“Vizita la Spa,” reloaded. La Spa-ul lui Băsescu

Acord de coabitarePe blogul Semanticus, Dan stîrneşte o discuţie despre acordul de coabitare semnat de Victor Ponta şi de Traian Băsescu, denumit ulterior, de către prim-ministru, “acord interinstituţional de colaborare.” Negociat oarecum în secret – şi cu participarea lui Crin Antonescu –  şi nepublicat în Monitorul Oficial. Întrebările lui Dan sînt pertinente, de la cele care ţin de legalitatea unui astfel de document, dacă respectă Constituţia, în ce constă coabitarea sau colaborarea şi aşa mai departe. Şi întrebarea fundamentală: “dacă este acord instituțional, el nu poate fi secret; dacă rămîne secret un document nelegal, nepublicat oficial și care vizează valori și principii constituționale, atunci Curtea Constituțională trebuie să se sesizeze din oficiu.

Însă dacă e să tragem linie, din toată afacerea asta învăţăm următoarele:

  • Semnarea respectivului acord pe furiş este precum vizita lui Geoană la Vîntu, arată că Ponta şi Antonescu nu sînt nici pe departe atît de puternici, ci mai degrabă suficient de vulnerabili. Dacă erau puternici, nu aveau ce căuta la Cotroceni
  • Ponta şi Antonescu se tem, într-o formă sau alta, de Băsescu. E puţin probabil să se fi dus din proprie iniţiativă şi cu atît mai puţin posibil ca ei să fi propus un astfel de acord – de altfel, au spus că s-au dus chemaţi de preşedinte. Tind mai degrabă să cred că Băsescu a pus nişte condiţii destul de stricte – Ponta a zis că e despre “angajamente privind respectarea statului de drept şi a Constituţiei României
  • Toată povestea asta arată că Băsescu încă are cărţi bune şi nu blufează şi că-şi permite să-i cheme pe cei doi pe principiul “Grivei, treci încoace!” În acelaşi timp, arată că ceilalţi doi nu au suficientă putere, probabil nu destulă nici măcar în propriile partide, unde presiunile asupra lor sînt foarte mari, dacă nu au încotro decît să se deplaseze la Băsescu “acasă”

E o mişcare foarte interesantă şi, constituţional sau nu acel acord, Băsescu iese cel mai cîştigat, indiferent care ar fi verdictul Curţii Constituţionale. Dacă e neconstituţional, pică şi Băsescu şi Ponta şi se declanşează o criză politică ce nu avantajează sub nici o formă România. Dacă e constituţional, Ponta şi Antonescu pierd cel puţin la nivel de capital de imagine (devin nişte căţeluşi la comanda lui Băsescu.) Dacă e doar o glumă proastă, tot cei doi pierd, căci demonstrează că puterea lor de negociere este un mare zero barat.

2 comentarii

  1. Si base si usl mictioneaza pe ea de constitutie si democratie si se inteleg ‘la masa verde’ chiar ‘inghitind un porc intreg’. Dar cei care cred ca zebra e un cal alb cu dungi negre sunt rugati sa se radicalizeze fata de cei care cred ca zebra este un cal negru cu dungi albe. Sau cei ce cred ca base e mai bun ca usl ori uslisti contra basisti. Urati si distrugeti tot ce vreti dragii mei pentru ca ‘in mod sigur’ dusmanul difera ‘fundamental’ de tabara voastra.

  2. @Alex,
    multumesc pentru mentionare.