Victor Ponta vrea cu Crin sau cu Ungureanu? Cîteva speculaţii după discurs

Crin e ca un adolescent rîzgîiat, care-ncearcă să agaţe bobociţe. Victor Ponta însă mi se pare un pic schimbat. În ultimele zile, cel puţin, reacţiile sale au fost uşor ciudate. Începînd cu micile săgeţi trimise către Crin şi pînă la declaraţiile de astăzi, prin care Ponta spune că nu va vota, dar că va sprijini guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, desigur, cu anumite condiţii. Cele mai importante fragmente din discursul de azi:

Îmi doresc, dacă veţi obţine astăzi votul majorităţii parlamentare, să aveţi o guvernare mai bună decît cea anterioară. (…) Salut faptul că v-aţi dat demisia din funcţia de director al SIE. Nu sînt un om obtuz, cred că foştii şefi ai serviciilor de informaţii pot să facă o carieră politică. (…) Veţi avea sprijinul total al meu şi al colegilor din opoziţie să luptaţi cu contractele baieţilor destepţi din energie.

Liberalism la PSD

Cred că sînt două variante: ori Victor Ponta s-a resemnat, ori a înţeles că, alături de Antonescu, nu are nici o şansă. În cazul PSD, nu cred că se va pune, vreodată, problema resemnării, ci tind să cred că vorbim despre o nouă strategie, una corectă, de data asta. Discursul mult prea echilibrat al lui Victor Ponta vrea să denote, cel mai probabil, că liderul social-democraţilor s-a maturizat şi că este dispus să facă nişte compromisuri de dragul binelui comun. Adoptarea total atipică a unor principii mai degrabă liberale ar putea demonstra lucrul ăsta:

Cred că putem să taxăm marile averi în aceste momente de criză cu mult mai mult decît 1% şi sper că niciunul dintre miniştri nu se va opune acestui proiect. Sper să susţineţi reducerea contribuţiilor sociale pentru crearea de noi locuri de muncă.

Mai exact, ce spune Ponta este că “propunem să taxăm mai mult în stînga pentru a putea taxa mai puţin în dreapta“, astfel încît bugetul să rămînă echilibrat, dar să susţină anumite măsuri liberale. Accentul însă e pus mai degrabă pe reducerea contribuţiilor, chestie care nu prea are de-a face cu filozofia socialistă. Curios.

Acum, nu e ca şi cînd PSD nu ar mai fi trădat pînă acum. Amintiţi-vă că, după spargerea Alianţei DA, PDL s-a aliat cu PSD pentru a forma o majoritate, iar pe toată perioada “colaborării”, cei de la PSD nu au făcut altceva decît să se plîngă de PDL şi să pună beţe-n roate oricărei tentative de a schimba ceva. Prin urmare, nu m-ar mira dacă USL s-ar sparge azi sau mîine, ba mi s-ar părea chiar ceva firesc.

Cîteva speculaţii: Ponta versus Ungureanu

Ce aduce nou guvernul condus de Ungureanu este, cum bine zicea cineva, la un moment dat, pe Twitter, speranţa că se pot schimba nişte lucruri. Chit că Adrian Năstase a zis că-i “un guvern al consilierilor“, dacă-i luăm la puricat, mulţi dintre ei sînt oameni cu studii decente, cu mastere şi, mai important, sînt tineri, chestie care se traduce printr-o oarecare speranţă în ochii electoratului. Ştiu, la televizor vedeţi “am scăpat de un pitic, a venit un securist“, dar la coadă la medicul orelist, în policlinică, oamenii vorbesc despre “ăia tineri, poate ne scapă de dinozauri şi fac ceva“.

Şi, drept vorbind, problema lui Ponta fix asta e: partidul pe care-l reprezintă, la fel ca PDL, este un partid de baroni locali, de oameni corupţi. Ponta era “tînăra speranţă”, iar Ungureanu ameninţă că-i ia “titlul”. Şi cum Crin nu este tocmai partenerul ideal, s-ar explica oarecum şi discursul echilibrat de astăzi: un soi de “fă-te frate cu dracul pînă treci puntea“.

Rămîne de văzut cum vor evolua lucrurile.

