Vai, dar această economie subterană… Sau despre cum Guvernul Boc mă obligă să muncesc la negru

Precizare: Mi s-a explicat că am greşit calculele. Care va să zică, fără un contabil bun, de încredere, sînt pierdut. Altfel, rezultatul rămîne, totuşi, destul de reprezentantiv pentru modul în care funcţionează Finanţele în România – vezi calculul corect în comentarii.

Domnul prim-ministru Emil Boc, într-un puseu de inspiraţie, a scăpat pe gură gogoriţa: “Românii prea s-au obişnuit să stea cu mîna-ntinsă, la muncă, bă!“. Care va să zică, după 20 de ani, s-a prins şi domnia sa, de altfel un distins profesor universitar de drept, nu-i aşa?, că românilor le place să fie ori şomeri, ori asistaţi social. Mai exact, cam ca dumnealui şi încă o şleahtă de vreo 500 de indivizi care-ntind mîna, cam o dată la patru ani, după voturi.

Eu sînt de acord cu Emil Boc, omul are dreptate: sîntem o ţară care geme de asistaţi social şi de şomeri, mai ales din categoria celor care nu vor să muncească. Dar nu sînt de acord cu lipsa de logică a întîiului ministru. Cum mama naibii să trimiţi oamenii la muncă, dacă ei n-au unde să se ducă să muncească?

Exemplu concret: de săptămîna viitoare, cam de pe luni, marţi cel tîrziu, o să mă pot lăuda – în sfîrşit – că sînt patron. Că am nevoie de angajaţi. Că vreau să dau de muncă oamenilor, deşi nu mă dau banii afară din casă. Asta e, pînă creşti, munceşti la volum, faci outsourcing, te descurci. Doar că apare o problemă: lucrînd pe proiecte mici, banii sînt puţini. Ca să plătesc un om pe un proiect de, să zicem, 2.000 de lei, înseamnă să-i dau cam 500 de lei. Îi convine? Nu cred.

Să explic: eu încasez 2.000 de lei, din care plătesc 320 de lei impozit pe venit. Ca să rămîn şi eu cu ceva, îmi propun să plătesc pe altul – deci să-i dau de muncă – să-mi facă treaba cu, să zicem, 1.000 de lei. E destul de corect, practic, el ia jumate din venituri. Doar că nu-i aşa de simplu. Ca să-i dau lui 1.000 de lei, tre’ să-i reţin la sursă cam 30%. Adică omul primeşte 700 de lei de la mine. Ca să-mi scot diferenţa – recte, să am şi eu din ce să trăiesc -, rămîn cu 680 de lei, la care aplic şi eu o scădere de 30%, deci rămîn cu 475 de lei.

Asta se întîmplă în condiţiile în care eu plătesc 1. impozit pe venit de 16%, 2. impozit pe venit 12,8% + contribuţii sociale de 16,5%, prin reţinere la sursă, pentru “angajat”, 3. impozit pe venit 12,8% + contribuţii sociale de 16,5%, prin reţinere la sursă, pentru mine. Adunat, la 2.000 de lei încasaţi, eu dau statului 825 de lei, adică 41% din… venitul iniţial.

Asta în condiţiile actuale. În condiţiile în care, de la anul, contribuţiile sociale vor fi de minimum 25%, din 1.000 de lei pe care-mi permit să-i plătesc omului, voi reţine la sursă şi voi vira la stat 38% din venitul lui. Adică el va primi 620 de lei. Din 680 de lei, cu cît rămîne firma mea în cont după aplicarea impozitului de 16% din venitul de 2.000 de lei, eu voi primi 384 de lei după ce plătesc toate impozitele şi contribuţiile. Tragem linie şi aflăm că eu plătesc la stat 996 de lei, adică, ochiometric, vreo 49%.

Bun. Să zicem că prind cinci contracte de acest tip într-o lună. Asta înseamnă că firma va avea un venit de 10.000 de lei. Grosso modo, voi plăti la stat 1.600 de lei, iar din ce rămîne, mai tai încă 38%. Rămîn cu vreo 5.200 de lei. Altfel spus, cam cît plătesc lunar la bănci (casă + leasing maşină + descoperit carduri) plus vreo 1.800-1.900 de lei, în condiţiile în care nu angajez pe nimeni. Ca să mănînc şi eu, să-mi plătesc întreţinerea, lumina şamd., cît de mare trebuie să fie venitul firmei mele, în condiţiile în care nu sînt plătitor de TVA?

