VIDEO: Comunicat nervos al Intact, la adresa RCS-RDS, la miezul nopţii. “Un pic” de şantaj

Urmăriţi, vă rog, clipul de jos, cu Alessandra Stoicescu în prim-plan, pe sticlă. Dacă vreţi un sumar, e simplu: RCS-RDS face un abuz, face un deserviciu, şantajează trustul Intact, manipulează cu tehnicile lui Băsescu şi ale PDL-ului, privarea telespectatorilor de Antene, nerespectarea normelor de conduită comercială, foloseşte banii plătiţi de abonaţi pentru Antene pentru a-şi face televiziuni etc.

Ca să lămurim, comunicatul e o tîmpenie – RCS-RDS nu face nici un abuz. După opt ani în care n-a cerut un chior, trustul Intact cere RCS peste 7 milioane de euro pentru difuzarea posturilor proprii. RCS spune, scurt, că nu are de unde. Potrivit scrisorilor oficiale, Intact ameninţă că, dacă posturile vor fi retransmise, “va apela la toate măsurile legale, inclusiv plîngeri de natură penală.” Sărind peste cele două cacofonii, ca o consecinţă logică, RCS opreşte difuzarea posturilor Intact. Perfect legal.

Problema Antenelor este că RCS-RDS e cel mai mare grup de pe piaţă. Repet ce-am scris şi-n articolul de ieri: posturile lor sînt “must carry” pe cablu, nu pe DTH. Notificarea trimisă de Antene este, pînă la urmă, o formă de şantaj practicată de ei, cei care acuză, acum, că RCS îi şantajează. Culmea e că şantajul din partea RCS nu există însă Antenele pierd bani din cauză că pierd din audienţa “vîndută” advertiserilor.

Apropo de formulări, din comunicatul Intact reiese că RCS ar face sute de milioane de euro din contracte prin care ar trebui să difuzeze Antenele, deşi în contractele RCS-RDS nu e trecută nicăieri lista de posturi, nu există nici o obligaţie. Pe de altă parte, “privarea telespectatorilor” scoate în evidenţă autosuficienţa – practic, din punctul de vedere al celor din Intact, distribuţia posturilor proprii ar trebui să fie obligatorie pentru toţi operatorii de cablu, care să-i plătească pentru asta, ceea ce, iarăşi, e o tîmpenie, cîtă vreme Dan Voiculescu nu e vreun dictator care să impună propriile posturi cui are el chef.

Acuzele de genul “RCS a întins nişte cabluri şi face bani pe spinarea Antenelor“, cum am văzut în comentarii, sînt naive – RCS nu cere cotă parte din banii încasaţi de Intact din publicitate şi, probabil, ar plăti trustul pentru difuzare dacă posturile lor n-ar fi “must carry”. Asta ca să nu mai punem la socoteală că acele cabluri şi echipamentele nu sînt gratuite, găsite în mijlocul străzii.

De altfel, sutele de milioane încasate de RCS şi plătite “zecilor de posturi cu audienţe nesemnificative“, cum trîmbiţează Intact, este strict interes comercial şi e treaba distribuitorului pe cine plăteşte, nu a celor de la Antene, să impună cu cine să facă RCS afaceri. De cînd are Intact dreptul să comenteze cu cine semnează contracte o companie care nu e în grup?

La fel, nu e treaba Antenelor dacă RCS-RDS lansează propria televiziune şi, cu siguranţă, RCS nu lansează propriile produse media din banii pe care telespectatorii îi plătesc pentru a se uita la Antene, ci din profitul reinvestit. Dar, desigur, răstălmăcirea nu e o tehnică de care cei de la Antene să fie străini.

Însă cel mai tare pasaj este următorul:

Utilizînd tehnici de manipulare folosite de actuala putere, RCS dezinformează grosolan publicul şi îl utilizează ca element de presiune asupra Intact, în încercarea de a justifica acţiunea cu conotaţii politice de scoatere în special a programelor Antena 1 şi Antena 3 de pe platforma Digi.