6 comentarii

 1. Avem un prim ministru care foarte probabil va organiza alegerile; Avem de cealalta parte un crinel care incepe sa fie din ce in ce mai putin coerent care nu stie decat sa latre impotriva lui Base fara a veni cu un proiect coerent ?
  Daca ar fi sa alegi cu cine te infratesti pana la alegeri ce ai faci ?
  Oricum ma foarte mirat discursul lui Ponta … prea cerebral , prea moderat… Sa-i fi venit mintea la cap ? Indoi-m-as :))

 2. Imparteala viitorului ciolan intre PNL si PSD s-a facut mult prea egal pt ca PSD-istii de seama sa nu se simta tradati.
  La nivel local nemultumirile sunt mari.

  S-a acceptat pe moment acea imparteala pt ca asta a fost conditia principala a lui Voiculescu pt a avea de partea USL tunurile Antenelor!

  Nemultumirile din PSD s-au accentuat, Antonescu a devenit aproape turbat in declaratii, iar PSD si-a dat seama ca probabil USL v-a veni la ptuere cu un procent mare pe fondul unui vot de blam.

  Mai mult, PSD probabil se gandeste ca la alegeri, daca nu va mai fi USL, tot ei vor lua ciortanul cel mai mare, deci Antonescu poate fi tradat fara mari probleme.
  Electoratul traditional PNL e scarbit.

  Chestia este ca aceasta tradare e un lucru firesc, vazut de atatea ori in politica Romaneasca; nu trebuie sa fie o surpriza.

  Prin crearea USL, PNL si antonescu a lasat electoratul FARA o alegere de dreapta, iar asta e cea mai mare lovitura data liberalismului.

  Va lua ani buni dupa acest fiasco pana cand PNL isi va reveni, pt ca actuala garda se va tine cu dintii de scaunele lor fara valoare :)

  Eu, de exemplu, NU pot vota cu USL!
  Nu pot vota cu PSD, nu pot vota cu masuri de stanga, cand firmele merg prost, cand impozitele sunt prea mari, deducerile nu exista, si cand nu se misca nimic pt scaderea somajului.

  Sa te astepti ca socialistii vor deveni deodata liberali este o utopie.

  Ei vor taxa bogatii (care oficial sunt putini), deci vor taxa de fapt clasa medie, iar asta ma doare personal! Va durea pe orice a reusit sa scoata capul (legal) din salariu mediu pe economie.

 3. Crin Antonescu nici nu stii, cat de singur incepi sa fii

 4. Dupa parerea mea asa si trebuie s fie,dupa cum ziceai in articol. Cei ce ne reprezinta in parlament,in senat,in partide trebuie sa conduca tara in INTERESUL comun al LOCUITORILOR respectivei tari.Acum, ca sunt mai tineri cei din actualul guvern poate e un lucru bun pentru ca privesc lucrurile din alta perspectiva,sunt mai scoliti si au alte conceptii dar trebuie sa gestioneze si sa administreze probleme tarii ca sa fie cat mai bine pentru populatie. Asta presupune sa conduci o tara, sa ii aperi interesele si sa manageriezi in favoarea poporului.

 5. Eu cred ca Ponta are o afinitate pentru generatia lui, “generatia tinara”. O sa vedem daca si realitatea i-o permite.

 6. my 2 cents: psd arata peneleului ingrozitoarea pisica a cutitului infitpt in spate, pentru a se *repozitiona* in cadrul USL.
  Scenarii:
  1. USL se rupe. PSD o sa ia la alegeri 40%, adica vreo 90% din voturile USL. PNL o sa ia vreo 10%. PSD va fi partidul nr. 1, si va da primul ministru. PNL va fi pe marginea prapastiei.
  2. USL nu se rupe. Cu chiu cu vai o sa ia 50%. Din astea numai jumatate sunt PSD, deci PSD va avea practic 25%. Cu chiu cu vai va da premierul. PNL va avea 25% din parlament, si are mari sanse sa dea candidatul la presedentie.
  Din cele doua scenarii, atitudinea tradatoare a PSD fata de PNL este win-win: crin ofilit, ori ne dai acum tot ce iti cerem, si mergem inainte cu USL, ori daca nu mergem singuri si castigam chiar mai mult.