Videanu, Blaga, Negoiţă…

Acum vreo cîteva zile, nu mai ştiu unde (fie într-o analiză politică citită pe undeva, fie auzită la vreun talk-show), aud o părere interesantă: dacă Băsescu, după alegerile din toamnă, va numi un prim-ministru din PD-L, s-ar putea ajunge la anticipate. Dacă lăsăm anticipatele deoparte, singurul candidat viabil, zicea cel care a exprimat părerea, ar fi Adriean Videanu, mai ales în cazul în care Blaga ar ieşi primar al Bucureştiului.

În necunoştinţă de cauză, deşi îl consider pe Blaga, în contextul candidaţilor actuali, cea mai bună variantă pentru conducerea “metropolei” dîmboviţene, tind să văd lucrurile altfel. La un moment dat, în lifturile blocurilor de prin sectorul 2 exista o reclamă electorală. Două poze, una sus cu o imagine cu gunoaie şi maşini care peste care, cu un slogan de genul “Onţanu, cinci mii de locuri de parcare în patru ani” şi alta, dedesubt, cu o poză cu o parcare simpatică din sectorul lui Liviu Negoiţă, cu “95.000 de locuri de parcare în patru ani”. La vremea aia spuneam că Negoiţă va candida la Primăria Generală. Ei bine, mă înşelam.

Una peste alta, dacă ar fi să pun cele două informaţii cap la cap, aş spune că strategia pedelistă e alta: dacă iese Blaga primar general al satului cu miniştri, după cum îi zice taică-meu, iar Băsescu va nominaliza un prim-ministru din PD-L, atunci nominalizatul va fi Vasile Blaga. Zic eu, care gîndesc în felul următor: Băsescu n-are pe nimeni mai bun (Boc nu se pune, e prea moale din punctul meu de vedere, iar Blaga a mai demonstrat că poate), iar funcţia de interimar îi va fi dată lui Liviu Negoiţă. E doar o părere, n-aruncaţi cu bolovani.

9 comentarii

 1. sa speram ca te inseli si nu va iesi Plaga

 2. Nu, nu. Premierul va fi o surpriza, nu va fi din PDL. Blaga ramine la PG, daca cistiga.

 3. eu cred ca ai uitat de cineva: Stolojan. mai toata lumea, dinauntrul si dinafara PDL, il vede pe Stolojan viitorul prim-ministru nominalizat de Basescu.
  si ar mai fi o problema: daca e asa cum zici tu, inseamna ca pedelistii sunt chiar imbecili. Blaga are mari emotii in lupta cu Oprescu, ba chiar s-ar putea sa piarda, in timp ce Negoita ar fi castigat fara probleme primaria, chiar din primul tur, daca ar fi candidat. de ce sa risti atunci postul de primar general si cariera politica a lui Blaga daca pana la urma tot pe Negoita vrei sa-l pui primar? it doesn’t make any sense.
  ti-am spus, Stolo e viitorul prim-ministru.

 4. Interesant scenariu. Mi se pare destul de plauzibil, numai ca nu prea cred ca poate iesi PDL-ul… Basescu e in continuare prea destept ca sa se sinucida cu prim ministru PDL (desi poate ma insel), iar PDL-ul nu va obtine majoritate absoluta in Parlament.

 5. Informatia la care te-ai referit provine de la “Discutia Saptamanii”, HotNews.ro-BBC, 9 iunie 2008, realizator Dan Tapalaga:
  http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2008-06-8-3205192-0-discutia-saptamanii-transcriere-9-iunie-2008.rtf

  Iata un extras, din care eu zic ca nu rezulta ca Videanu ar fi singurul candidat viabil:

  “Rep: PDL, domnule Stoica, pe cine va pune premier, pe domnul Stolojan?
  Vakeriu Stoica: Asadar, sunt multi oameni…

  Viorel Hrebenciuc: …valorosi dar numai Stolojan merita.