Moment în care mă întreb cum a dezinformat RCS. În afară de publicarea notificării şi de declaraţiile prin care a explicat că, pentru prima oară în opt ani, Antena Group cere bani pentru retransmisia prin DTH, n-am văzut nici un comunicat. În schimb, la Antene, au ieşit toţi, de la Mihai Gîdea şi pînă la Alessandra Stoicescu, să acuze. Cine manipulează şi cine dezinformează? Vezi şi exemplul de mai sus, despre “face televiziune din banii pentru noi“.

Nu cumva, de fapt, şantajul este la Intact? În fond, şi repet, Intact a trîmbiţat că posturile sale sînt “must carry” pe teritoriul României, deci gratuite, dar cere celor de la RCS peste 7 milioane de euro pentru retransmisia prin DTH, pentru că RCS e compania cea mai mare, deci ar trebui să-şi permită, nu? Şi dacă pe cablu nu poate cere, că posturile sale sînt obligatorii şi gratuite, o face pe DTH. Culmea e că Intact sînt cei care au impus Euforia şi GSP TV ca “must carry”, deci obligatorii şi gratuite pe cablu, după scandaluri pe la CNA, că nu le ieşeau la socoteală audienţele, iar RCS nu voia să plătească pentru ele. Nu e normal ca o companie să nu răspundă unui astfel de şantaj? Nu e şantaj, de fapt, ceea ce se vede în clipul de mai jos?

Apropo, şi acum cinci ani, Antenele au procedat identic, atacînd Focus Sat / UPC.

20 comentarii

 1. Mă întreb cum a ajuns Felix la suma de 7 milioane. De ce nu 8 sau 9. Sper ca RDS sa ramana ferm pe pozitie si sa nu le fac pe plac antenistilor care mi se par de un tupeu extraordinar.

 2. sa se bubuie cu totii … is degeaba antenele si proteveul, sunt responsabile pentru prostirea populatiei cu emisiunile lor cu manelareli si “nu stiu” …

 3. Zi-i mama gusata sa nu-ti spuna ea intai ! Metode bolsevice arhicunoscute.

  Ma intreb doar: are trustul Intact vreo jena financiara ? I s-a inchis vreun robinet cu pitzule dinspre Rasarit ? Sau geniile de la pupitrul de comanda au facut un studiu de marketing tragind concluzia ca ar trebui deja sa platim pentru rahatul (fara soia) ce-l molfaim cu pofta de atitia ani ? Altfel ce sens are circul asta cita vreme obiectivul Antenelor consta foarte clar in timpirea generala a publicului romanesc si, in subsidiar, influentarea-dirijarea lui in anumite directii (esentialmente anti-occidentale). Stim inca din 1985 de la Iuri Bezmenov (eu personal mai de mult, prin simpla logica) ca “geeenialii” urmasi ai lui Lenin cheltuiau pentru spionaj doar 15% – restul mergea spre “educarea” si manipularea subversiva a natiunilor tinta. Vezi si recenta cuplare perversa a problemei RMGC cu gazele de sist.

 4. la mine la tara cam toti au antene Digi, zilele trecute unii se plangeau ca nu au unde sa-l vada pe Bendeac cu mizeria lui de emisiune … cat ma bucur ca nu se mai difuzeaza Antena pe Digi … ahahahah as rade ca un crocodil dar nu pot …

 5. @dan, da, dar așa ar face o mutare care nu i-ar mai deosebi de ăștia de la Antene. Ori acum eu găsesc absolut normală și firească decizia ăstora de la RCS-RDS. Fără meschinării inutile, fără manipulări. Frumos zis, “noi vrem să transmitem, voi ne cereți bani pe care n-avem de unde să-i dăm”.

 6. Până la urmă e problema lor, a RCS și Intact. Nu văd de ce ar trebui să ajungă la urechile opiniei publice bălăcăreala dintre ei.

  Desigur, dacă și-ar spăla rufele la ei acasă, unii n-ar mai avea ocazia să zică de Felix, ceilalți n-ar mai avea ocazia să zică de Băsescu. De unde ajungem la concluzia că telespectatorii/clienții sunt doar masă de manevră în războiul lor comercial cu iz politic.

  Din partea mea, să moară în beznă amândoi. Dacă vrei antenele te duci la Dolce, iar RDS pierde clienți, nu? Iar dacă îl iubești pe Băsescu oricum nu te afectează lipsa lor.

