Viitorul smartphone-urilor: telefoane pentru mase

Cum săptămîna trecută am intrat într-un magazin Vodafone, n-am putut să nu remarc ce telefoane se vînd. De exemplu, Samsung Galaxy 550 se cumpără într-o veselie. Într-un fel, e şi firesc, avînd în vedere că preţul la abonament este de 9 euro. De asemenea, Orange are o serie de reclame în care promoveaza telefoane cu Android foarte ieftine.

Ce învăţăminte tragem noi din asta? Că, în aproximativ doi ani, Android va deveni un soi de Nokia pe piaţa românească. Preţurile terminalelor sînt tot mai mici, ceea ce le face accesibile. Ce este, deocamdată, mai puţin accesibil pentru toată lumea, este abonamentul de internet mobil. Totuşi, 5 sau 6 euro pe lună pentru internet pe mobil este echivalentul abonamentului la net de acasă.

Asta nu înseamnă că nu se vor înmulţi posesorii de telefoane “deştepte”. Dimpotrivă, aş zice, cred că numărul lor e în creştere. Rămîne de stabilit cît de repede se va întîmpla asta.

5 comentarii

  1. Ai dreptate, trendul acesta era previyibil demult. Aş adăuga două păreri personale:
    – doar o micuţă parte a celor care-şi iau smartphone au nevoie de internet pe el. Cei mai mulţi care se aruncă la ieftinături le iau doar ca să fie în trend, nici nu ştiu diferenţa dintre ele şi vechile telefoane, decât eventual mărimea ecranului.. Am avut ocazia să butonez un Alcatel care se dă ieftin la abonamente mici şi ni mi-ar trebui nu mi-ar trebui nici gratis.
    – acest val va aduce şi o serie de probleme pentru cei care nu ştiu ce-i aia smartphone, nici nu au nevoie de el, dar se pricopsesc cu unul. Exact cum au adus bătăi de cap calculatoarele pentru secretarele care aveau nevoie doar de o maşină de scris, ca exemplu.

  2. Se vor inmulti posesorii de telefoane “destepte”. Din pacate, numarul posesorilor destepti de telefoane va scadea.

  3. Asta e tendinta, clar! Dar e de bine!

  4. Alex, daca-si mentine ritmul actual, peste cativa ani Android va deveni un soi de Nokia pe piaţa globala :)