“Să nu voteze românii din străinătate, că nu plătesc taxe aici”

Am auzit chestia asta din titlu de mai multe ori în ultimele două săptămîni. Şi apoi mi-am amintit de două întîmplări din primul tur. Şi cred că sînt relevante pentru România. Ai noştri, în toată degringolada asta provocată de ură, nu mai gîndesc limpede.

votat

Primul caz: la primul tur, la Londra, un amic a stat cîteva ore la coadă ca să voteze. Omul are un business în România care a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 1,5 milioane euro, încasări pe care a plătit impozit în România cît nu face. În plus, are şi vreo 50 de angajaţi. În ţară. Avea treabă în Londra şi s-a oprit cîteva ore să voteze.

Asta pentru că nu mai trăim într-o societate închisă, nu mai sîntem în comunism, cînd 1. nu puteai să-ţi faci firmă; 2. nu puteai lucra cu clienţi din alte ţări. Omul acela de ce e împiedicat să voteze? Nu plăteşte taxe şi impozite în România?

Al doilea caz: în ultimele două săptămîni, un alt amic a început să-şi mute în Londra aproape toate businessurile din România. Lucrează în consultanţă, a investit destui bani prin alte afaceri din România. Logica e simplă. O să iasă Ponta şi îi e frică de ce-o să se întîmple.

Mă uitam pe Facebook, mai devreme, că sînt români care stau la coadă la vot de la patru-cinci dimineaţă. Că sînt nişte cozi de kilometri la secţiile de votare de-afară. Că sînt oameni care vor ca România să arate precum ţările în care locuiesc ei. Pentru că sînt oameni responsabili.

Părinţii mei sînt scîrbiţi, nu vor să voteze. Sau nu voiau de dimineaţă, nu ştiu. Sînt pensionari, îşi permit să nu le mai pese, pe ei nu-i mai afectează mare lucru. Le-am spus că soră-mea are vreo două mii de oameni în faţă, în Bruxelles, şi că ăştia îşi bat joc de votul ei. Că dacă ea nu poate vota, să o facă ei, aici. Nu i-a mişcat cu nimic. Le-am spus că dacă iese Ponta, eu îmi fac bagajul şi plec din ţară. Nu ştiu dacă i-a mişcat, dar întrebarea lor a fost “Şi facultatea?” Pentru că asta e grija lor cea mai mare. Sper c-a funcţionat şi că vor vota, căci le-am zis că nu-mi pasă de ea dacă iese Ponta.

Dacă aveţi rude pe-afară de care ăştia-şi bat joc, ieşiţi şi votaţi. Dacă aveţi copii care gîndesc la fel ca mine, care vor să plece, ieşiţi şi votaţi. Astăzi, mai mult ca niciodată în ultimii zece ani, fiecare vot contează. Dacă se poate ca la Paris să fie 3.000 de oameni la coadă, la Londra şi la Torino să fie cozi de cîte unu-doi kilometri, dacă cel puţin jumătate dintre oamenii ăia nu vor vota din cauză că guvernanţii noştri le încalcă un drept fundamental, dacă mulţi dintre cei de acolo sînt, probabil, precum amicii mei care au afaceri în România şi care şi le-ar putea muta de aici, noi ce facem? Îi lăsăm pe toţi să plece? Îi jignim stînd acasă?

Dacă nu vreţi să votaţi, că sînteţi scîrbiţi, nu-i nimic, staţi acasă, o să fie bine. Dar nu pentru voi.

(Foto: Dragoş Asaftei, parte dintr-un proiect simpatic realizat azi.)

9 comentarii

 1. Dupa logica de mai sus, firmele ar trebui sa aiba drept de vot. Ca și ele platesc taxe, înainte să ajungă banii la patron (care plătește la rândul lui taxe).

 2. Adică e guvernul în stare sa schimbe legea și sa modifice lista alegătorilor astfel încât sa conțină doar oameni care plătesc impozit în tara. Nu creeed!
  Si dacă am plătit un an dar apoi 2 n-am plătit și apoi plătesc din nou sunt ăștia în stare sa modifice registrul electoral?
  Boc, prof de drept constituțional, a dat legi invalidate de CCR. La fel Dragnea cu regionalizarea. Am toată încrederea ca sunt ăștia în stare sa modifice Constituția… M-as îngrijora dacă am discuta despre vreun guvern competent, care a fost în stare sa facă ceva.

 3. Si in Dublin se sta cu orele la coada, stiu oameni care s-au pus la coada la 8:30 dimineata si sunt inca acolo (acum fiind 15 si ceva). Incalificabil ce se intampla,

  Cat despre cei din Romania care critica diaspora, cati dintre ei ar sta oare la coada 7 ore sau mai mult, in frig, ca sa voteze?

 4. Ah, si-am uitat sa zic, eu sunt plecata din tara dar impozite platesc inca (pe casa si masina). Dar uite ca de votat totusi nu pot vota :|

 5. RE-VO-LU-TI-E… cu totii simtim ca e momentul… doar ca nu avem curajul s-o spunem…

 6. Am o colega in Londra care a stat ore intregi sa voteze. O femeie cu sot si 3 COPII. Alta colega tot de acolo pe la 12 inca nu votase (era la coada de la 7 dimineata). O prietena in Germania a apucat sa voteze dupa 16, era la coada de vreo 8 ore. Asa ca mi se pare de minim bun simt sa-mi misc fizicul 200 de metri sa votez. Ceea ce am si facut. Din ce vad acum, probabil ca am votat bine, asa sa dea al de sus :)

 7. Domnule Mihăileanu, pe cine ați auzit spunând imbecilitatea din titlu?
  Sunt pensionar, împreună cu soția – bine, e adevărat că mai și lucrăm. Nu am avut nici un fel de ezitare în nici unul din tururi. De copiii noștri, ce să mai spun!
  Nu înțeleg aprehensiunea generalizată (greșit) împotriva pensionarilor.

 8. Nu e nimeni obligat sa voteze sau nu. Situatia e intr-un fel ciudata, in sensul ca fiecare are de-aface cu propia constiinta insa rezultatul e comun. Si pentru ca rezultatul e comun apare tentatia de a-i forta pe altii. Alex iti mai aduci aminte de articolul tau despre fabrica de saraci (fabrica de muncitori saraci, nu de produs oameni saraci, desi nu stiu care e diferenta practica)? Articolul acela cu afisul in care in 2012 patronul ii ameninta pe angajati ca ii concediaza de luni la prima ora daca nu au votat duminica ‘cum le dicteaza constiinta’? Si liderul de sindicat aproba! Ce diferenta morala ar fi intre noi si un astfel de patron daca si noi impunem sa votam?

 9. Pe blonda aia frumoasa, din poza, si eu as tavali-o putin, chiar daca a votat cu Ponta. Nici macar asta nu ar mai conta :))