Unu decembrie

Status Yahoo MessengerAnul trecut, de 1 decembrie, aveam o insemnare care i-a enervat pe al naibii de multi. Asta e, eu nu cred in 1 decembrie. Pentru mine, este o zi ca oricare alta, cu singura exceptie ca pentru unii e libera, iar pentru mine nu. Deci la fel. Nu ma incalzeste cu nimic nici parada militara, nici speech-urile imbicsite ale desteptilor care isi iubesc tara mai multa decit pe mumele lor si fura tocmai din dragoste, nu ma incalzeste nici faptul ca se gaseste vreunul pe strada care sa imi zica La Multi Ani ca, deh! sint roman.

Pentru mine, unu decembrie este si va ramine doar o alta zi. Nimic deosebit, nimic special, nimic iesit din comun. E doar un mare zero barat.

Ma uitam azi pe stiri si am vazut ca mai-marii romani ai tarii au sarbatorit azi unu decembrie in Parlament. Si am vazut si declaratiile lor. La PD, cica, unii s-au apucat de facut cumparaturile pentru sarbatori, a declarat un adevarat om de patrie, senatorul PD Jean Vraciu, de care n-a auzit nici naiba pina acum. Ma bucur pentru ei. Or sa cumpere marfa din tot ce tine de Metro, Selgros, Carrefour, Cora etc., apoi dau o raita si prin Europa – magazinul, nu continentul – sa mai curete si pe acolo. Ca ei sint mari romani si poate, nene, poate! Poate isi dau si demisiile!

Ei au sarbatorit in Parlament unu decembrie timp de o ora, dupa care s-au carat fiecare pe la căşile lor. Ca deh! ce nevoie avem noi sa fie votat bugetul pe 2007? Cu ce ne ajuta? Iar miine, cel mai probabil, sint liberi sa se plimbe cu merţanele prin tara si sa faca cu mina, ca oricum nu se pricep la nimic altceva.

Cu ce ma incalzeste pe mine unu decembrie? Cu nimic. Mai ales ca vine iarna, chestie serioasa, frig, tremurat pe linga caloriferele bocna, tremurat in papuci rupti si in pantaloni de vara, ca aia de iarna sint scumpi. Poporul e coate-goale, nene! Pe el nu il incalzeste unu decembrie, i se rupe… mineca atunci cind il trage copchilul ca n-are ce sa-i dea de potol! Da’ pe voi ce grija va freaca, ma, cita vreme vreti sa organizati – auzi aberatie! – Revelionul European!?

Adevarul e ca, pina la urma, statusul ala de messenger gasit la Milena e sfint: Dumnezeu e un glumet si are in program numai bancuri proaste, face numai glume idioate si isi bate joc de noi. Iar noi, cind om muri, Dumnezeu o sa se tavaleasca pe jos de ris cind ne-o vedea. Pentru ca noua ne trebuie vorbe despre patriotism, soldati tremurind in strada cu arma-n mina si spiciuri cretine citite cu o vizibila lipsa de orice, insa plini de ei si lipsiti de orice urma de moralitate.

Bah, nene! Dumnezeii vostri ce zic, ca al meu sa caca pe el de ris cind va vede! Si nici nu zice nimic, pentru ca asa e el, mai sadic. Problema e ca nu se uita unde, si uite-asa se mai trezeste cite unul imbogatit peste noapte. Cu ce ne incalzeste unu decembrie? Cu nimic. Cu ce ne doare unu decembrie? Ca n-am fost si nici n-o sa ajungem vreodata, in ciuda lui Petru Rares, care se lauda ca vom fi ce-am fost si mai mult decit atit. N-o sa fim, nu sintem genul care sa devenim. Sintem din neamul celor evocati de Bolintineanu: capul plecat sabia nu-l taie. Nu ne intereseaza de ei si nu ne intereseaza nici de noi. La ce sa-ti pese? La ce sa le pese? S-atunci? Daca nu ne pasa si nu le pasa, ce nevoie mai avem de unu decembrie?

La Multi Ani, romane! Fii fericit ca mori de foame, ca esti bolnav si n-ai bani de-o aspirina, dar sarbatoreste unu decembrie! Ah, da! Si pune botul hamesit la micul si la berea moca pe care ti-o dau ei. Ei, aia pe care ii intereseaza de tine la fel de tare pe cit te intereseaza si pe tine de poporul sumerian. La Multi Ani, romane!

PS: Pina alaltaieri, n-am stiut ca vineri e unu decembrie. Stiam ca se termina luna curenta si incepe ultima luna din an. Si atit. Uite ca nici nu mai tin minte de la ce mi-am amintit. Nici n-are sens sa ma chinui sa-mi amintesc.

Later: La multi ani lui toate fetele si lui tuturor baietilor care va cheama Romania…

3 comentarii

  1. Un depesist incurabil saluta grupul bloggerilor care mai preiau statusuri de messenger cu DM. :) Pour les conaisseurs.

  2. Secondez! Poate că n-ar fi chiar aşa dacă ai vedea totuşi o paradă militară, nu 6 avione şi 9 elicopetere, nişte merţane şi maşini ale poporului, în frunte cu duduile care le-au găsit prin secţii… şi clar nu un premier care nu citeşte nici măcar de pe prompter, şi din tavanul încăperii. Dar asta e, poate sunt ca toţi românii.. un simplu mofturos care vrea mai mult, şi nu se poate. Mă văd deja spunând acelaşi lucru şi peste 10 ani, despre 1 ianuarie ca Revelion al Intekkrii.

  3. Salut
    Pentru ca nu doream sa creez un comentariu excesiv de lung, am creat un post ca raspun la ceea ce ai scris tu si o parere vis-a vis de ideea pe care vor sa o transmita cei care inca mai cred in 1 decembrie.
    http://artistu.blogspot.com/2006/12/sunt-roman-si-simt-si-io-1-decembrie.html

    Andrei… ;)