Varza contribuţiilor la asigurările de sănătate de stat

Zilele trecute, veni scadenţa pentru plata contribuţiei la asigurarea de sănătate. Mers la casierie la ANAF, întrebat care-i ultima lună plătită ca să plătesc pe următoarele, “ne pare rău, n-avem acces la informaţia asta, întrebaţi la CNAS.”

Booon. Sun la CNAS. După 20 minute de ascultat robotul, mi se transmite că CNAS nu ştie care e ultima lună pentru care e plătită contribuţia, să întreb la ANAF. Mă întorc la ANAF, stau la coadă la unul dintre inspectori, întreb, mi se răspunde că nu scrie nicăieri, dar poate să-mi facă socoteala adunând plăţile din ultimul an şi împărţind la suma datorată.

anaf

Concluzia, ultima lună plătită era octombrie. Bun, mă întorc la casierie, plătesc, sănătate, plec acasă.

De ce e o mare varză în toată povestea asta? Simplu. Cei de la CNAS habar n-au cine plăteşte contribuţiile şi cine nu. Sistemul de verificare a plătitorilor, de pe site-ul CNAS, funcţionează după ureche, adică trage informaţiile din ultima actualizare a bazei de date livrată de ANAF.

Ultima actualizare făcută de ANAF în baza de date a CNAS a avut loc cândva acum vreo patru luni, căci ANAF actualizează bazele de date în funcţie de când îşi aduce aminte cine ştie ce paznic de la un sediu din ultimul cătun al României. Nu există o logică anume. Uneori, se actualizează la două luni, alte ori la trei, alte ori la şase.

Practic, dacă plăteşti azi cotizaţia pe o lună şi nu mai plăteşti încă jumătate de an, ai toate şansele ca, peste cinci luni, să figurezi drept asigurat şi să te tratezi absolut gratuit. Pentru că nu ştie stânga ce face dreapta. Cealaltă variantă e să nu figurezi din cauză că nu ai confirmat plata, ceea ce e cam greu de crezut.

Situaţia în sine e cu atât mai ridicolă cu cât CNAS nu poate primi confirmări de plată decât direct la sediul lor – te duci, efectiv, cu chitanţa de la Fisc în mână – sau prin poştă. În ditamai era digitală, serverele de mail ale CNAS nu primesc ataşamente. Nu poţi trimite poză cu chitanţa pe mail, nu ai cum să uploadezi poza unei chitanţe direct pe site-ul lor şi aşa mai departe.

Asta în condiţiile în care, în ultimii zece ani, s-au aruncat sute de milioane de euro pe informatizare. Evident, pe licenţe şi pe hardware, pe softuri fără nici o logică de interconectare a bazelor de date, în fine, toată lumea cunoaşte scandalurile pe tema asta.

Ah, ca să nu mai spun că Fiscul românesc lucrează în continuare cu nişte petarde de calculatoare. Dacă intri într-un sediu ANAF, e foarte posibil să găseşti în funcţiune PC-uri cu procesoare 286, cel puţin aşa arată unităţile din spatele ghişeului, ca şi când n-ar mai fi fost schimbate din 1994.

Cum se traduce povestea de mai sus: tu, plătitorul de taxe, care plăteşti pentru informatizarea instituţiilor româneşti şi pentru a avea acces la serviciile spitaliceşti, te duci cu bună credinţă la ANAF ca să-ţi plăteşti contribuţia. Nu ai opţiunea unei plăţi online şi nici nu poţi să plăteşti prin virament bancar, ci trebuie să te duci să stai la coadă.

Când ajungi la ghişeu, o tanti îţi caută CNP-ul în baza de date, completează perioada pentru care se plăteşte contribuţia (de exemplu, “novdec16”, adică “noiembrie-decembrie 2016”), printează chitanţa şi o dă peste geam, la altă tanti, la care te duci să-i dai banii. Slavă Monstrului de Spaghete, de câteva luni, poţi plăti şi cu cardul.

Pasul următor este să te duci la mama dracului, prin Ţiţeica, adică să traversezi oraşul, pentru a depune chitanţa, ca dovadă a plăţii, pentru că sutele alea de milioane de euro băgate în informatizare s-au evaporat către cerurile buzunarelor lui Sebastian Ghiţă, Urdăreanu şi restul colegilor lor.

Practic, nu e nici o diferenţă între 2016 şi 1976 în afară de plata cu cardul. Atât.

Şi noi ne mirăm că pică în fiecare zi sistemul cardului de sănătate, când nici măcar CNAS nu ştie cine-i plăteşte contribuţia, că are acces la date doar atunci când vrea Sfântul Petru sau cine ştie ce minion de la ANAF care a uitat să-şi treacă în calendar ziua în care se fac actualizările.

Superb.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

2 comentarii

  1. Pai stai, nu trebuie sa duci chitanta de la ANAF la CNAS ca sa dovedesti plata? Trebuie. Si nu o duci, vorba aia, prin email? Eu ashia o duc, ca eu e smecher. Iar apoi o cautare in email imi arata cand am trimis si ce am trimis (respectiv plătit) ultima data. Care este.

    Evident ca-i nasol si ca CNAS merita sa moara spânzurat de aceeasi funie ca si ANAF-ul … dar mai scutești un drum sau doua pana una alta … #spersacrapeVictorPonta iar apoi #spersacrapeGhita

  2. CNAS sunt niste spagari, evident ca pot sa primeasca atasamente pe email…

    ANAF sunt ok, plus ca daca esti in era digitala poti sa iti faci cont online si sa iti vezi tu platile de acasa si sa iti faci calculele.