USL: Un an de “putere”

tunnelUn citat scurt:

Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%. Potrivit unui sondaj Eurobarometru, realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi, 26% din români afirmă că au încredere în Guvern şi doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti. (sursa)

Acum cîteva zile, citeam de o grevă a minerilor din Valea Jiului. Prin iunie, se auzea de greva medicilor. Asta aşa, pentru un pic de context.

Dar cifrele de mai sus rămîn, totuşi, cele mai importante. Cam aşa se vede guvernarea Ponta după un an de la preluarea puterii.  Şi nu, studiul nu e realizat de vreo companie apropiată vreunui partid din România.

Eh, acum, întreb şi eu: cam cîţi români credeţi că vor mai crede în guvern peste un an?

10 comentarii

 1. Ca sa faci o comparatie pe cifre ar trebui si un pic de context. Hai sa ti-l dau eu. In 2010, neincrederea in guvern era de 88%, iar neincrederea in Parlament de 90%. In acest moment, increderea in Parlament in SUA este de 12%, iar increderea in Executiv este ceva mai sus, pe la 27%. In Europa se face o distinctie destul de clara intre statele cu traditie democratica, unde increderea in Parlament si Guvern este pe la 40-50%, si statele fost-comuniste, unde increderea in Guvern si Parlament este peste tot sub 30%.

  A bon entendeur…

  • @Dani Sandu: comparaţia cu încrederea în guvern, în 2010, este irelevantă, era al doilea an de criză şi ne-a lovit o gaşcă de tăieri, mai ales pe la pensii şi pe la salariile bugetarilor, era firesc. Comparaţia relevantă ar fi cea cu încrederea în guvernul Ponta în 2012. Şi, mai ales, cu procentajul cu care USL a cîştigat alegerile.

 2. nu pare sa-i intereseze prea mult. parlament + institutii la dispozitie, opozitie de ras, presa anemica. vreme frumoasa, bagam un weekend la eforie (chiar daca litoraulul romanesc este de cacao), asteptam factura la gaz din iarna si mai vedem cum ne resemnam.

  • @oceanograful: sincer, avînd în vedere că opoziţia e de rîs, că presa care e împotriva USL se citeşte spre deloc, că bagă propagandă peste propagandă, că au instituţii la dispoziţie, cred că sînt nişte cifre periculoase. O să fie interesant.

 3. Neincrederea in guvern vine ca o consecinta fireasca a neincrederii in politic. Eu n-as avea incredere in guvern indiferent de cine l-ar forma cat timp sunt aceeasi si aceeasi oameni politici cu aceeasi idee: furtul

 4. Voi tot sperati, saracii de voi… :)

 5. Increderea noastra intr-un guvern trebuie castigata, nu cumparata, cum se face de 24 de ani.

 6. Cred ca intrebarea importanta e scrisa cumva de Cristi si anume: dar cati oameni pot crede in actualul sistem politic?
  Personal cred ca peste un anumit volum de furt nu ai incotro si dai nas in nas cu oamenii legii. asa ca daca vrei sa furi imens trebuie sa ai protectia legii asigurata politic. inevitabil ajungem la parlament. iar teoria mea este ca sistemul politic este unul foarte corupt, controlat de corupti folosit pentru coruptie. Cam obsesiv cu ‘coruptia’. Ma rog, opienie subiectiva.

  In jocul ‘Victoria 2’ se simula un mers alternativ al istoriei. ca populatia sa se rascoale ii trebuiau 2 lucruri: constiinta si militantism. Constiinta realiza ca sunt proble, iar militantismul ii punea la munca. Romania cred ca are ‘constiinta’ ceva prin zona urbana, dar la ‘militantism’ sta foarte prost.

 7. ma gandesc cum de am avut noi norocul sa ne guverneze oamenii astia. Dumnezeu a tinut cu noi, niste oameni extraordinari, care se gandesc doar la binele poporului. cat de bine o duc romanii, cat de mult a crescut puterea de cumparare a romanilor. multumim si dispareti!