Viaţa fără AdBlock (şi fără Flash)

Acum o săptămână, aproape tot rândul din mijloc, de pe tastatura Mac-ului meu, a murit subit, în timp ce scriam un articol. L-am dus în service, n-am rezolvat nimic, că 2.000 lei nu dau doar pentru nişte taste. Dar am avut o săptămână şi ceva ca să văd cum e viaţa dincolo de extensiile mele de Safari. Şi dracul nu-i chiar atât de negru.

flash-plugin

Pentru că, pur şi simplu, n-avea nici un sens să instalez tot ce am pe Mac-ul meu, am preferat să merg blat şi să nu pun nici măcar un add-on de browser. Însă n-am instalat nici Flash player-ul. Şi partea bună e că nici măcar nu i-am simţit lipsa în aproape două săptămâni.

Am avut pe mână un MacBook Pro simplu, produs anul trecut, cu OSX Mavericks (adică un sistem de operare vechi de doi ani), graţie celor de la iCentre Promenada. Laptopul îşi face în continuare foarte bine treaba până începi să rupi browserul. Şi adevărul e că acelaşi lucru e valabil şi pentru orice Mac mai recent.

Radu pusese, zilele trecut, pe Facebook, un screenshot cu cât RAM foloseşte Google Chrome – 6 GB, mai exact; nu că mi-ar fi ruşine cu Safari, vezi mai jos – şi cu cât folosesc tab-urile unor site-uri. De exemplu, Facebook şi încă vreo trei mănâncă 1 GB RAM. Acelaşi lucru e valabil şi pe Mac, în Safari. Sunt câteva site-uri care-ţi termină RAM-ul rapid şi suspectez că GMail se numără printre ele – am deschis acum Activity Monitor, dar cum n-am nici un tab de Facebook şi GMail deschis, l-am deschis degeaba.

safari-ram-usage

În fine, ideea e că viaţa fără Flash player e mult mai bună. Pur şi simplu, dispar de la sine probabil că vreo 50% dintre reclamele de pe site-uri. Pe site-uri precum Hotnews.ro, Gândul, Realitatea, Adevărul, nu mai există aproape nici un overlayer. Nici măcar nu e nevoie să instalezi AdBlock.

Cert e că nici eu nu intru pe site-uri de jocuri şi nici nu-mi bat capul cu vreo minune de aplicaţie sau site care să ceară Flash, aşa că nu m-a deranjat deloc. YouTube are tendinţa de a încerca să deschidă clipurile în Flash, dar se prinde repede că nu există instalat şi livrează clipurile prin HTML5, deci, iarăşi, nici o pierdere.

Mă gândesc că, din toată experienţa asta, singura concluzie pe care o pot trage este aceea că următoarea “evoluţie” a publicităţii online va veni din găsirea unei alternative la bannere, cu atât mai mult cu cât Flash e plin de bug-uri şi vulnerabilităţi.

Şi ar mai fi un aspect aici: dracul nu e chiar atât de negru fără AdBlock – dacă nu ai Flash player activ -, pentru că multe dintre reclame sunt de bun-simţ – câtă vreme nu vorbim de alte overlayere care să-ţi livreze alte mizerii. Paginile sunt mult mai decente şi mult mai uşor de digerat.

Dacă merită făcută vreo petiţie (LOL), atunci ar trebui făcută una către Adobe, să omoare Flash definitiv. Ocazie cu care internetul ar fi mult mai bun, mult mai primitor, mult mai curat şi, cu un pic de baftă, mult mai creativ în a standardiza spaţiile publicitare şi tehnologiile folosite.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

3 comentarii

 1. Salut, si eu care credeam ca Firefox e un gurmand la memorie… m-am speriat vazand screenshoot de la tine.
  Am acum deschise in Firefox cca 20 de taburi. Am AdBlock instalat inca din prima zi, alaturi de Flashblock. Iar Firefox imi consuna cca 350 MB memorie, foarte putin zic eu, dupa ce in urma cu cateva luni ajungeam la 1 GB inastfel de situatii.
  Mentionez ca am Windows 10, nu stiu daca are vreo importanta.
  screenshoot:
  https://www.dropbox.com/s/axsphkn6wdugocx/Screenshot%202015-08-28%2022.56.56.png?dl=0

 2. Si mie mi-a blocat (suspectez Flash-ul) Mozilla acum cateva zile cu doar 3 taburi deschise pe izismile. Consuma peste 1 GB ram si s-a blocat desi sistemul e destul de puternic ( procesor x8 cu 12 GB ram si SSD pentru SO 8.1). Sper sa moara in chinuri aia care fac update-urile la Flash, ca nu rezolva nimic cu ele.

 3. Ideea e ca nu toata lumea are mac. Mai dureaza pana se reformeaza reclamele flash.