  VS… care pot sa fie prim ministru, Stolojan este unul dintre ei. Daca nu isi sacrifica pozitia, vocatia de premier la aceste alegeri locale, putea sa fie un foarte bun premier Vasile Blaga, dar va fi primar de Bucuresti…n-o sa mai poata. Este Videanu care este, de asemena, un foarte …

  VH:…Videanu ce este ?

  VS: Un foarte bun posibil premier. Asadar exista multe nume, important este care va fi optiunea partidului si evident care va fi optiunea presdintelui.

  Rep: Presa a scris ca s-ar fi scapat domnul Stolojan intr-o sedinta si ar fi zis ‘cand o sa fiu eu premier’ si cei de la PD s-ar fi suparat si a iesit putina galagie. E adevarat?
  VS: N-am participat la acea sedinta.

  VH: A fost, dar n-a fost domnul Stoica.

  VS: Cat am fost eu la sedinta, o asemenea intamplare n-a avut loc.

  Rep: Dar ati auzit sa fi..
  VS: Nici macar n-am auzit din PDL acest lucru.”

  Daca Blaga iese primar si apoi este numit premier se repeta scenariul cu Ciorbea din 1996. Eu zic ca e cel putin neserios pentru un om politic sa propuna alegatorilor din Bucuresti un angajament/proiect pe 4 ani, iar peste cateva luni sa le zica “pa”. E valabil oarecum si pentru candidatura lui Basescu din 2004 (motivata de imbolnavirea intempestiva a lui “draga Stolo”). Vad ca devine un fel de cutuma in a transforma primaria generala intr-o trambulina pentru alte functii in stat.

 6. Daca nici un partid nu va obtine majoritate absoluta atunci Basescu nu are cale de scapare, trebuie sa puna un prim ministru de la PD-L pentru ca altfel tot ce a facut pana acum, tot circul asta inutil si obositor, nu mai are nici un sens. In cazul in care face altfel , atunci inseamna ca tot ce a spus sunt vorbe goale, ca nu-l intereseaza de fapt nici un progres al tarii fiind interesat numai de a experimenta diverse strategii pentru a-si distruge adversarii si de a ramane in istorie ca mare strateg fara rezultate. Puterea prosteste! Probabil ca viseaza ca la viitoarele examene de BAC, la limba romana sa se analizeze discursurile sale.

 7. Nu mai bagati PDL in nici o combinatie. Va sta pe tusa, in opozitie.
  “Nunta de diamant” m-a edificat ce urmeaza sa se intimple. Se va relua tema monarhiei, deja e promovata si raspromovata in presa. S-a realizat deja “Marea Coalitie”, facuta din partidele “322”+Casa Regala+ Constantinescu+ cine mai vrea.
  PDL si Basescu va fi izolat, tocat in presa si lipsit de resurse, pina se vor face mici, mici. Urmeaza o guvernare psd-pnl +satelitii, iar in 2009 se va opune figura regelui contra figurii Basescu. Marea Coalitie va sustine un singur candidat, care va face tranzitia de la republica la monarhie.
  Cam asta e! Va place, nu va place, banii vorbesc.

 8. DOMNULEPRIMAR LIVIU NEGOITA,DE CE NU VRETI SA ASFALTATI SI SA FACETI O TRECERE PESTE LINILE DE TREN,CARE TINE IZOLATA INTRAREA GHETU ANGHEL DIN SE
  CTORUL PE CARE IL GOSPODARITI
  http://www.youtube.com/watch?v=eaTsL33szdA&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=E9f8S3M3ACU
  http://www.click.ro/Martor-Ocular/26-02–nicolae-diaconu–intrare-pe-str-ghetu-anghel
  http://www.click.ro/Martor-Ocular/25-02–un-cititor–plangere-catre-primaria-sectorului-3/pagina/1/264709#poza
  POATE AJUNGETI SA FACETI SI ACEASTA STRADA,SE PARE CA NE CAM OCOLITI.