VIDEO: De weekend – Steve Wozniak, despre începuturile Apple

E un clip de weekend, are o oră şi 50 de minute. Dacă aveţi vreme, merită să-l urmăriţi pînă la capăt fie şi pentru simplul motiv că demonstrează că, pe măsură ce tehnologia devine un lucru banal, comun (în engleză sună mai bine, pentru că există un alt cuvînt pentru “produs,” anume “commodity,” care are şi valoare de atribut, dacă vreţi,)  începe să dispară farmecul descoperirii. E o înregistrare din 1984.

Woz are o serie de poveşti foarte simpatice, mai ales cele despre glumele pe care le făcea prin liceu sau prin facultate. Una dintre anecdote este despre cum, împreună cu Steve Jobs, au pictat un mare deget mijlociu pe un cearşaf imens, sub care au scris un mesaj de genul “Best of luck,” şi la care au păcălit-o inclusiv pe mama unui coleg să ajute. Pînă cînd femeia s-a prins. Eh, ditamai mash-ul ar fi trebuit lăsat să pice, acoperind faţada şcolii, fix în ziua absolvirii. Doar că Jobs s-a scăpat unui alt coleg şi au fost prinşi.

Wozniak mai povesteşte despre cum, într-un hotel din Texas, s-a apucat să desfacă un telefon şi să schimbe ordinea tastelor. Sau despre cum a deconectat nişte cabluri de la televizor pentru a avea pay-per-view fără “pay.” Însă dincolo de toate glumele astea – inclusiv sunat folosindu-se de celebrele “blue boxes,” sau de un soi de “hot-line” cu glume, motivaţia lui nu a ţinut de bani, ci de curiozitate. Apropo de hotelul din Texas, chiar zice, la un moment dat: “N-a fost niciodată vorba că nu vreau să plătesc 5 dolari, am făcut-o pentru că puteam, pentru că motivaţia mea era să văd cum funcţionează şi dacă pot să fac ceva.

Mai sînt nişte poveşti despre modul de alocare a RAM-ului, despre cum a apărut primul floppy drive creat de Apple (cred că trei sferturi dintre puştii din ziua de azi habar n-au ce-i ăla floppy,) care folosea mult mai puţine resurse decît orice era pe piaţă. Şi multe altele pe care le rataţi dacă nu urmăriţi clipul de mai jos.

1 comentariu

  1. Fizic, The Woz era un tip OK. Nu inteleg de ce in filmul despre Jobs au pus o sosie de-a lui Ron Jeremy.