VIDEO: Bumbata. Cartea lui Cosmin Bumbuţ despre puşcăriaşi

bumbutz-aiud

De Cosmin Bumbuţ am auzit, prima dată, acum cîţiva ani, cînd fotografiile sale cu puşcăriaşi deveniseră virale. E drept, la vremea aia, nu exista cuvîntul “viral” decît în dicţionarele de termeni medicali, sub nici o formă ca o caracteristică a social media. Derulăm un pic înainte şi, în 2013, Cosmin Bumbuţ anunţă public Bumbata, povestea vizuală a puşcăriaşilor din România, cu fotografii alese din cele peste 15.000 de cadre pe care le-a tras în ultimii ani. “Bumbata” înseamnă, în argoul deţinuţilor, “puşcărie.” Pentru fotograf, Bumbata înseamnă un album foto cu şi despre penitenciarul Aiud.

Bumbuţ are o parte dintre banii necesari pentru a publica volumul, dar nu destui. Şi, desigur, nici o companie nu vrea să “se asocieze cu puşcăriaşi,” după cum spune Cosmin în clipul de mai jos. Deşi, dacă ne gîndim încă trei secunde, ar fi chiar o bună mişcare de PR, mai ales pe partea de CSR. Prin urmare, deşi îşi propusese să producă 1.000 de exemplare, strînge bani doar pentru 400.

Atelier de fotografie cu Cosmin Bumbuţ

Prin urmare, pentru că tot avem şi un Kickstarter local, Cosmin Bumbuţ apelează la crowdfunding. Deci, dacă sînteţi pasionaţi de fotografie şi aveţi 1.200 de lei sau mai mult şi vreţi să-i investiţi în ceva, vă recomand să contribuiţi. La schimb, pe lîngă carte şi alte mici chestii care fac viaţa mai frumoasă, beneficiaţi şi de un atelier foto one-to-one cu unul dintre cei mai buni fotografi români ai momentului.

Dacă nu, puteţi contribui începînd cu suma de 10 lei. Sau puteţi să contribuiţi cu 90 de lei şi primiţi cartea şi un print cu o imagine din album, plus o fotografie în format .jpg. Toate detaliile, atît despre carte, cît şi despre modurile în care puteţi contribui, le găsiţi pe CreştemIdei.ro.