Virusul și spălatul pe mâini

E o chestie care mă râcâie de câteva zile. Joi sau vineri, mă întorceam de la birou și cineva a strănutat în autobuz. Și câteva capete au început să facă ca girofarul. Inclusiv al meu.

Trei secunde mai târziu, când toată lumea s-a calmat, m-am întors cu nasul în telefon. Și m-a izbit: “Bine, bine, dar dacă virusul era pe bara de susținere și eu folosesc telefonul cu aceeași mână cu care m-am ținut de ea… cât de eficient mai e spălatul pe mâini?

Azi, am fost cu un coleg până la Tesco. Întors în mașină, a scos dezinfectantul – apropo de asta, compania are stoc pentru angajați, stoc care s-a epuizat rapid, i-a apucat pe toți dezinfectatul brusc. Eh, aceeași chestie: ai cumpărat detergent, pufuleți, pâine, ce-o fi… virusul.

Alții au pus mâna pe ambalajele alea, de la fabrică la vapor, din port în depozit, din depozit la curier, de la curier la magazin, de la magazin la raft, iar pe la raft s-au mai perindat și alții. Ai pus mâna pe ambalaj, te-ai dezinfectat, ajungi acasă, te speli pe mâini, pui din nou mâna pe ambalaj.

Același lucru în spațiile comune de la birou: cuptorul cu microunde, espressorul de cafea, clanța de la WC etc. Ai fost la baie, te-ai spălat pe mâini, ai tras ușa după tine și-ai luat din nou virusul, ajungi la calculator – spălat – și te scobești în nas.

Nu spun că e o tâmpenie să te speli pe mâini, ci doar că lumea se ia prea în serios când se sperie și ignoră faptul că nici o metodă nu e infailibilă. Evident că spălatul pe mâini e mult mai sigur decât nespălatul, dar s-a gândit careva cât de periculos e reflexul ăsta de a te da pe mobil aproape tot timpul?

Bine, nu m-aștept ca, de-acum încolo, să văd oamenii panicați de coronavirus uitându-se pe geam în autobuz în locul feed-ului de facebook, dar…

5 comentarii

 1. Am pățit-o pe vas cu virusul ăla de-i spun ei “boala legionarului” – te ca*i și vomiți în același timp, nu știi ce să faci mai repede. Ideea cu virusul ăsta e cam așa (pe surse, c-am lucrat acolo și știu ce zic): americanschi merg la wc da’ nu prea se spală pe mâini după aia. Then, mai pun mâna pe o bară, mai un “bufet suedez”, etc. Se împrăștie al dracului de repede pe un vas de croazieră. Măcar noi (IT) scăpam ieftin: aveam de curățat doar echipamentele IT de la Internet Cafe – vreo 20/30 de PC-uri 😂

 2. Tocmai de aceea este un obicei bun să mai dezinfectezi telefonul când ajungi acasă. Eu practic asta destul de des, chiar dinainte să înceapă nebunia cu virusul. De asemenea, prin casă obligatoriu mâner, clanță, și diverse chestii pe care pui mâna des. Iar cu ambalajele ceva atenție sporită să mai tragi o spălătură după ce le-ai atins din nou.

 3. Sotia sterge toate telefoanele cu spirt, zilnic.

 4. Folosesc un pen (stilou) pentru touchscreen pe ecranele de la magazine la check-out. Si astea au multe bacterii.

 5. Okay, unii au inceput sa se spele pe maini. Altii, ca mine, care erau deja usor nebuni si oricum nu puneau mana pe clantele de la budele publice si nici macar pe robinete, nici macar pe cel din baia proprie (risipa ca risipa, da’ daca in mall sau altundeva robinetul nu e unul cu senzori sau unul pe care sa-l pot inchide cu cotul, eu las apa aia sa curga dupa ce m-am spalat pe maini… si faceam asta si inainte de coroblabla), curatau telefon si laptop in mod regulat si evitau sa atinga aproape orice prin casa cu hainele purtate afara… am ajuns sa fim complet dusi.

  Numai ambalajele nu le dezinfectam pana in ultima saptamana din februarie. Ei, de-atunci am inceput s-o fac si pe asta. Ciocolata, tampoane, paine (unde ma intreb de sanatatea celor care au facut-o, stii)… inclusiv folia interioara pentru tot ce are doua straturi de ambalaj. E un mod excelent de a vedea cat de rezistenta e vopseaua de pe ambalaj. 😂 La unele se duce toata, la altele nici ca-ti dai seama ca am frecat pe acolo.

  Si am inceput sa fiu constienta si de par. Daca iau ceva pe par cat timp sunt afara? Ca nu-l spal de fiecare data cand intru in casa si nici nu pot sa-l schimb ca pe haine. Presupun ca asta e momentul in care toti cei si cele care au chelit si ascund asta se pot simti fericiti. Pentru ca pot avea un par curat si, separat, un par de iesit afara. 🤔

  Si pot sa-ti spun ca am devenit constienta de cat de des ma mananca fata sau imi intra ceva in ochi. Pentru ca nu mai pot sa fac nimic in privinta asta pana nu fug sa ma spal pe maini. Chestie care a mai rezultat si intr-o tona de crema folosita ca imi crapa mainile altfel.

  Dar la cat de multa grija am avut cu toate astea, tot am lins inghetate pe strada prin Düsseldorf si Berlin. YOLO!