Reformulez: ca să angajez pe cineva, cît de mare trebuie să fie venitul firmei mele? Are cineva curaj să calculeze? Şi ce şanse am să ating asemenea încasări încît să-mi permit să angajez pe cineva?

Caz în care ne întoarcem la cei 500 de cerşetori din Casa Poporului, care aşteaptă să fie plătiţi şi care, culmea, îşi mai iau şi lefurile la timp. Pe ei nu-i interesează cine şi cît plăteşte, ei oricum îşi iau lefurile de parlamentari întregi, ba chiar şi le mai şi majorează. Pe domnul profesor Boc îl doare la Guvernul României de micii întreprinzători, care nu mai rămîn cu nimic după ce varsă la stat o căruţă de taxe şi impozite, mai ales că universitatea la care preda domnia sa e de stat. Adică plătită tot din banul meu.

Ce e de făcut? Păi, e mai simplu să ies în stradă, la cerşit, urmînd exemplul parlamentarilor. Cîştig 200-300 de lei pe zi, adică un minimum de 6.000 de lei pe lună. NEIMPOZABILI! Ce pot să-mi facă? Să-mi dea o amendă pentru cerşetorie, care oricum se va prescrie peste trei ani?

Culmea este că măsurile Guvernului Boc sînt gîndite, chipurile, să reducă evaziunea fiscală. Sau cel puţin aşa se laudă. Ştire, domnu’ Boc: pe mine, ca viitor “patron” de SRL, mă obligi să plătesc la negru potenţialii “angajaţi”. Şi, în acelaşi timp, mă obligi să muncesc la negru pentru cei care mă contractează, tocmai ca să nu-ţi plătesc ţie o căruţă de dări stupide.

Bun, dar eu am şanse să încasez, lunar, cam trei astfel de contracte. De ce aş angaja pe cineva? Cu ce mă motivezi să angajez oameni, cînd mie nu-mi rămîn bani nici de rate? Că aş angaja. Într-un fel, mi-e şi mie milă de oamenii care vor să muncească, dar n-au unde să se ducă. Dar există o vorbă din popor: milă mi-e de tine, dar de mine mi se rupe sufletul!

Prin urmare, am şi eu o rugăminte la domnul Boc: la muncă, bă!, nu la-ntins mîna! Să lase sfaturile docte pentru cine se pricepe şi să nu mai ceară cu atîta nesimţire de la popor tocmai bun-simţ.

34 comentarii

 1. Bine ai venit printre noi.

  Regret sa te dezamagesc.

  1.Nu mai descopri carduri :) Ingrasi bancile degeaba.

  2. Daca iei un angajat, ca si angajator brusc treaba ta este sa dai de lucru.
  Deci aia cu “sa zicem ca prind 5 contracte intr-o luna” nu tine.
  Brusc ai aflat de plan de afaceri :)
  Probabil trebuie 10 contracte ca sa rezisti.
  Daca crezi ca 5 e maxim, nu te joci de-a firma si angajatii.
  Ramai linistit freelancer…

  Stiu, suge la maxim pozitia de angajator in miraculoasa Romanie.

  PS: sunt angajat la propria firma doar de 3 luni.In conditiile in care am angajati de catia ani,…multi ani.
  Pana acum nu mi-am permis luxul de a beneficia scriptic de asistenta medicala sau de a cotiza la vreo “pensie”
  N-am sa primesc nici o asistenta medicala, pensia pentru generatia noastra este o utopie si overall nu voi putea sa acced la vreun credit bancar ca si persoana fizica.

  Bine ai venit printre noi, astia cu mici afaceri private, incetul cu incetul te vei obisnui ca esti vaca de muls, dobitocul care plateste impozite ca sa te calce aia de le platesti salariile in picioare.
  Si-ti vei dori sa scapi de cati mai multi dintre ei.

  Situatia asta tine din anii 90, n-are nici o treaba cu cine este acum prim ministru sau ce mizerie de partid e in top pacalici in legislativul asta.

  Daca te-ai hotarat sa te joci de-a SRL-ul, o sa inveti sa rezisti, sa-ti reduci cheltuielile/impozitele/TVA-ul in mod legal si o sa devii imun la politica.

  In rest, numai de bine….

