USR trebuie să se trezească

Îmi pare rău să o spun, dar USR e în comă profundă și a cam venit momentul să se trezească. Explic mai jos de ce au ajuns în punctul ăsta și de ce au toate șansele ori să se plafoneze la 15%, ori să se ducă și mai rău la vale.

Un pic de context

De la prezidențiale încoace, USR, la pachet cu PLUS, nu reușesc să treacă de 15% în sondaje. Motivele sunt cumva la mintea cocoșului: lipsa de strategie, lipsa de charismă, lipsa de oameni, lipsa de retorică, lipsa de idei, lipsa de organizare.

Numai lipsuri, dar hai să zicem că e normal, vorbim de o organizație politică tânără, fără experiența de 30 ani și fără un colectiv de oi pe post de followers, ca în cazul partidelor mari. O să revin la asta mai jos. Însă dacă aici putem găsi o explicație, eu nu pot să-mi explic de ce nu au pic de imaginație. Nu pot decât să-i compar cu un copil care a schimbat școala: nu știe de unde să înceapă și unde să termine. Sunt, pur și simplu, rătăciți în peisaj.

Din cauza haosului din capetele lor, nu mai sunt nici măcar reactivi, darămite activi. OK, mai scapă câte o reacție-două, ici și colo, dar în ultima vreme, e liniște și pace. Morgă. Între timp, PNL le-a furat întregul discurs politic și a pornit agresiv mașinăria de comunicare, iar Ciolacu și compania au început să spele PSD-ul prin băgat capu-n pământ pe temele pe care și-au luat-o anul trecut și prin gogoși de genul “am început să ne spălăm și noi și să facem curat în casă“.

Ultimul sondaj intern din PSD – și pe care tind să-l cred – îi plasau la 27% (de la 20-22% acum câteva luni, deci în revenire) iar PNL era la 38%. Spun că tind să-l cred pentru că strategia asta de băgat capu’ la cutie pentru o vreme a mai funcționat. Să revin la USR.

Democrația internă nu funcționează

Modelul “democrației interne” de la USR nu funcționează. Iar motivul este acela că nu există nici un soi de disciplină în partid. E un melanj de idei ba de stânga, ba de dreapta, ba de centru, cu biserici și bisericuțe cu propriile agende și cu propriile idei.

E, în esență, o chibițăreală politică unde toată lumea își dă cu părerea. E ca și când te-ai duce în Control și toată hipsterimea își dă cu părerea despre ce e mai bine pentru țară, iar când se supun ideile la vot, toți ăia care au pierdut se supără și încep să facă scandal. Democrație să fie, da’ dacă nu câștigă ideea mea, sunteți niște idioți, ne luăm jucăriile și plecăm.

Și chestia asta ne duce la următorul aspect.

Spălatul rufelor în public

În principiu, faptul că în USR e plin de oameni cu idei, creativi, n-ar trebui să fie un lucru rău. Problema cu prea multe capete deștepte e că fiecare are impresia că știe mai bine, iar convingerile lor trebuie să fie prioritare. Prin urmare, orice rahat nesemnificativ ajunge scandal public din cauză că cineva are ceva de demonstrat.

S-a ajuns, așadar, ca grupurile de discuție interne să fie cvasipublice. Da, non-membrii nu au acces la ele, dar nu-i nimic, discuțiile sunt sifonate chiar de oamenii din interior. Așa se face că nimicuri din bucătăria lor internă, precum nu știu care cepefist care vrea să candideze la primărie, au ajuns să fie mai relatate decât luările de poziție ale partidului în parlament.

Publicul habar n-are ce face partidul acolo unde chiar contează, dar e la curent cu toate bârfele. Săptămâna și telenovela. USR nu mai critică guvernul, ci se critică pe sine constant. Mai lipsește doar să publice singuri pe propriul site și pe propriile pagini de facebook că sunt un partid de toată jena: “Suntem proști, nu ne votați“. Serios.

Lipsa de disciplină, la pachet cu lipsa de strategie

Și revin la disciplină. Nu există așa ceva în USR. Serios, uitați-vă la toate celelalte partide. Din momentul în care ai o strategie de atac, o strategie electorală, o strategie politică, e urmată cu sfințenie. Cât de des ați auzit de scandaluri interne în PSD sau PNL?

