VIDEO: O investigaţie despre… jurnalismul de investigaţie

kaj-larsen-newsroom-comedy-centralOamenii de la Comedy Central – nu, nu glumesc – s-au gîndit să facă un material despre jurnalismul de investigaţie – şi da, vorbesc serios. John Oliver, unul dintre oamenii din echipa lui Jon Stewart, s-a întîlnit cu Kaj Larsen, cunoscut jurnalist de investigaţii – în State, cel puţin, – ce obişnuia să lucreze pentru CNN.

De reţinut, Larsen a fost parte din Navy SEAL pentru cinci ani înainte de a se apuca de meseria actuală. Printre realizările sale, se numără o serie de anchete despre drumul drogurilor din Mexic către SUA, a fost primul jurnalist “vestic” ce a ajuns în Mogadishu după mai bine de zece ani de “linişte” în media. În fine, irelevant în contextul în care CNN a tăiat toate fondurile pentru investigaţii – practic, a desfiinţat departamentul – şi a început să investească într-un departament de online, care să se ocupe de… culegerea ştirilor de pe net.

Ce face, acum, Kaj? E consultant pentru Newsroom, show-ul produs de HBO ce povesteşte despre jurnalismul adevărat – întîmplător, de televiziune – şi despre cum se face el. Despre idealism, despre adevăr şi alte concepte care contrastează puternic cu declaraţiile unui şef pe editorial din CNN. Este, dacă vreţi, uşor jenant şi, în acelaşi timp, extrem de trist. Partea amuzantă e că îi veţi vedea pe actorii din Newsroom. Speech-ul de final e ca o palmă dată presei.

Nici nu vreau să mă gîndesc la jurnalismul românesc…

5 comentarii

 1. Acum vreo sută și mai bine de ani se întîmplau utmătoarele (scuze pentru lungime, dar vorba Căpitanului Dylan Hunt din Andromeda: „Niciodată nu e simplu !”)

  Sfîrşit de secol XIX – Europa Occidentala + America: „masele largi, populare”, deja alfabetizate rapid şi masiv, se apucă de citit.
  Dar ce ?
  Homer ? Dante ? Shakespeare ?
  Pff ! Complicat ! Greoi ! Astea-s pentru copiluţii ăia de bani gata de la Oxford şi Cambridge. Să le fie lor de bine.
  Noi, muncitorii, ţăranii, funcţionarii, n-avem vreme de eroisme măreţe, filosofii subtile sau adevăruri profunde. Noi muncim, nu gîndim. După o zi grea, sîntem obosiţi. Sîntem plictisiţi. Vrem distracţie. Vrem amuzament. Să-şi bată capul sorbonienii şi heidelberghezii cu tragica Francesca da Rimini, cu zbuciumatul Ahile sau depresivul Hamlet. Mîine plecăm din nou la „împins vagoane”, deci trebuie să visăm frumos ca să ne fie somnul lin.
  De aici înainte începe combinaţia toxică (şi tragică) aplicată spaţiului spiritual: „ei asta cer, noi le furnizăm marfa”. „Presa galbenă”, aşa cum numeau anglo-saxonii tabloidele epocii, s-a născut (în Anglia) la aproximativ douăzeci de ani după introducerea învăţămîntului primar obligatoriu. Adică în momentul în care ultimele generaţii, pînă atunci neşcolarizate, au atins vîrsta adultă şi cititoare.
  Coincidenţa asta spune enorm de multe în sensul afirmaţiei platoniciene: Adevărul nu poate veni de la mase şi nici nu le poate fi comunicat.
  Ei ! Vorba lui Goethe: “Pentru valet nu exista erou”. Hegel completa aceasta înteleaptă şi tristă constatare cu cuvintele: “Asta se întîmplă nu pentru că eroul nu este erou, ci pentru că valetul este valet”. De fapt ambii reiau sub o altă formă zicerea lui Platon.

  Și o zicere a lui John Reith fondatorul BBC:
  „Cel care se laudă că oferă ceea ce crede el că vrea publicul creează adesea o nevoie iluzorie de standarde mai scăzute pe care apoi o va satisface.”

 2. Foarte interesant. Ați pus o problemă mult mai importantă decît diverse gadget-uri foto-informatice (nu că ele ar fi lipsite de însemnătate). Iată că la un asemenea subiect NIMENI NU ARE NIMIC DE COMENTAT ! Și ne mai plîngem de spiritul defetist-mioritic. Cît pe ce să scap o înjurătură turcească (de mult intrată în limbajul curent).

 3. In general in materialele lui John Oliver, interlocutorii se pun in situatii penibile, dar omul de la CNN este numai bun luat la pumni…
  Poate, cine stie, o sa revina la investigatii cand o sa poata teleporta oamenii acolo prin internet.

 4. Am văzut o prezentare TED mai demult despre jurnalismul de investigație din Irlanda. Încă n-a murit ramura asta a jurnalismului, cel puțin la cum povestea Mr. Nolan. Si asa cum ai zis si tu, nici nu vreau sa ma gandesc la jurnalismul romanesc. E prea mare diferenta…

  Link aici pentru prezentare> http://bit.ly/11oDTkE