 2. Bine zis. Trebuie sa fii tampit sa platesti tot la vedere, problema e ca nu toate firmele pot lucra si incasa la negru, si atunci pe astea le paste mintenas falimentul…

 3. Foarte bun articolul. Interesant ar fi sa avem si o comparatie cu un alt sistem de impozitare din alta tara. De exemplu Bulgaria, ca tot ii privim noi condescendent de mai sus de Dunare…

 4. Poate nu am citit bine, dar mi se pare ca ai omis impozitul forfetar. Sau sper ca va fi eliminat din luna octombrie?… Te intreb fiindca eu am luat teapa de la Boc cand anul trecut cand au spus ca scot impozitul minim/forfetar din ianuarie, si tot acolo a ramas. Acum incerc sa-mi suspend firma, de 2 luni, doar ca nu am bani sa achit datoriile la stat ca sa fie curata treaba, asa ca mai trece un trimestru…

  P.S. sa ne anunti cand te dai afara de la firma ta :)

 5. ai rabdare pana “luni-marti” o sa constati ca “cersetorii” nu-s 500 localizati la parlament ci sunt mult mai activi si mai “imputerniciti” sa-ti bata la usa.

  In alta ordine de idei…. observ moda asta a autodenuntului la cei care au ales starea de lucruri actuala. Mi se pare o sfidare personala ca dupa ce tu ai ales (pensii minime, forfetar, protejarea sarii si postelor etc) si alegerea ta mi-a fost impusa mie, acum tu vii sa-mi razi in nas si sa-mi spui ca tu nu finantezi propriile alegeri.

 6. Ai uitat de avocat, contabil, controale, registre obligatorii pe care le plateste firma (minim 200-300 ron la pornirea firmei), dosare pentru acte, contracte si declaratii si multe altele. O sa vezi…

 7. “eu încasez 2.000 de lei, din care plătesc 320 de lei impozit pe venit..”
  Aici nu e corect, tu platesti pe SRL impozit pe profit, adica 16% pe ce ramane dupa ce scazi cheltuielile.

 8. Principiul articolului este corect, dar calculele sunt gresite:
  1. 16% este impozit pe profit, NU pe venit. Deci treaba cu “320 de lei impozit pe venit” pica din prima.
  2. apoi, daca vorbesti de angajati, ai omis “cheltuielile angajatorului”. Care sunt si ele pe la 30%.
  3. daca ii iei pe PFA, risti “dependenta” si tot la sumele de la pct. 2 ajungi.
  4. nu pomenesti nimic de PSI, protectia muncii, etc
  5. eu zic sa iti iei un contabil. Ups! Si ala trebuie platit.

 9. @Alex: pai nu exista impozit pe venit.
  Deci cu cit platesti un contabil? :)

  • @florin: stii pe cineva? :)
   Acum, serios, n-am contabil, calculele sint gresite, corect, dar nu e cota aia unica?
   In fine, chiar caut un contabil serios, care se pricepe.

 10. “cota unica” e de doua ori: 16% pe profit, 16% pe dividente; dar pana atunci pune bani deoparte pt impozitul minim ca daca deja ai “luat fiinta”, impozitul minim e in vigoare :( si trebuie sa semnezi op-ul chiar daca n-ai avut activitate efectiva in q3

 11. Alex – tu ai facut o varza in calculele alea.
  Ce esti: PFA, firma, lucrezi pe DDA?
  Si ca PFA si ca firma ai cheltuieli deductibile (spre exemplu cei 1000 de lei pe care ii faci outsourcing, ori plata contabilului etc) pentru care nu platesti nici impozit pe profit/venit nici contributii sociale. Eu zic sa stai de vorba cu un contabil inainte sa te apuci de calcule, poate e mai rentabil sa ramai PFA ca inteleg ca nu ai de gind sa iti iei angajati in adevaratul sens al termenului.

 12. N-am mai refăcut de curând calculul, dar acum câțiva ani îmi dăduse că un angajat trebuie să producă de 5 ori net-ul, ca să-ți permiți să-l ții. Dacă aplic la exemplul tău, cu încasări de 10.000 de lei îți permiți să-l plătești net în jur de 2000 de lei. Asta ca să fii pe break even, deci nu-ți închipui că ai mare profit. Tu ca acționar nu o să vezi nici un dividend. Deci mori de foame.