Ah, că s-a mai certat Dragnea cu Stănescu sau cu nu știu care baron? Alea erau inevitabile, iar de ieșit, au ieșit pe surse, nu public, ca în cazul USR. La fel, că mai demisionează câte unul de pe la PNL sau PSD? Aia e. În rest, omerta. Oamenii sunt disciplinați pentru că știu că, altfel, se abat de la obiective. La USR? “Scopul nostru e să dăm președintele, dar până la alegeri, hai să-l criticăm în fiecare zi pe facebook și să mai generăm câte-un scandal de câte ori putem

Lipsa de disciplină vine, pe de o parte, din lipsa de strategie – nu există priorități majore comun agreate, ci doar fracturi de idei – și din găselnițe de tipul “noi suntem principiali“, așa că dacă RISE a scris că Barna e corupt (fapt nedemonstrat), jumate de partid, în loc să se strângă în spatele lui, a început să-l bălăcărească în mijlocul campaniei electorale. Ai zice că-s angajațîi de la corporație în zilele în care e plecat tot managementul în team-building: nimeni nu mai e capabil să ia o decizie. Pe de altă parte, vine din iluzia că dacă avem sistem de vot intern, gata, toate părerile sunt egal importante.

De aia nu funcționează democrația internă, că nu există autoritate în partid. De aia funcționează la celelalte partide: pentru că există o ierarhie. Nu există coeziune internă, iar asta se trage din…

Lipsa de idei importante

USR nu are nici un program politic cu idei bine definite. Au avut focus pe lupta anticorupție, dar a venit PNL și le-a luat pâinea de la gură. În momentul în care PNL a confiscat tema de campanie, USR a rămas cu nimic. Pur și simplu, nimic. Numiți o singură temă care vă vine în minte și pe care a enunțat-o un lider USR în ultima jumătate de an. Exact.

USR e, pe interior, ca o familie disfuncțională: unii au probleme cu nervii și sunt isterici, alții sunt deprimați și sunt pasiv-agresivi, iar pe alții îi doare efectiv în fund, în timp ce părințîi sunt unul șomer, celălalt prea obosit. Nu există proiecte comune (îmbunătățiri aduse casei, vacanțe împreună, ceva), ci doar certuri despre cine cheltuie mai mult pe alcool și tutun. Iar asta se întâmplă din cauză că există o…

Lipsă de personalități

Există aproximativ cinci figuri în total în USR: Barna, Clotilde, Ghinea, Năsui – ăștia fiind cei mai vizibili, locul cinci apărând în funcție de cum bate vântul. În afară de Clotilde, care pare un personaj mai exotic pentru simplul motiv că e franțuzoaică, niciunul dintre ceilalți nu e inspirațional în vreun fel.

Problema cu figurile centrale ale USR este că le lipsesc calități serioase de leadership. Barna încă are apucături de patron de butic, Clotilde a devenit fată de comitet, iar de ceilalți doi nu știu mare lucru în raport cu bătăliile pe ciolanul intern.

Nu că Orban ar fi vreun Steve Jobs, dar în PNL, cel puțîn, la fel ca-n PSD, lucrurile funcționează pe bază de ierarhie și disciplină. Or, dacă stai și le-aduni pe toate – o familie disfuncțională în care părințîi au alte treburi -, nici nu-i de mirare că partidul e haotic și nu există nici un soi de coeziune între membri.

În plus, leadership-ul curent al partidului este lipsit de orice viziune pe termen scurt-mediu-lung. Barna pare incapabil să scrie o lista de priorități ale partidului, iar de capacități organizatorice nici nu mai vorbesc. Și cum nu transmite nici vreun soi de autoritate, ciorba e completă.

Lipsa de gestiune a comunicării

Și asta se transformă, în primul rând, în spălat rufele în public și, în al doilea rând, într-o comunicare haotică. La USR, toată lumea-și dă cu părerea despre orice. Singurul care comentează pe nișa lui e Claudiu Năsui, urmând cumva modelul lui Florin Cîțu. Restul comentează în funcție de ce-i taie capul.

Apoi, nu și-a pus nimeni problema să urmeze modelul britanic: uite, ăsta e guvernul nostru din umbră, propunerile noastre pentru ministere. Când avem ceva de comentat, îl promovăm pe ăla care se pricepe cel mai bine la domeniu, sprijinit de liderul partidului. Ghinea se pricepe la fonduri europene? N-o să vorbească Năsui, ci Năsui o să trimită lumea la Ghinea etc.

