Viva la revolución! Hasta la victoria siempre!

Paradoxul polarizării discursului politic la un nivel mai jos decît cel al politicianului profesionist s-a văzut ieri, cînd s-a aflat că a crăpat Fidel Castro. Toţi oamenii de dreapta iubitori de libertate, anticomunişti şi luptători activi în revoluţia dusă împotriva dictaturii corectitudinii politice au lovit în stînga şi-n dreapta cu tastatura, criticând pe oricine a îndrăznit să nu spună că Fidel Castro a fost un dictator criminal.

Paradoxul e că aceiaşi oameni, altminteri cu capul pe umeri şi cu valori liberale (liberale de dreapta, mai exact) sunt aceiaşi care, în ultimul an, l-au susţinut pe Trump, un individ cu apucături dictatoriale (să ne aducem aminte de promisiunea c-o bagă la pîrnaie pe Hillary Clinton?).

revolucion

Tind să cred că lumea o ia rău pe arătură şi că trăim într-o perioadă plină de confuzie, în care agresivitatea pseudoideologică – şi populistă, în multe cazuri – ajunge să ne ia minţile. Şi tare mi-i că vajnicii luptători împotriva dictaturii corectitudinii politice or să ajungă într-un punct în care vor spune că e OK să facă un compromis pentru o perioadă, cît să vină niţel un dictatoraş care să repare el lucrurile conform ideilor pe care ei le susţin.

Treaba asta e valabilă mai peste tot, şi în România, şi-n Vestul “civilizat”. Confuzia asta generalizată, unde oamenii nu par să mai înţeleagă ce vor şi amestecă idei şi dintr-o parte şi dintr-alta, într-un melanj ciudat şi urât mirositor, mie îmi cam scoate peri albi.

Oameni de bună credinţă ajung să sprijine tot soiul de dubioşi care le promit ce vor ei să audă, ca-n Ungaria, Polonia, SUA, Franţa, hai să nu uităm de Ponta şi de Dragnea pe la noi, iar acolo unde populiştii de serviciu nu-s dezirabili, ajung modele populişti şi demagogi de la alţii, totul e să fie ideile potrivite. Că e vorba de “reindustrializare”, de lupta pentru “familia tradiţională”, împotriva imigranţilor, nu contează. Cîtă vreme cineva “luptă” pentru ei…

70 ani de pace ne-au cam prostit, va să zică. E adevărat că a scăzut, şi la nivel vestic, calitatea politicienilor, cel puţin în ultimii 25 ani. Şi cred că e normal să fie aşa câtă vreme nu mai stai cu o criză majoră sub fund, cu un război fie el şi rece sau cu pericolul comunist care-aşteaptă după colţ să te lovească cu parul revoluţiei.

Ni s-a urît cu binele. Sau, mai bine zis, de prea mult bine, am picat într-o adormire din care nu mai ştim exact cum să ne trezim, ne-am pierdut exerciţiul logic, ne-am plafonat în “dacă până acum a mers, de ce n-ar merge de-acum înainte?”, status-quo în care nu mai faci distincţia dintre progres fie el şi tehnologic şi ramolire într-un sistem vechi care se dovedeşte pe zi ce trece tot mai nefuncţional.

Ce vedem astăzi e mult zgomot într-o mare de confuzie. Nimeni nu mai ştie ce-i bine şi ce-i rău, dar toată lumea are dreptate sub o formă sau alta. Putem proclama moartea dictaturii politically correctnessului şi putem institui noua dictatură a lui “eu ştiu mai bine”, iar Zuckerberg tocmai ne-a dat cea mai eficientă armă în lupta dintre noi cu noi.

De fapt, trecem din nou printr-o perioadă în care nimeni nu ştie exact ce-i de făcut din cauză că nimeni n-a anticipat evoluţia actuală a omenirii, de la dezvoltarea tehnologică la modul în care societatea se poate adapta la ea.

Conservatorismul clasic nu e o soluţie avînd în vedere numărul mare de oameni care-şi pierd joburile şi cărora le este extrem de greu sau imposibil să se adapteze la noua realitate, iar socialismul nu e o soluţie din cauză că are corupţia în sânge.

Nu poţi pica nici în libertarianism sau varii forme de anarhism, că lumea nu funcţionează ca-n teorie, dar nu poţi pica nici în socialism şi etatism, că nu rezolvi nimic. Cert e că modelul actual – economic şi politic – e depăşit, iar lunga perioadă de creştere economică, toate boom-urile din toate domeniile, toate astea n-au făcut decât să-i ţină pe specialişti în adormire.