  Există o zonă critică atunci când faci saltul de la freelancer la antreprenor, atunci când angajezi primii câțiva oameni. Dacă un angajat suplimentar îți va aduce o mărire a încasărilor de 10-20%, nu prea e bine – vei câștiga mai puțin la sfârșitul anului.

  Cei care nu au bani de investiții fac în felul următor: muncesc până ajung la 14-16 ore/zi încărcare, moment în care mai angajează un om. Apoi așteaptă ca încărcarea să crească organic până pe la 10-12 (pentru el și pentru angajat) și mai angajează unul. Evident, în tot timpul ăsta câștigă mai puțin decât în varianta inițiată – freelancer cu 8 ore/zi. Și dacă nu mori de oboseală între timp și mai ai încă soție/prietenă, poți ajunge în 1-2 ani să o duci acceptabil.

 13. @Parvan – din cite stiu eu impozitul minim nu se aplica startup-urilor. Sau nu e asa?

 14. Alex, te rog. Mai intai trebuie sa consulti un contabil. Premiza de la care pleaca articolul este complet gresita. Nu asa se calculeaza impozitele. Pentru o firma nu exista conceptul de impozit pe venit. (Exista -la trecut- impozit pe cifra de afaceri, pentru microintreprinderi: 3%).

 15. 1. cine a zis ca o afacere trebuie sa fie de la inceput pe profit? din cate tin eu minte de pe la cursuri mai intai investesti.. muncesti.. si abia dup-aia culegi profit
  2. argumentul “Ca să rămîn şi eu cu ceva” este penibil. poti sa ramai si cu mai mult daca faci singur proiectul! daca vrei sa faci bani doar pentru ca esti un intermediar intre client si omul care munceste.. macar nu te lauda cu asta. pe de alta parte, daca pui si tu osul la treaba atunci e normal sa te astepti la un castig, dar nu o argumentezi asa.
  3. mai intai calculezi costurile, apoi iti pui marja de profit si rezulta pretul. nu se face invers. problema apare atunci cand vecinul tau de birou lucreaza la negru.. n-ai cum sa concurezi cu el.

 16. Hai sa punem in cifre, ca e mai simplu. Deci:
  1. Total venituri: 2000
  2. Salariu brut un angajat: 1000
  2.1 Salariu net pentru angajat: 741
  2.2 Impozite pe fluturas (contributii salariat): 259
  3. Contributii SRL: 289
  4. Alte cheltuieli: 0
  5. Total cheltuieli (2+3+4): 1289
  6. Profit (1-5): 711
  7. Impozit pe profit (16% * 6): 114
  8. Profit net: 597
  9. Impozit pe dividende (16% * 8): 96
  10.Venitul patronului: 501

  In calculul de mai sus, ai un proiect de 2000 de lei, pentru care ai angajat un om pe care il platesti cu 741 lei, bani in mina. Nu mai ai nici o altfel de cheltuiala extra (ceea ce in realitate nu prea se intampla), asa incat ramai cu 500 de lei, ca si dividende.

 17. Din cate imi dau eu seama (si nu-s contabil) ai facut varza calculele. Eu propun sa retragi articolul de pe hotnews, pentru ca nu e in concordanta cu realitatea. Daca nu te pricepi, nu induce oamenii in eroare. In alta ordine de idei, m-a frapat o chestie: de ce trebuie sa fie statul responsabil de creditele si descoperirile tale de cont???

 18. @IONUT: Asa e, nu se plateste forfetarul in primul an. Spun din proprie experienta. :)

 19. Pai si cam vezi tu impozitarea in Romania?
  1. CAS: avem 1.2 pensionari la un salariat. In momentul de fata CAS costa 25% din costul cu salariul. Acuma situatia sta asha:
  Salariul mediu net 1350 RON = 55% din costuri. Costul cu salariul e 2450. 24%, contributia CAS medie e de 590 RON. Cit crezi ca ar trebui sa fie contributia la CAS, si ca rezultat, cit ar trebui sa fie pensia medie.
  2. CASS ~9% din cost. Cit crezi ca ar trebui sa fie CASS, cit e la noi comparativ cu alte tari?
  3. Alte contributii sunt 2-3%, irelevant de scazut.
  4. Impozitul de 16%, aplicat pe salariul impozabil, reprezita 10% din costurile salariale.
  Deci? ce facem? renuntam la pensionari? Renuntam la sanatate? La ce renuntam?