Nu există coerență în mesaje. Unul zice ceva, altul zice altceva, toată lumea se contrazice, nu mai știi ce să crezi, pentru că e plin de capete deștepte în partid și fiecare membru știe mai bine. Nu există reguli, nu există nimic.

Nu știu când să fie agresivi cu celalte partide. Au, în perioada asta, o șansă foarte mare să marșeze pe “USL”, dar toată lumea visează la cireșele scumpe din mai. Ai putea să-l suspectezi pe Orban c-a provocat scandalul cu Irina Rimes și Brâncuși ca să acopere trecerea șefilor parchetelor fără prea mult zgomot. Probabil că n-ar fi departe de adevăr. Toată lumea tace, că nimeni nu știe ce să zică.

În schimb, când li se arată unde greșesc, dacă îi critică cineva, hoarde întregi vin peste tine să-ți rupă gâtul. Pentru că asta spune logica lor, că tre’ să-ți ataci publicul fidel, să le dai în gură simpatizanților, nu să te apuci să analizezi feedback-ul și să devii mai bun. Nu, tu deja ești cel mai bun, dar ești un neînțeles, lumea e aia grea de cap.

USR e în comă profundă

Au pierdut alegerile în toamnă și au intrat în comă. Au, în perioada următoare, o șansă teribilă, pe tâmpeniile spuse sau făcute de PNL, să câștige capital electoral dând cu sete și-n stânga și-n dreapta. O fi părând Orban oarecum reformator, dar PNL e tot nepotul FSN-ului și n-au scăpat de vechile obiceiuri.

Acum e momentul să îi asocieze cu PSD, să le dea peste degete, să le scoată ochii. Cine s-o facă dacă ei dorm? Și ar mai fi o chestie: USR a fost copilul-minune al politicii timp de vreo cinci ani, dar au făcut atât de multe prostii, încât lumea a ajuns să se sature de ei, nu poți să-i mai iei în serios când nu vezi decât scandaluri. Dacă ei nu sunt în stare să-și rezolve problemele interne, ce încredere să ai că pot rezolva problemele țării?

Și partea tristă e că nu ai alternativă. PNL e un PSD mai moderat. Însă e unul care știe să comunice. Comunicarea PNL, în ultimele luni, a fost aproape impecabilă. Florin Cîțu dă cu furie în PSD de fiecare dată când are timp să posteze pe facebook. Orban și echipa dau în PSD de fiecare dată când spun că “repară” câte ceva. USR stă și bate din buză. Între timp, PSD se regrupează și profită de liniște.

Ar cam fi timpul să se trezească și să vină cu planuri concrete, cu idei coerente – nu multe, cinci-șase, principale, de impact, cu adevărat importante – și să muște din PNL și PSD. Dar cine s-o facă? Barna, care când deschide gura pare că-i unul din middle-management care-și bagă nasu-n laptopul tău deși n-are treabă cu echipa ta? Ceilalți? Care ceilalți?

A mai scris și Vali despre asta în noiembrie.

17 comentarii

 1. la infrastructură e Drulă.

 2. Foarte pertinent comentariul. Sper sa aiba un oaresce efect.
  Mai e Allen Coliban pe mediu si sper, urmatorul primar al Brasovului.

 3. Articolul asta e 10-le Nadiei de la Montreal…
  Si asta o spune un membru USR, care da, o sa voteze in continuare USR, dar care la nici 40 de ani, s-a cam resemnat.
  Poate ca a venit timpul sa acceptam ca la nivel macro, societatea romaneasca si caracterul colectiv romanesc nu se vor schimba prea mult, pana nu vor disparea generatiile nascute pana in 1990

  • LOL. Nu. Poate-ar trebui să acceptați că aveți nvoie de reguli și de niște enforcement. Și că în loc să vă faceți de rahat în public, unii pe alții, ar trebui să vă certați doar în interior. Știu că sună aiurea și că pare atac la persoană, dar n-am nimic cu tine, zic la modul general. Eu doar am scris ce se vede din afară, dinspre un simpatizant (care, evident, va vota tot USR). Aveți nevoie de o reformă internă și de cineva sau de niște principii/idei care să unească pe toată lumea și să dea un scop mișcării în loc să vă lase să vă pierdeți în detalii și să vă certați pe rahaturi. Politica e despre compromisuri, nu despre idei fixe. Dacă era despre idei fixe, l-am fi avut pe Vadim dictator.

