Noi oare mai scăpăm de Oana Bogdan vreodată?

De o săptămână încoace, fug de facebook ca Oana Bogdan de proprietatea privată. Gluma deoparte, zău că nu mai pot cu nonsubiectul ăsta. A zis o tâmpenie și toată lumea toacă pe toată lumea până la exasperare în timp ce Dragnea și compania fură.

Brusc, toate valorile noastre morale s-au întors împotriva comunistei Oana Bogdan și am uitat complet că PSD vrea să ne scoată din Europa. Și uite-așa, uitându-ne în gura câte unuia care o ia pe arătură, ne dăm singuri în cap.

Eu cred că lumea s-a plictisit de PSD. Toți se așteaptă la ce-i mai rău și nu mai e nici o știre când Dragnea și compania mai produc câte-o petardă, încât singurul senzațional a rămas în partidele noi și ne uităm în gura câte unuia ca proverbialul oltean la girafă. Și hop cu dubla măsură și cu jumătatea de măsură.

Nu cred să existe partid (inclusiv dintre cele noi) care să n-aibă micii lui extremiști, ori de la stânga, ori de la dreapta. Hai să ne uităm la Clotilde Armand care, acu’ vreo jumate de an, o luase pe arătură. Într-un final, s-a dat pe brazdă. Cred că același lucru se poate aplica și la PLUS.

Dar una dintre problemele majore ale partidelor noi e că modul în care sunt gândite e mai degrabă modelul corporatist – nu m-aș mira să se lucreze cu JIRA, Agile și scrum -, însă fără toate departamentele tipice unei companii. De exemplu, marketing și PR. Nici USR și nici PLUS n-au un departament de comunicare în care să lucreze niște profesioniști pe bune.

Niciunii n-au o strategie de comunicare bine definită, n-au mesaje, n-au persoane desemnate să vorbească, n-au idei agreate pe linie de partid pe care să le poată discuta oricine și n-au nici liste de “nu discutăm despre asta decât după ce stabilim mesajul“, presupun că n-au nici oameni care să pregătească Q&A-uri pe fiecare subiect fierbinte, că n-au proceduri în caz de criză de comunicare (de exemplu, în loc s-o lase slobodă pe Oana Bogdan, s-o ia cineva de-o aripă și să-i spună: astea-s răspunsurile la întrebări, conforme cu linia partidului).

Acu’, zău, opriți-mă, că n-am lucrat decât un an jumate în PR și deja am pretenția să dau consultanță gratis.

Uneori, mai că-mi vine să pic și eu în conspiratită: băi, nene, cine sapă atât de adânc să scoată la suprafață toate tâmpeniile și să deturneze partidele noi? Pentru că e destul de plauzibil că un screenshot de genul ăla să fi fost aruncat, la trei luni distanță, de vreun băiețaș plătit de Dragnea.

Pentru că nimic nu e mai periculos pentru un om pe care-l duce cât de cât capul decât să-i pui la îndoială propriile idei. Iar pentru partide ca USR și PLUS, nu e nimic mai periculos decât să apară fumigene de genul ăsta care să le descurajeze electoratul. Pentru că, întâmplător, electoratul lor mai și gândește. Că vede câte-o d-asta și reacția e “clar, n-am cu cine vota” și stă acasă. Și cine câștigă? PSD.

Nu cred neapărat că există cineva din PSD care să stea să sape după prostii de genul ăsta – deși nu m-aș mira -, dar poate că ar fi o idee ca USR și PLUS să-și angajeze niște agenții de PR și să interzică membrilor de vază să mai deschidă gura pe altceva decât pe subiecte de interes public. Știu, trăim în libertate, de ce i-ai interzice lu’ cutare să comenteze la postarea lu’ cutare, că doar e democrație? Simplu: dacă tot te-ai organizat pe model corporatist, păi fă-l corporatist până la capăt. Inclusiv cu reguli de comunicare și cu liste despre ce ai voie și ce n-ai voie să discuți.

PS: Subiectul s-ar fi încheiat imediat dacă cine se ocupă de comunicarea PLUS ar fi sunat-o pe Oana Bogdan și i-ar fi zis că orice răspuns îl va da presei se va limita fix la o frază – “Da, îmi doresc o societate ca în Star Trek, da’ cum nu trăim în spațiu, hai să revenim un pic cu picioarele pe pămînt și să ne uităm la realitate, că nu fuge nimeni cu proprietatea privată, că fără ea murim de foame – și eu aș muri de foame dacă mi-ar confisca statul firma și nu, n-o dau la nimeni. Cred că avem cu toții dreptul să ne imaginăm un viitor frumos, dar până una-alta, viitorul pe care-l visăm noi ni-l distruge PSD, care vrea să confiște țara. Or țara este proprietatea privată a românilor, nu proprietatea borfașilor.” Și gata.