Are Gabi Diaconu o postare pe Facebook în care încearcă să ia apărarea unor oameni după cazul Colectiv, de acum doi ani. Un fel de “băi, băieți, nu vă mai luați atâta de Bănicioiu sau de doctori, că și voi sunteți de vină.

Pe fond, are dreptate, toată lumea e vinovată, toată lumea e părtașă la tragedia din Colectiv. Dar vinovații moral pentru dezastrul de administrare a situației nu suntem nici noi, ceilalți, nici medicii sau personalul de bună credință, ci tot alde Bănicioiu și Arafat.

Nu poți să ieși să spui că “Avem de toate” când nu există în spitale un unguent de bază. Gabi o dă la întors și spune că medicamentele tre’ să treacă prin nuj’ ce ciclu birocratic, dar ăla nu era un medicament nou, era un unguent banal. Nu mai stau să caut cum se cheamă, că iar mă enervez aiurea.

Tot Gabi zice că directorii de spitale sunt doar niște pioni, că nu toate deciziile sunt la ei, c-o fi, c-o păți. Să-i reamintesc lui Gabi că, până la guvernarea Cioloș, toți directorii de spitale erau numiți politic? Că dacă există câteva cazuri de directori de spitale onești în București asta nu înseamnă că restul spitalelor din țară nu-s mânjite de politică pe bot?

Da, Bănicioiu, Arafat și restul sunt principalii vinovați. În primul rând pentru că era datoria lor să gestioneze o criză cât mai bine și, în al doilea rând, că și-au bătut joc de sistemul de sănătate.

Arafat e bătut în cuie în postul ăla de secretar de stat de ani de zile. Nu-i neagă nimeni performanțele legate de SMURD, bravo lui, e un erou modern – și o spun fără nici o urmă de ironie -, dar cât poți să te concentrezi doar pe SMURD? Și cât de mult poți să taci văzând că restul sistemului medical e căpușat constant? Serios, cât poți să taci câtă vreme tu ești acolo, între ei, și poți să vezi aproape tot ce mișcă?

Da, Gabi, tu zici că directorii de spitale sunt niște pioni, că știi cum e, că și tu ești șef de clinică. Da, fratele meu, da’ tu ești șef de clinică privată. La tine, dacă intră omul cu o boală și iese cu zece, închizi prăvălia tu și tot lanțul de clinici, că nu-ți mai intră nimeni pe ușă.

Și nu e ca și cum n-am ști cu toții că și privatul trăiește din decontări de la stat, că dacă te duci să naști la privat și plătești 6.000-8.000 lei, ți se cere și dovada asigurării la stat, să mai tragă niște bani. Hai să nu mai luăm apărarea ministerului aiurea.

Lumea n-are așteptări de la spitalele de stat. Pentru că spitalele de stat sunt finanțate și căpușate de alde Bănicioiu și hoarda lor de hoți. Singur zici că știi situația și că ai scris ani de zile de ea. Adu-ți aminte că în spitale nu există chestii banale precum seringi, branule și pansamente. Tot noi suntem de vină pentru lipsa aia?

Și aici îți dau dreptate: da, noi suntem de vină. Pentru că omul de rând nu se uită la tablou, se uită la detalii. “Lasă că n-ajung eu în spital“, își mai face o cruce și-și vede de treabă. Nu-l afectează direct. “N-o să mi se întâmple tocmai mie.” Pe el îl afectează direct lipsa banilor din portofel.

De aia votează cum votează și de aia nu iese în stradă să ceară dotări în spitale, curățenie până-n dinți și militărie. Tu, Gabi, lucrezi la privat, unde stă cerberul cât dulapul, de la BGS, să nu intre aparținătorii în afara orelor de vizită, dar mergi tu în orice spital să vezi cum se intră cu trei lei băgați în buzunar portarului. Să vezi cum se intră cu noroiul până la genunchi, nespălați pe mâini, fără halate, fără nimic.

Da, pentru asta, noi suntem răspunzători, că nu facem educație și că tolerăm mica corupție, șpaga dată portarului. Dar de la noi, ăia mulți, prostimea, n-ai ce să ceri, Gabi, noi vrem să ne vedem neamurile bolnave. În schimb, de la ăia pe care încerci să-i scuzi cu motive precum birocrația, ăia, Gabi, ăia pot să schimbe multe.

Pot începe să schimbe prin a nu mai căpușa sistemul. Prin a nu te mai obliga pe tine, pacientul, să vii cu seringi de-acasă. Dacă asta înseamnă că e vina noastră, a pulimii, atunci e pentru că, așa cum ziceam mai sus, nu ne privește direct. Nu ne doare portofelul. E vina noastră că suntem ignoranți.

În același timp, de aia votăm, Gabi. Oamenii ăia votați sunt puși acolo tocmai pentru ca noi să ne permitem să fim niște ignoranți. Îi plătim pe ei ca să ne rezolve problemele, nu ca să ne fure. Iar ei fură, fură jumate din bugetul Sănătății în fiecare an. De aia colegii tăi au lefuri de mizerie chiar și atunci când bagă 80 ore săptămânal.

