Următoarele şapte minuni ale lumii vin din China

chengdu

Acum vreo zece zile, pusesem un link către o ştire despre cea mai mare clădire din lume. În Chengdu, China. 1,7 milioane de metri pătraţi care tocmai au aruncat Casa Poporului pe locul al treilea în clasamentul monstruozităţilor. Poza de mai sus, făcută cînd încă se construia, e relevantă pentru a înţelege magnitudinea proiectului.

sky-city-changshaDupă ce au surclasat Pentagonul, mai nou, chinezii se apucă să concureze şi cu Dubai. Prin urmare, pregătesc cel mai înalt zgîrie-nori din lume. Mai exact, 830 metri, cu fix opt peste Burj Khalifa. Dacă turnul din Dubai a fost ridicat în 47 de luni, chinezii îşi propun să termine Sky City, din Changsha, în doar şapte luni: patru pentru subansambluri fabricate la sol şi trei pentru montarea lor. Un copy/paste scurt de aici:

Clădirea va avea o suprafață utilă totală de 1,6 milioane de metri pătrați. Sub cele 202 de etaje de deasupra solului vor mai exista alte 6 niveluri în subteran. Clădirea, care poate adăposti 31.000 persoane, va avea apartamente, birouri, magazine, un hotel cu 1.000 de locuri, școli, teatre, un spital și grădini suspendate, 104 lifturi (dintre care 31 de mare viteză)

Între timp, americanii se pregătesc de un război mic în Siria. Ori lumea a luat-o razna, ori ne plictisim teribil.

PS: Pînă acum, am numărat două “minuni.” Sînt curios ce mai urmează.

8 comentarii

 1. Asadar,cladirea Pentagonului este in opinia autorului o monstruozitate !!….la fel ca si celelalte doua mentionate !

  Interesant mod de a vedea lucrurile.

  Pentru mine toate aceste lucrari reprezinta o capodopera a gandirii ingineresti si o dovada a maiestriei constructorilor lor.

  Dar deh,cand n-ai construit nimic in viata ta e mai greu sa-i apreciezi pe cei care chiar fac ceva ce ramane in urma lor.

 2. ce legatura are suprafata cu minunea ? sa-i apaludam pe aia care au ras niste monumente istorice si au construit casa poporului ?

 3. Eu va propun 2 minuni obisnuite: calea ferata Beijing-Shanghai si reteaua de metrou din Beijing, si inca una care e in cupa excavatorului (inca): Beijing Daxing International Airport. Evident, acestea sut minuni arhitectonice, ingineresti, urbane. Totusi, cea mai mare minune in China, dupa mine, ar fi faptul de a fi liniste (liniste, adica decibeli putini). Cum aceasta minune nu se poate intampla in China, nu o trec pe lista.

 4. China are avantajul unei democratii originale

 5. Eu inca astept cu bratele deschise investitorii chinezi. Avem in zona un tunel de executat.

 6. Hotelu de 15etaje a fost facut in 48 de ore pe site scrie 6zile de ce?