“O să fie bine”, “gândeşte pozitiv”, minciună autoindusă. De fapt, status-quo-ul a rămas doar în mintea celor care încă dorm, căci lumea se schimbă cu o viteză mult mai mare decît ne permite nouă să vedem în ce direcţie merge. Status-quo-ul a rămas doar la nivel de gândire politică, indiferent de palier sau ideologie, ca nişte părinţi care îmbătrânesc şi cărora la pui smartphone-ul în braţe, că fiii vor să-i sune pe Facebook, iar ei nu pricep nici măcar cum să deblocheze telefonul. Cam aşa arată clasa politică de azi raportată la realitate.

Ce e cu adevărat fascinant e că noile modele economice nu vin dinspre economişti – ăia încă dorm -, ci dinspre piaţă. Te uiţi la sharing economy, de exemplu, şi vezi noi modele prin care oamenii găsesc metode de a face bani, de la Uber la Airbnb. Probabil nu e singurul model, dar celelalte încă n-au ajuns în mainstream. Însă în loc să testăm modelele noi, pe care ni le livrează piaţa ca răspuns la somnul specialiştilor şi politicienilor, avem tendinţa de a le reprima. Nu doar că asta nu ajută, dar reprimarea sau suprareglementarea lor nu face altceva decât să prelungească agonia.

Şi în tot contextul ăsta, avem politicieni habarnişti care pică în populism. După 70 ani de pace, ne întoarcem la a ne agăţa de primul care promite orice doar ca să aibă ocazia de a da cu oiştea-n gard.

Pînă cînd o să ajungem în punctul în care să reaşezăm lumea pe o fundaţie mult mai stabilă şi mai adaptată secolului în care trăim, o să continuăm să vedem indivizi care, în numele drepturilor omului, luptă pentru drepturi ale omului mic şi drepturi ale omului mare, separate de convingerile politice, o să continuăm să vedem agresivitate menită să cenzureze şi autocenzură de teama de a nu pica în gura cenzorilor.

De fapt, e doar zgomot. Mult zgomot. E multă confuzie şi o panică generalizată, dar încă neconştientizată. Sîntem prinşi într-o furtună pentru care n-am fost pregătiţi şi nu ştim încotro să cârmim, căci nu vedem ţărmul. Şi toată lumea urlă, dar nimeni nu vine cu soluţii.

În momente din astea ajung pe post de conducători tot soiul de populişti şi demagogi. Şi, aşa cum istoria ne învaţă, ăştia n-aduc niciodată nimic bun. Pregătiţi-vă din timp cu hârtie igienică, vin vremuri… puturoase.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

17 comentarii

 1. Excelent dle Mihăileanu! Sincere felicitări!
  Tot nerezolvată a rămas problema…

 2. hmm…Alex, sa inteleg ca o mica” revolutiune” prin Europa ar mai trezi clasa conducatoare? Ti se pare ca cineva se agita la problemele din Ucraina (de exemplu) sau la ce se intimpla prin Africa si Orientul Mijlociu? Nope… pina nu se intimpla ceva mare la ei in casa nu se vor trezi la realitate.

  just my 2 cents

 3. sunt printre cei care spun răspicat că fidel castro a fost un criminal și că nu există nicio scuză în regimul lui. sunt printre cei care consideră că trump este un pericol major pentru democrația liberală. altfel spus, există oameni care nu se supun taxonomiei exclusiviste de mai sus, iar eu sunt insultat de această împărțire, în care cel ce spune un lucru este considerat apriori spunând și altceva. a împrăștia cu etichete în stânga și-n dreapta nu e decât expresia aceleași confuzii pomenită în articol.
  și încă o dată: fidel castro a fost un tiran odios, responsabil de moarte a zeci de mii de oameni și de înapoierea unei țări întregi, și nu un mare conducător, un lider de apreciat sau un model de urmat, așa cum a fost clamat zilele astea de toate mass-media internaționale și de toți liderii importanți ai lumii

 4. @adib: păi, “revoluţia” se întîmplă oricum, de aia s-a votat Brexit şi de aia Le Pen cîştigă teren în Franţa, Wilders în Olanda, nu-ştiu-care dubios de dreapta prin Austria şi restul. Ca să nu mai zic de Trump în State. Dincolo de publicul lor, e şi un vot de blam. Unora le pute umbrela UE, altora le put ăia care nu schimbă nimic. Şi adevărul e că nimeni nu ştie ce să schimbe, că nu s-au mai confruntat cu asta. Momentan, e doar “revoluţie” la vot, problema a mai mare e că dacă te uiţi pe cine votează şi cine-i finanţează pe ăia de cîştigă teren, îţi dai seama că se cam împute treaba şi e greu de prevăzut unde se va ajunge. Singurii politicieni încă întregi la minte şi cu şanse să continue ceva, care par şi că înţeleg vag ce se întîmplă, sînt Merkel şi cu cîţiva din jurul ei, care par că s-au regrupat de fail-ul cu refugiaţii şi au schimbat macazul (destul de tîrziu, dar l-au schimbat). În orice caz, geme lumea de idioţi.