  Pe de altă parte, RDS nu a avut nici o problemă în a face publică suma de 7 milioane, așa că nu văd de ce nu ar spune cât și dacă se plătește altor posturi pentru retransmisia prin DTH.

 7. Ce nu am inteles eu este acest principiu “must carry”. Adica eu imi fac o firma de transmisie prin cablu in care bag bani. De unde pana unde cineva poate sa vina si sa imi impuna mie in firma mea proprie ce sa transmit si ce sa nu transmit? Poate vreau sa imi fac o firma de cablu tv prin care sa transmit 3 posturi. De ce exista legi prin care nu as putea face asa ceva? Mi se pare absurd.

 8. si ce s-ar intampla daca RCS ar alege sa nu mai transmita televiziunile Intact deloc? Asa, la misto, vreo 2 zile.

  • @dan: unde? Pe toată reţeaua? N-au voie, ar fi amendaţi de CNA. Pe cablu, sînt obligaţi să transmită, că-s posturi “must carry”, dar nu-s obligaţi să-i plătească pe cei de la Intact. Cu adevărat mişto ar fi ca şi ceilalţi operatori să taie televiziunile Intact de pe DTH. Din cîte pricep, ceilalţi operatori plăteau, lol.

 9. Și ce amendă ar putea lua? Sigur sub 7 milioane. Măcar așa s-ar putea plânge Intactul că sunt șantajați :))

 10. Eu unul, sincer sa fiu, as da cate cinci lei in plus lunar ca sa-i scoata pe astia din grila. Nu cred ca in ultimul timp a existat un grup media mai nesimtit, manipulator si nociv pana la urma urmei decat Intactul.

  Poate disperarea asta dupa bani este un semn ca dispar. I can only hope.

 11. meeku: da, e firească și corectă reacția, dar în ton cu exercițiile de forță ar merge un joc de genul astă și nu să mă abțin să nu mă întreb “ce ar fi dacă?”

 12. andrei: după mine, bălăcăreala publică e doar pentru a nu se ajunge la exercițiile de foță pe care le-ar putea face și RCS, adică ei vor să arate de la bun început că li se forțează mâna și, de ce nu, caută să câștige simpatie de pe urma foamei de bani din Intact

 13. @Mishu, must-carry se aplica doar pe cablu si numai pentru maxim 20% din posturi. Cel putin asa era ultima oara cand am verificat.

  Deci, daca lista must-carry publicata de CNA are 10 de posturi, iar reteaua ta de cablu transmite doar 5 canale IN TOTAL, atunci printre cele 5 trebuie sa se regaseasca obligatoriu doar pe primul din lista de must-carry (care probabil e TVR1). Daca reteaua transmite 20 canale, atunci esti obligat sa incluzi primele patru din must-carry, s.a.m.d.

 14. @Andrei, ce relevanta are? Daca eu refuz sa-mi aprovizionez taraba cu apa minerala de la un anumit depozit, care brusc si-a marit preturile, nu am nicio obligatie sa-l informez pe detinatorul acelui depozit si nici pe clientii mei cu cat platesc eu pentru celelalte lucruri pe care le cumpar din alta parte.

  PS: Proprietarii Antenei 3 de ce nu fac publice incasarile din publicitate, daca tot afirma ca doar RCS castiga de pe urma retransmisiei Antenelor? Eh?

 15. @~Q~: vorbeste cu ei peste vreo doua luni si ai sa vezi ca nu vor mai duce lipsa Antenelor. Se vor delecta cu produsele celorlaltor televiziuni romanesti care, din pacate, sunt cam in aceeasi categorie de calitate cu Antena 1/2/3: C-A-C-A.

 16. Aia puteau sa ceara 10.000 de euro pentru retransmisie, daca astia nu vroiau sa plateasca, care era problema?

 17. La antena3 am renuntat demult, din proprie initiativa !

 18. Eu aș dori să plătesc suplimentar la abonament ca să nu îmi pună Antenele în grila de programe.

 19. Foarte bine ca nu mai avem antene…..se mai aeriseste tara de posturi maneliste si de manipulare in masa.
  De-ar scoate din grila si pro-tv-ul cu restul mizeriilor românești ar fi spectacol.
  Bravo băieți, nu va lăsați, eradicati infectia.