Cât de nasol e vaping-ul și alte sperietori cu morți

Există această isterie pe facebook că vaping-ul omoară oameni, că e mai nasol ca fumatul de tutun normal, că uite!, la americani, au murit nu știu câți, că aveau plămânii albi, ba uite!, a apărut și-un video cu niște doctori din China care ne arată cât de nasoale sunt țigările electronice!

Isteria asta apare cam de fiecare dată când presa mai anunță vreun caz de american idiot care a băgat în aparatul de vaping niște lichide dubioase sau, mai nou, când apare câte-o campanie la țigările alea cu gust și miros de ciorapi uzi (Dragoș Bucurenci tocmai a lansat ceva campanie care îndeamnă lumea să nu se apuce de fumat, să se lase sau, dacă nu vor, măcar să treacă la ceva mai sănătos și, hop!, isteria a reînceput).

Vreau, prin urmare, să las aici niște idei despre vaping pornind de la ce se întâmplă în UK, precizând, totuși, că nu susțin apucatul de fumat indiferent de forma lui:

 • NHS (practic, sistemul medical de stat) recomandă trecerea de la țigări la vaping. Oamenii vin cu o groază de studii în spate și cu tot soiul de afirmații, inclusiv celebra “vapingul e cu 95% mai sănătos decât fumatul
 • la GP (medicul de familie), ți se recomandă să te lași de fumat și ești îndemnat să treci la vaping dacă crezi că metoda cold-turkey (lăsatul brusc) nu va funcționa
 • acu’ vreo câteva luni, apăruse un articol despre rezultatele unui studiu care spunea că, anual, în UK, se lasă de fumat, după ce au trecut la vaping, între 50.000 și 70.000 oameni. Repet, anual

De ce funcționează în UK și de ce încă n-a murit nimeni?

 • în primul rând, țigările sunt extrem de scumpe. Cel mai ieftin pachet de țigări costă vreo opt lire jumate. Adică vreo 47 lei pachetul. Trebuie, efectiv, să arunci cu banii ca să fii un fumător serios de țigări. Practic, vorbim de cel puțin 250 lire lunar dacă cumperi în fiecare zi minimum un pachet de țigări
 • în al doilea rând, NHS încurajează masiv lăsatul de fumat, e plin de afișe la GP, există campanii pe tema asta, există secțiuni dedicate pe site, există site dedicat, chiar își bat capul. E mai ieftin să previi decât să tratezi
 • în al treilea rând, fumatul de orice fel este interzis în locurile publice. Nu există “fumez IQOS/Glo la cârciumă”, vapingul e la fel de interzis. Vrei să fumezi – indiferent ce? Ieși afară. Personal, chiar dacă sunt fumător, susțin interzicerea fumatului de orice tip în spațiile publice, de la cârciumi la orice altceva. Ca idee, fumatul de orice tip este interzis inclusiv pe peroanele gărilor. Da, inclusiv vapingul, inclusiv dacă ești în spațiu deschis
 • în al patrulea rând, și cel mai important, diferența dintre America și Anglia este că vapingul e extrem de bine reglementat în UK. Nu poți să vinzi ce te taie pe tine capul. Guvernul trebuie să aprobe toate lichidele și există restricții serioase legate de aparatele folosite. Un exemplu:

There are a few restrictions on vape products in the UK. These restrictions are in place to ensure high-quality vape products and accessories and to protect consumers. The strength of e-liquids and the size of their containers are limited. While the maximum nicotine strength used to be 24 percent, it has been lowered to 20mg/ml. E-liquid containers must have capacities of 10 ml or less, and cartridges and clearomisers cannot hold more than 2 ml. E-cigarette manufacturers are required by law to submit detailed information on their products to the government for approval prior to offering their products for sale to the public. There is also a six-month grace period during which no submitted product can be sold. (sursa)

Ca un soi de concluzie: isteria aia e enervantă, dracul nu e chiar așa de negru dacă există implicare serioasă din partea guvernului și legislație pe bune. În America, nimic nu e reglementat pe tema asta, de unde și producția de tot soiul de lichide dubioase care pot fi vândute oriunde.

Dacă, în mod normal, aș avea o vedere destul de libertariană pe tema reglementărilor (în multe cazuri, aș prefera dereglementări), pe tema asta, discuția ar trebui să fie extrem de serioasă. Pentru că nu vapingul în sine te omoară, ci tâmpeniile pe care le fumezi.

Sincer, dincolo de isteriile astea, dacă statul chiar ar ține la sănătatea cetățenilor, ar prelua modelul din UK, cu legi drastice, cu aprobarea produselor vândute, cu interzicerea fumatului de orice fel în locurile publice – adică dusă măsura până la capăt, cu scumpirea serioasă a tutunului, cu introducerea unor helpline-uri sau subvenționarea unor ședințe de terapie etc. Se poate. Exemplu există.

4 comentarii

 1. Fiecare baga chimicale in el cît vrea. E selectie naturala cu self-service.

 2. Pentru cei care zic, ca fiecare face ce vrea cu viata lui si bla bla. Daca fumezi te imbolnavesti de boli de plamani si foarte probabil si de cancer. Tratamentul pentru tratarea bolilor ăstora costa si nu doar din bani tai, ci mai ales din bugetul Ministerului Sanatatii (in orice tara). De asemenea, orice boala pune presiune economica/sociala pentru bolnav si familia sa. Se scade din productivitate.
  De aia, este interesul statului ca tu sa fii cat mai sanatos posibil. Pentru ca un om sanatos este mult mai util pentru societate decat unul bolnav.

 3. Bravo, in sfarsit un punct de vedere echilibrat.

  O minima informare pe Reddit sau generic, pe net ( The Verge – care au un dita-i articolul pe tema asta) releva ca este vorba de cartuse si lichide cu THC si acetat de vitamina E, cumparate de la dubiosi sau facute “in-house”. Nu stiu daca si CBD intra in aceeasi categorie, dar avand in vedere ca intentionez sa consum asa ceva, nu ma prea intereseaza.

  Deci daca achizitionezi din surse OK, poti sta linistit. Dar na, e simplu sa te ia flama.