 5. @berenger: evident că sînt şi excepţii, n-am negat asta. Eu mă refeream la ăia mai vocali, cred că-i ştii şi tu.

 6. „Paradoxul e că aceiaşi oameni, altminteri cu capul pe umeri şi cu valori liberale (liberale de dreapta, mai exact) sunt aceiaşi care, în ultimul an, l-au susţinut pe Trump”.
  nu spui „unii din acești oameni”, nu spui „cei mai vocali”, ci spui „aceiași”

 7. @berenger: eh, e o ironie un pic mai sus, “Toţi oamenii de dreapta iubitori de libertate, anticomunişti şi luptători activi în revoluţia dusă împotriva dictaturii corectitudinii politice”, care-i restrînge ca număr.

 8. da, să nu cităm trunchiat, totuși, ca să fie ironia completă: „criticând pe oricine a îndrăznit să nu spună că Fidel Castro a fost un dictator criminal”.

 9. Un articol cam lung care ignora, de fapt, esenta realitatii pe care o traim azi.Totul se reduce la bani, la bogatie mai precis, si la cum este ea redistribuita!
  Totul a pornit mai demult, in ’71, cand s-a renuntat oficial la obligativitatea acoperirii in aur a monedei nationale. USA a declansat aceasta dileala declarand ca:un dolar valoreaza….un dolar, deci nu cateva miligrame de aur cum era regula pana atunci, si sa vezi dupa aia tiparire de bani!
  Dileala a continuat dupa ’90, cand s-a scapat de amenintarea comunismului, iar firmele multinationale au creat plutocratia!
  Ce inseamna asta pt. cetatenii:munca mai multa,salarii mai mici, someri mai multi, si mai ales profituri uriase pt. EI, rapandulele care se lafaie in lux exorbitant, nemuncind o zi inviata lor!
  E , dar vine si ziua platii-payday- cum zic frantujii, si atunci Da, mesajele nationaliste si oameniii care lupta pt. un nivel de trai decent in favoarea celor care produc bogatia-a uvrierilor adica-devine interesant si votabil.
  Prostii chiar nu inteleg ca acumularea unei bogatii imense in mana catorva potentati duce la dezechilibre majore, iar tari care-au adoptat un sistem fiscal “de stanga”, au fost si lipsite de criza, au sisteme medicale&invatamant super-performante(tarile nordice, Canada).
  In Suedia, spre exemplu, dupa ce-ai facut echivalentul a 100 milioane E, esti impozitat cu 90%!
  Super, sau ce?Da, stiu, libera initiativa, oportunitatilii, kaka-maka, dar stai ca n-ai inventat apa calda si nici fumul dinlumanare:e destul!
  Saracia dusa la extrem din ultimii ani a dus la asemenea voturi si trendul va continua, pana in momentul cand cineva posedand si koae va spune: Pana aici, Nu multinationalele fac politica mondiala, v-ati imbuibat indeajuns, hai sa dam salarii corecte , mai usor cu avioanele poleite cu aur!

 10. @littleone: lăsaţi, lăsaţi, că ţările nordice, Canada sau Suedia nu sînt socialiste. Acolo e liberalism subvenţionat de stat şi e vorba de cultura locală, nu de un sistem ideologic. Alea nu sînt modele de replicat într-o ţară precum România sau SUA, unde cultura muncii şi cultura solidarităţii sociale sînt complet diferite. Patronii de la IKEA sau de la H&M, dacă acceptă impozitare cu 90%, o fac voluntar, pentru că au trăit într-o cultură diferită şi înţeleg diferit modul în care sînt cheltuiţi banii, există conceptul de tragere la răspundere a celor care cheltuie banii etc. Încearcă tu să bagi impozitare 90% în România şi vezi ce se întîmplă cu banii, iar cînd te duci să-l tragi de mînecă pe parlamentar, vezi ce-ţi zice. Apoi, du-te şi încearcă acelaşi lucru în Suedia. Hai să nu comparăm mere cu pere. Am mai zis-o şi o repet: ca să ai un socialism funcţional îţi trebuie un capitalism sănătos.