 20. ionut: cel mai bine e sa-l indrumam spre un contabil care sa-si si asume deciziile. Eu doar il indrumam sa-si “puna bani deoparte” in contextul in care Alex miza pe “cota aia unica”

  PS: stiu ca exceptia de la 11^6 era interpretata ca referindu-se la anul actului (2009) si nu la anul infiintarii firmei. Am retinut discutia pt ca suspiciunea era atunci ca ar fi unii care reinfiinteaza firme ca sa scape de cote de impozit minim. (Mi s-a parut absurd si atunci)

 21. Pina la urma ajungi la suma aia initiala de 2000 de lei.

 22. Deci calculul lui Florin e bun sugerez sa adaptezi articolul dupa el … oricum e de rahat situatia … adica intr-o situatie ideala … care nu se va intampla te alegi cu 25%

  In realitate te alegi cu max 10% daca totul merge bine … deci ca manager ca sa faci ~4000 pe luna ceea ce e destul de putin pt un om capabil ar trebui sa faci de 20 ori mai mult :-)

  Dar chiar si calculul asta are multe alte probleme. Mie mi-au plecat anul trecut 3 oameni ca au facut niste americani un offshore aici si am facut mai multi bani doar cu 2 angajati :-)

  Problema este ca un angajat ia doar 57% din banii care ii dai pt el. In Bucuresti … daca iti premiti sa angajezi acolo … un om bun o sa vrea cel putin 3000 RON in mana, nu ii pasa lui cat dai tu la stat, el nu vede banii aia
  … deci trebuie sa dai cam 5263 RON pt omul ala

  PS: eu recomand sa lucrezi cu oameni buni … pe termen lung o iei in freza cu toti incompetentii

  spor la calcule baieti :D

 23. Am uitat, in functie de domeniu poti sa functionezi pe norme de venit … daca esti norocos si te nimeresti (tu sau angajatul/angajatii)

  uite aici:

  http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/AsistentaContribuabili/NormeVenit2010

 24. @ALEX MIHAILEANU: E adevarat, ai gresit calculele, dar iti spun sigur ca nu esti departe de realitate si esti chiar optimist.

  Oricum, nimeni nu poate sa-ti dea o suma exacta, pentru ca sunt multe alte cheltuieli (chirie/curent/intretinere, contabil, telefoane, valium pentru patron, etc). Sa nu uitam ca angajatul se mai si imbolnaveste si poate ai ghinionul sa nimeresti peste unul care raceste “urat” de cateva ori pe an. Cine mai stie cat este mita pentru controalele statului? Nici aia (si sunt multi) nu te lasa in pace daca li se pune pata pe tine.

  Ce am mai uitat?

 25. @Alex S: asta cu normele de venit nu prea mai exista, de cand cu criteriile de dependenta bagate in Codul Fiscal prin OUG58/2010. In teorie ele inca exista, in realitate un PFA dependent plateste la fel ca un salariat.

 26. @Florin

  Cunosc caz care foloseste cu succes sistemul … uita-te la PRAHOVA pe IT/software, persoana respectiva ia cam 4-5000 euro/luna de la niste irlanezi

 27. Eu nu prea inteleg de ce iti faci tu SRL, cand puteai sa angajezi si daca iti faceai o Intreprindere Individuala (un fel de Pfa pe care ai voie sa angajezi).
  SRL-urile reprezinta o mare complicatie, esti obligat sa faci contract cu un contabil (sa-i pregatesti actele, sa ai grija sa nu greseasca), sa platesti forfetar, sa depui declaratii la finante lunar sau trimestrial (daca ai intarziat o zi te-au ars cu 1000 lei amenda/declaratie), etc. Pe II iti faci un Registru de venituri si cheltuieli si nu mai ai nevoie de contabil ( care costa cateva mii de lei pe an si mai costa si timp).
  Plus ca infiintarea si desfiintarea unui SRL costa mai mult decat a unei II.