  • Man, nu-i nevoie sa repeti, articolul e perfect deja.
   Si da, primul si sigurul meu comentariu public in USR, undeva prin 2018, a fost ca e prea multa democratie in partidul asta.
   Sau, in termeni corporate, daca USR = proiect, din 100 de insi 95 sunt Project Manageri. Iar noi restul de 5 fraieri care ar fi dispusi sa urmeze o linie si o strategie generala, se uita, tac, dau din mana a lehamite, platesc cotizatia si cam atat.

 4. Nu e chiar comă, dar ar trebui să fie mult mai organizați, poate și disciiplinați pe plan intern și mult mai activi, chiar ultra combativi prin susținerea proiectelor USR PLUS pe scena politică!

 5. Articolul e foarte bun, cu lucruri care se vad din afara punctate foarte bine.

 6. Ar mai fi Goțiu și Emanuel Ungureanu, care fac amândoi lucrurile pentru care au cam fost votați: unul e cu pădurile și îmbrățișat copacii, altul cu expus mizeriile din spitale. Mission accomplished.
  Mai era un nene care mergea în centrele de plasament pentru copii orfani (urmate cu ploaie de plângeri pe la autorități), dar firește că nu mai știu cum îl cheamă.

 7. Tocmai că nu aveți disciplină și responsabilitatea celor născuți înainte de 1990… Se reflectă chiar din comentariul tău.

 8. As vrea sa vad disciplina din PNL, PSD, ALDE, PMP, Pro Romania, etc. cand furtul din banul public nu va mai fi posibil si vor fi nevoiti sa lucreze impreuna pentru binele comunitatilor. Banul e liantul partidelor politice vechi si asta s-a vazut foarte bine ai in PSD, cand liderul suprem a cazut, s-au canibalizat.

 9. Stii care-i problema? Problema e ca astia suntem. E trist, e tragic, dar altii mai buni in USR nu sunt. Un scurt exemplu ar fi chiar contracandidatii lui Barna pentru presedintia partidului: Gotiu si Cosette. Asta-i tot ce avem, cativa lideri (cei mentionati de tine), poate o mai punem pe Cristina Pruna si ceva miscari locale la Timis. In rest pamant. Dar oameni de bine care ar vrea sa mai schimbe una alta si nerecrutati mai sunt foarte putini, spre deloc si foarte sceptici vis a vis de clasa politica in general.

 10. Nu stiu cum ai ajuns la concluzia ca Ghinea si Clotilde ar fi figuri vizibile in afara USR. As spune mai degraba Stelian Ion, care s-a luptat pe baricade in comisia Ciordache. Poate si Seidler, dar parca l-au tras pe linie moarta si nu-l mai lasa la TV.

 11. Stai asa ca ar mai fi ceva nume cunoscute prin USR: Stelian Ion, Cosette Chichirau….Dar nah, ei nu apar in articolul de fata – critic ca nu-s din echipa Barna. Si in CGMB (apropos de apropiatele alegeri locale) mai sunt ceva nume cu avergura locala dar relevanta pentru Bucuresti. Oare ei de ce nu apar in articolul asta ?! Intreb pentru un prieten nah. Care ceilalti ? Poate unii (putini de adevarat) din colegii de Alianta de la PLUS. O fi USR in coma (discutabila parare, dar sa admitem) dar ia uite ca capatara ei si o familie largita. Disfunctionala poate si aia – dar or mai rasari si de pe acolo ceva idei si candidati, huh ?!

 12. Propagandă anti USR mincinoasă şi de prost gust ,Iulian Bulai a fost printre cei mai buni ,Cristina Prună ,Claudiu Năsui care nu ezita să răspundă oridecâte ori a avut ocazia lui Orlando ….minți în continuare că aşa fac PNL-IŞTII şi PSD-iştii de când cu traseismul lor politic au mințit tot electoratul .Despre asta nu ați scris nimic .

 13. Ca sa fim drepți , hai sa ne uitam un pic și la noi, alegătorii : nu cumva așteptăm oameni providențiali ? Frumoși, prefecți , drepți ca brazii – salvarea nației.Noi visam la Făt-Frumos, dar ne maritam adeseori cu zmeul pentru ca tânărul drăguț, dar imperfect, care ne cere mâna, nu e print pe cal alb.

 14. Bă, dar Moise ăla de ce dracu’ a fost adus? A trecut deja luna si nu se vede nimic, nimic…