din UK se vor muta in Germania și de estimează că vor avea nevoie de câteva zeci de mii de angajați ( de la muncitori in infrastructura, la itisti, medici și economiști).
    Spania a avut creștere economică destul de buna anul trecut
    Elveția a deschis piața muncii pentru români.
    Suedia, Norvegia caută cam orice.

  4. În Germania, dacă nu ai minime cunoștințe de limbă germană, este foarte greu. Așa…, doar să ai “norocul”, să nimerește la un patron român, care să te exploateze ca pe sclavi. Dacă spricht Du Deutsch, kein Problem ! Găsești de muncă. Aici numai cine nu vrea să muncească, nu găsește.😊