“Mi-au virat euro pe cardul de lei. Cum îi scot?”

Căutam, acum vreo două zile, un clip cu Luis Figo (revin cu detalii zilele astea, că e o idee foarte mişto) şi, în timp ce mă pierdeam printre postările de pe pagina de Facebook a UniCredit Ţiriac Bank, mi-a sărit în ochi o întrebare a unui utilizator. Mai exact, întrebarea e cea din titlu:

Mi-a fost virată o sumă în euro pe cardul meu de lei. Cum pot să scot banii ăia la bancomat?

Răspunsul este, fără doar şi poate, simplu: te duci la bancomat, bagi cardul, bagi PIN-ul, vezi ce bani ai în cont, alegi opţiunea de retragere, scrii suma disponibilă în cont şi aştepţi ca bancomatul să îţi dea banii, chitanţa şi, neapărat, cardul. Eh, ideea e că lumea, în general, nu ştie chestiile astea şi de aia e bine să le explice cineva pe înţelesul tuturor.

Data trecută, am scris despre dubla conversie valutară. Înainte de asta, despre cum plăteşti cu cardul în străinătate. În cazul în care primeşti Euro din străinătate pe contul curent în lei, e fix procedura inversă plăţii cu cardul în străinătate. Se face o conversie. Dacă-s dolari în loc de euro, se face o dublă conversie. Nu e absolut nici o diferenţă, iar banca la care ai card nu îţi percepe absolut nici un comision pentru primirea sumei (în cel mai rău caz, diferenţa faţă de calculul tău este cea de curs valutar VISA sau MasterCard).

De reţinut e că, atunci cînd ţi se spune că ţi-au virat Euro din altă ţară în contul tău de lei, aşteaptă-te ca banii să intre în decurs de 3-5 zile lucrătoare. Adică, dacă ţi s-au virat luni, e posibil să intre în cont abia vineri, în funcţie de numărul de bănci intermediare. Deşi, cel mai probabil, dacă transferul e dintr-o bancă europeană, îi vei avea miercuri.

PS: Genul ăsta de virament e bun mai ales în cazurile în care banii nu trebuie să ajungă urgent. Se evită astfel comisioanele percepute de Western Union sau MoneyGram, care-s destul de mari – la 100 de euro, WU lua, dacă-mi aduc aminte, vreo 7 euro, de exemplu; aşa, durează cu două zile mai mult, dar nu plăteşte nimeni în plus.