 11. Despre chestiuni economice, n-o sa intru in polemica pt. ca sunt mult mai bazat decat tine care-o tii in sloganuri!
  Si, da, Canada si tarile nordice chiar aplica idei socialiste benefice, iar Trudeau(daca stii macar cine este) a exprimat omagii despre Il Comandante!
  M-am saturat sotto de activisti de “dreapta” care au lucrat toata viata la Stat, de blogarasi care n-au produs-in economia reala, fara vrajeala cu publicitatea si alte harneli-NIMIC palpabil, vandabil, sustinuti din bani “negri” proveniti din surse dubioase&ong-uri sorosiste, oameni care-si vand constiinta pe 500E lunar promovand aberatii politico-economice!
  E usor sa sicrii(!) articole la comanda, dar ia sa te vad la un schimb 3 la forja sau laminor, cu transpiratia siroindu-ti pe tot trupul, lucrand 8ore/schimb pe 1700 net!
  Atunci sa te vad mare propovaitor al capitalismului salbatic😈

  Iar despre Castro: un om, o idee!
  RIP COMANDANTE.

  ps.-intr-un studiu actual despre nivelul de fericire de pe Terra, rezultatele sunt extrem de edificatoare :cel mai fericit popor este cel Cubanez!
  pps.- pt. natangi, fericirea nu e atunci cand te plimbi cu Rollsu’ prin Londra!

 12. @littleone: oh, asta e magistrală, activişti de dreapta angajaţi la stat şi bani negri de la Soroş. Dacă vrei să-ţi vezi visul comunist cu ochii, îţi recomand Coreea de Nord.

 13. Iar tu daca vrei sa-ti vezi capitalismul dus la extrem, iti recomand si anume, orasele Detroit și Atlanta!
  Viata, tataaaa!!! Ca dupa ora 5 pm in downtown, alb fiind, ai cam 5% sanse de supravietuire si asta DOAR daca iesti ruda cu Norris Chuck!

 14. Reviu, asta in tara condusa 8 ani de ala pupat in dos de toti pafaristii sponsorizati de ong-uri oculte, pe principiul:Vai, ce fromos vorbeste Obalama! Vai ce cult in cap este! Sa-l admiram deci.
  Si, nu mi-ai raspuns la intrebarea de baza:cum plm esti “da dreapta” in Romania, iar peste balta sustii stanga??

  ps. eu raspunsul il stiu, si toti ca mine care-o ard anti-ignoranta: circuitul banului in natura!
  Heil Trump! Arde-i pe ipocriti, taie banu’ la oengeuri!

  ,

 15. @littleone: în primul rînd, baţi cîmpii. În al doilea rînd, orice om cu o logică decentă ar vota pe cineva sănătos la cap în SUA, nu pe unul care e imprevizibil şi complet incompetent, cu un program populist. Asta ca să-ţi răspund la întrebarea despre SUA, chit că nu meriţi efortul. Pentru că nu e vorba de susţinut stînga, ci de susţinut logica elementară de care tu pari că duci lipsă. În al doilea rînd, tu n-ai nici cea mai vagă idee cu ce se mănîncă capitalismul. S-o arzi socialist e OK dacă pricepi cum funcţionează economia, dar la cît de îndîrjit eşti în comentarii, pari fie unul care are contracte cu statul, fie unul care are neamuri care au contracte cu statul, căci cei mai mari socialişti pe lumea asta sînt cei care trăiesc fix din asta, din bani de la stat. Altfel, ţi-aş recomanda sincer să mergi să comentezi în continuare pe criticatac.ro şi pe celelalte platforme comuniste şi să nu mai revii pe-aici. N-am nevoie de trolli şi, cu atît mai mai puţin, n-am nevoie de comunişti spălaţi pe creier.

 16. Ca s-o no mai frecam pe duda si s-o ardem capitalistic posteaza-ti declaratia de impozit pe 2015, sa vada tot boborul contributia ta la Bugetul Consolidat al Statului!
  Adica plus-valoarea si “aportul adus” la bunastarea natiei!
  Ca m-am saturat de blogarasi platiti la negru si ziaristi insolventi-adevarul, evz, rl, irealitatea, protv, care-mi explica mie ce bine e cu capitalismul cand noi Nu platim taxe!!
  Astept cu nerabdare afisarea contributiei tale la Buget!
  ps.pe pariu ca tinde catre minus infinit?

 17. @littleone: dudule, n-am fix nici un motiv să îmi postez declaraţia de impozitare, toţi banii mei au fost încasaţi legal, pe contracte, cu impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă. Declaraţia o depune angajatorul în numele meu. În plus, n-am nici o obligaţie faţă de tine să-ţi arăt cîţi bani am cîştigat anul trecut, cum nici tu n-ai nici o obligaţie faţă de mine să-mi arâţi declaraţia ta de impozitare. Dar pentru liniştea ta, şezi calm, am cotizat cîteva mii de euro în ultimul an la bugetul consolidat, probabil mai mult decît ai cîştigat tu de la partidele care te plătesc cu doi lei pe oră ca să trollezi.