 28. Alex, da proiectul tau face minim 300 de lei. Si plateste tot cu 1000 salariatul. Trece toate cheltuielile pe firma [telefonul tau si al prietenilor tai, net-ul, cheltuielile cu intretinerea apartamentului unde stai si unde ai probabil sediul social, daca ai masina inchiriaz-o catre firma, etc., etc.] Si asa ajungi ca ai pierdere si nu mai platesti impozit la stat pe profit. Doar forfetarul, dar abia dupa 1 an. Poate te aranjezi si de o recuperare de TVA daca ai avut cheltuieli mai mari decat veniturile. Si din cand in cand mai fa si o lucrare la negru, chiar daca o treci partial prin firma- adica nu declara toata suma pe factura, 1000 pe factura si 2000 cash. Asa procedeaza toate micile firme din Romania, d-aia s-a introdus si impozitul forfetar. A, si apropo, dupa 6 luni da-l in somaj pe angajatul tau si platestei doar diferenta dintre somaj si cat lua in mana. Explicai ca treceti [e mai bine sa zici treceti decat trec, ca sa simta si el ca e parte a afacerii, poate il faci partener peste un timp] printr-o perioada proasta, cu incasari mici [arata-i doar factura aia partiala care nu acopera nici salariul lui – o sa inteleaga].
  Deci solutii sunt, d-aia au toti masini smechere si isi fac concediul prin Austria si Grecia – desi firmele lor sunt varza.
  Lasand gluma la o parte poate oricine sa recunoasca in tabloul de mai sus pe micul patron de IMM, cu datorii la stat dar cu cont in banca. Care se plange de impozitul forfetar pentru ca nu a platit in viata lui impozit pe profit. Daca n-ar fi asa de complicat ar aplica si pentru returnare de TVA, dar macar atata bun simt i-a mai ramas.

 29. Deci in primul rand imi place poza cu prim-ministrul, anume, Emil Boc.Are asa un aer “abstract”, nu stiu daca ma intelegi…”adica bai baiatulee, nu stii tu ce stiu eu bai baiatule, la munca nu la frecat maidanu si intins mana”:))…ironic o zic desigur. Referitor la situatia in care te afli tu si multi altii, cred ca evaziunea fiscala este incurajata, criza va fi tot timpul si treaba cu cersitul este cea mai misto pentru ca oricat ar fii amenda, cu siguranta o vei plati usor la ce venit ai pe luna. Adica noi de ce sa mai mergem la vot, daca sincer, nu avem pe cine vota si suntem indemnati, evident, de spiritul civic sa ne exercitam dreptul obtinut dupa lovitura de stat.
  Nu ma pricep la finante pentru ca inca nu m’am implicat in asa ceva pana acum, insa in tara noastra suntem incurajati sa ne “descurcam” cum putem, legal sau ilegal.
  Mediul politic este bolnav si nu se vrea a fi tratat, deoarece cand stii ca dormi pe scaun si risti sa “mori” intr’o avalansa de bani, cum sa nu iti convina?vreau sa spun ca daca esti politician, deseori stii ca esti si prost si ca alta metoda de a te imbogati nu poti gasi, iar u gandesti pe termen extrem de scurt si peste 10 ani, cand poate cine stie nu vei mai avea bani si nu vei mai fii la putere ai sa strigi in gura mare k “domnule, sa stiti ca actualii guvernanti sunt niste mincinosi, furaciosi si nu lasa poporul sa traiasca”.Pai evident mai ca tu stii cat de hoti sunt ei pentru ca tu ai fost acolo, iar tu ai contribuit la situatia asta, normal, iar tu acum duci o campanie impotriva puterii ca sa vii tu sa faci iar rahatu’ praf. Deci si prin urmare vreau sa spun ca in Romania, politica are un ciclu bine inradacinat si prea putini sunt cei care vor sa faca ceva pentru sociatate, iar acestia nu sunt lasati sa lucreze si nu vor ajunge niciodata la putere. De aici reiese ca haosul total in care ne aflam, nu ne poate incuraja in mod pozitiv, evident, ne poate “incuraja” sa ne “descurcam”.In plus, eu cred ca pentru micii intreprinzatori, aflati la inceput de drum ar trebui taxe reduse sau chiar deloc pana cand firma va creste, dar dupa un timp sa apara taxele si pentru ei si sa existe un control strict al activitatii si inainte de a crea firma, investitorul sa ofere niste garantii conforma carora dupa ce va fi nevoit sa vireze taxe la stat el nu va renunta la afacere. Bineinteles, eu nu ma pricep exact asa ca imi exprim ideile asa cum le gandesc. Daca gresesc cu ceva va rog sa ma scuzati si sa ma corectati.
  Atat am avut de zis. O zi buna

 30. Apropo, am cateva greseli de scriere in comentariul meu de mai sus, acum l’am recitit si imi cer scuze pentru greseli!