Unii au impresia că e atît de simplu…

Iniţial, ăsta a fost un text foarte lung, în care îmi spuneam ofurile şi îmi vărsam nervii. Un draft vechi de vreo trei luni. Între timp, m-am calmat şi mă rezum la a spune doar atît: dacă WordPress e CMS gratuit, asta nu înseamnă că a construi un template de WordPress este simplu şi se face cît ai bate din palme, că dacă unora care încurcă banner-ul cu header-ul li se pare că pot face şi ei asta, nu înseamnă că nu-ţi omori nervii în CSS (acu’, de exemplu, mă lupt cu position:relative şi mă încăpăţînez să nu folosesc z-index – culmea e că se vede OK în Internet Explorer 8 şi deloc cum trebuie în Firefox) şi în nici un caz nu înseamnă că munca este egală cu zero.

Am vorbit strict de CSS şi de implementarea unui template în WordPress. Mai complicat e atunci cînd trebuie să faci designul de la zero, nu doar să implementezi un visual dintr-un Photoshop. Atunci îi compătimesc din tot sufletul pe designerii din agenţii, dar mai ales pe freelanceri. Dacă dai peste un client care nu prea ştie ce vrea şi nici nu ştie să comunice, după ce strici trei layout-uri, ajungi să renunţi şi să-i spui să-şi ţină banii. Mai grav nu e că n-ajungi la un compromis în timp util, mai grav e că deadline-ul e ieri.

Nu mă plîng şi, între timp, am învăţat că nimic nu se aruncă, ci totul se reciclează. Ce nu vrea unul s-ar putea să-i placă altuia. Dar m-am resemnat. Însă nu pot să nu mă mir şi nici nu pot să nu rîd (amar şi isteric) atunci cînd văd cum se duce naibii un client, cînd ştii că ai muncit şi ţi-ai bătut capul, mai ales că el e cel avantajat prin prisma preţului, doar pentru că n-a ştiut să comunice, n-are nici răbdare, recte îşi bagă picioarele. Nu, nu e chiar atît de simplu. Ba dimpotrivă, aş spune că toţi freelancerii ar trebui să pună TSA. Adică taxă pe stres adăugat.

Nimic nu se face bătînd din palme. Deşi ar fi ideal, nu-i aşa?

11 comentarii

 1. De acord cu tine. Sunt multi clienti care au pus un header in Word si cred ca pe web e la fel de usor de pus. Semidoctii sunt periculosi in orice domeniu dar in IT sunt toxici. ;)

  Apropo de WordPress, poate pui undeva pe web studiul de caz de mai jos, ca e pacat sa se piarda si e interesant. Thanks !
  http://rantingdaily.com/2007/09/case-study-using-wordpress-as-cms-master-planro/

 2. Pai de obicei, bineinteles dupa ceva timp cat capeti experienta, iti cam dai seama de cum e clientul. Si daca iti permiti, il refuzi din start. Daca nu iti permiti, si ai neaparata nevoie de banii lui, asta e, ii suporti scrasnind din dinti pana la capat, ganditu-te : “lasa ca ma fac eu mare!”

 3. solutia pentru prosti e sa folosesti dimensiuni fixe, masurate cu rigla, bine nici cu astea nu e perfect

  lasa perfectionismele si the holy grail of css cu 3 columns pentru proiecte personale, ca pana repari un layout apare o noua versiune de internet explorer sau firefox pentru care 1+1=3

 4. Hmmm… stiu ce inseamna sa pierd noptile si sa-mi fac draci cu CSS, JavaScript sau altele. Multe nu-mi ies din prima. E drept ca ma si prind destul de repede ce am gresit… in majoritatea cazurilor. Insa mai exista si situatiile in care incerc vreo 30 de solutii si nici una nu merge de imi vine sa imi smulg tot parul din cap. Dar… fac toate astea pentru ca imi place. Daca nu mi-ar fi placut, m-as fi lasat de mult. Si, fiindca imi place, iau asta in serios. Asa ca nu imi pica bine atunci cand cineva ma ia de sus si imi spune ca asta nu e munca adevarata. Da? Atunci sa vedem cum se descurca in locul meu. Ca eu, daca imi pun mintea, ma descurc cu munca fizica.

 5. De fapt cu NetObject Fusion un header de Web e la fel ca un header de Word. Face programul ala toti banii de prin 1998 si tot din ’98 codul produs e curat si frumos ca lacrima.
  P.S. Lasati prostiile cu position relative si faceti ca prapaditi de pe vremuri cu tabele si gif-uri transparente ca fac treaba mai bine decat div-urile, si merge sa folosesti si z-ul

 6. Nu ma ocup de codare pentru clienti pentru ca nu-mi place destul de mult incat sa merite sa-mi toc nervii. Dar, ca designer amator am avut placerea sa lucrez cu oamenii “I don’t like it…..change it”. Cel mai rau e acel punct culminant in care trebuie sa decizi sa-i mai faci ceva sau sa-l trimiti undeva si ramai fara bani si munca (poate) in zadar.
  Sunt unii care vor altceva de fiecare data cand deschid browserul. Si n-ar fi asta o problema, dar ei vor de toate la acelasi pret, si cum ai zis tu…ieri.

 7. @Jean Valjean: buna incercare, domeniul este parcat. Nu te bucura, no click.

 8. @Mihai Radovicescu: Buna incercare la ce? Ala era domeniul lui Alex care a expirat si unde scrisese acel studiu de caz. Eu il rugasem doar sa-l puna in alta parte unde sa se poata vedea.

 9. TSA … asta ar trebuii patentat ;))

 10. In ceea ce priveste CSS, exista metode de compatibilitate cu absolut toate browserele majore (eu am o metoda personala). Cu clientii, ai dreptate! e bine sa te feresti de cei ce nu stiu ce vor. Themele wordpress sunt greu de facut (cand faci pt prima oara). insa odata ce te-ai obijnuit cu tot procesul EXACT de construire a unei theme ok (ce sa fie acceptata de wordpress.org deoarece corespunde tuturor standardelor lor), o sa mearga rapid pe urma. Copy / paste cod pt basic si ceea ce face thema mai speciala, vine dupa ;).

 11. Din punctul tau de vedere asa este. Din al clientului este invers.
  Caci si noi cand dam comanda de o lucrare de care nu avem nici un fel de habar (tamplarie sa zicem, sa ne facem bucataria) ne intelegem la bani si la timpul necesar si nu ne mai intereseaza nimic.
  Daca muncitorul nu respecta ce am stabilit ne facem foc si para, spunem la toate rudele si toti prietenii.
  “Auzi ba ce zice ala, ca trebuia un fel de suruburi cum nu se gasesc la noi ca se se potriveasca bine, ca nu stiu ce… Dar ce ma intereseaza pe mine? E mester, trebuia sa zica de la inceput de cat timp are nevoie si ala sa fie”.

  Asa ca toata lumea are dreptate. Si tu ca muncesti de-ti sar ochii cand apar chestii neprevazute, si clientul ca deh, tu esti specialistul, ia-ti marja de eroare, el n-are treaba.

  Cu intelepciune si intelegere de toate partile se poate totusi lucra.