Om fi noi proști și ignoranți, dar nu e vorba doar de Bănicioiu. Bănicioiu e doar boul care a spus că avem de toate în condițiile în care pacienții sunt trimiși peste drum, la farmacie, să cumpere branule. Bănicioiu e doar imaginea tuturor celor de dinaintea lor.

Om fi noi, pulimea, niște proști, dar suntem conștienți că nu e de vină doar Bănicioiu. Toți sunt de vină, Gabi, toți cei dinaintea lui. Toți cei care s-au făcut că plouă, că e totul bine, care au mai externalizat o bucătărie, un laborator de analize, o farmacie de spital. Ei sunt vinovații moral, nu noi.

N-a criticat nimeni medicii sau asistentele, Gabi. Da, o fi fost și vreunul sau vreuna care s-a uitat chiorâș, dar știi și tu bine că personalul medico-sanitar nu e chiar mama empatiei, că după ce vezi sânge zi de zi, nu prea mai poți să fii simpatic, devii un pic mai rece. Dar nu ei sunt problema, Gabi.

Problema sunt condițiile. Problema e că unitatea de tratare a arșilor era folosită pentru tratamente de înfrumusețare. Problema e că Spitalul de Arși colcăia de bacterii. Da, știu, nu e doar managerul de vină. Managerul cere, iar dacă n-a fost numit de partidul de guvernământ, ministerul se pișă pe el cu boltă. Și atunci, cine e de vină, Gabi? Nu ăia de sus, din minister, care n-au pic de suflet? Cărora nu le pasă că oamenii mor cu zile? Care nu dau doi lei că omul intră cu o boală și iese cu zece?

Zici că România n-a avut “pod aerian”? Dar ce zici de faptul că “avem de toate” și îi “tratăm” în spitalele noastre în care ȘTIM că geme de bacterii? Și să nu-mi zici că Bănicioiu nu știa, când el și cei ca el au girat cumpărarea de dezinfectanți cu concentrație de apă chioară?

Om fi noi proști, da’ nu suntem născuți chiar ieri. Cum poți să spui că ai tot ce trebuie când știi clar că spitalele românești – în general, că nu vorbim doar de câteva din București, Cluj sau Iași – nu îndeplinesc condițiile minime de curățenie?

Zici de Unifarm? Prin 2013, Unifarm făcea export de citostatice prin niște băieți din Ploiești. Imediat după Colectiv, citeai pe toate gardurile că Unifarm cumpăra kit-urile pentru arsuri LA PREȚ DUBLU. Vrei să-ți mai amintesc și că, după Colectiv, a ieșit la iveală faptul că acele kit-uri, cumpărate la preț dublu, NU ERAU ALEA CARE TREBUIE? Că erau inutile? Vorbim despre același Unifarm, nu?

Apropo, Gabi, intoxicația acută cu cianuri se tratează rapid cu hidroxocobalamină sau tiosulfat de sodiu. Și ghici ce? Tiosulfat există în România. Dar înainte de kit-uri pentru arși, se face oxigenoterapie. Cât ai auzit despre asta în cazul răniților de la Colectiv?

Intoxicația cu cianuri te omoară în 24 ore dacă nu ești tratat la timp, că în cazul unui ars, se modifică și metabolismul, iar toxinele alea duc la tot soiul de insuficiențe, pe care pune-le la pachet cu edemul pulmonar și vezi ce iese. Iese coșciug.

De aia se face întâi oxigenoterapie, să-i cureți bolnavului plămânii, și de aia trebuie mediu aseptic. Care mediu aseptic când Spitalul de Arși colcăia de bacterii? Dacă nu intervii în primele trei ore cu astea, riscul de supraviețuire scade exponențial. Dar cred că știi asta, că ai terminat Medicina. Și n-o spun eu, care am scris pe Sănătate câțiva ani, o spun medicii.

Să nu ne luăm de Arafat? Ia spune, Gabi, ce organizare a fost la Colectiv? Cine a coordonat întregul caz din punct de vedere medical? Cine a coordonat asigurarea de medicamente și materiale? Cine a coordonat resursa umană? Cine a făcut planul de recuperare pe fiecare caz? Cine e de vină pentru lipsa de organizare? Tot noi, pulimea?

Dacă pică Bucureștiul la primul cutremur, tot pulimea e de vină că ăia din minister, responsabili cu făcutul planurilor de salvare, se vor împiedica unii de alții? Pentru că asta o să se întâmple când o să ai câteva mii de morți și câteva zeci de mii de răniți, nu 150 de oameni din Colectiv.

Măcăne, zău. Măcăne.

2 comentarii

  1. Tic tac…

  2. Apai nu stiu zau cat de erou modern e Arafat. Pe la noi pe la Avrig s-a grabit sa taie panglica la o subunitate ISU (https://zpoz.net/UUsc5) unde nici nu incape o masina mare de pompieri pentru ca s-a facut cladirea cu cateva zeci de cm mai mica decat trebuia, iar in interior la capitolul “dotari de stricta necesitate” s-au bagat niste masini de spalat industriale care nu folosesc cu nimic SMURD-ului, dar par sa foloseasca fostului viceprimar care are ceva firma de curatenie… Cel putin asa spun cei care lucreaza pe acolo.