Ce învăţăm de la votul românilor din străinătate

Ieri, pe Facebook, circula un link cu rezultatele votului românilor din străinătate, primele trei locuri în fiecare ţară în care s-a votat (sau aproape în fiecare ţară.) E cumva interesant, cîtă vreme BEC nu le afişase pe site, abia azi ar trebui să o facă.

puscarie

Dacă însă cifrele de aici sînt corecte, hai să ne uităm la cum s-a votat în alte ţări în funcţie şi de nivelul de trai şi de stabilitatea economică şi politică şi să încercăm să tragem nişte concluzii. Pe scurt, clasamentul arată, pe blogul respectiv, în felul următor: Klaus Iohannis – 45,83%, Victor Ponta – 15,79%, Monica Macovei – 15,09%.

Ţările în care s-a votat masiv şi în care pe numele lui Victor Ponta s-au numărat mii de voturi sînt Italia şi Spania. În Italia, rezultatele arată astfel: Iohannis – 16.054, Ponta – 6.107, Udrea – 3.998. În Spania, arată aşa: Iohannis – 16.390; Ponta – 4.768; Udrea – 3.640. Italia şi Spania sînt principalele ţări în care au emigrat românii în ultimii ani, mai ales cei din provinciile defavorizate (Moldova, Oltenia etc.) Italia şi Spania sînt, în acelaşi timp, ţări care n-o duc extraordinar de cîţiva ani încoace.

Dacă ne uităm la Germania, Franţa, Marea Britanie, SUA, Canada, Norvegia, Danemarca, Elveţia, chiar şi Irlanda, Belgia, Finlanda şi tot aşa, o să vedem un clasament în care primul e Iohannis, iar pe al doilea loc e Monica Macovei. Or, poate că, la prima vedere, asta nu spune mare lucru, dar dacă te uiţi dincolo de cifre, spune chiar foarte multe.

În toate ţările dezvoltate, a doua opţiune a fost un program electoral în care se vorbeşte despre Justiţie. Românii din aceste ţări ştiu (mai bine ca noi, aş spune) că de Justiţie depinde bunăstarea lor. Dacă Justiţia îşi face treaba şi corupţii sînt trimişi în puşcărie, banii noştri nu mai sînt furaţi (nu la fel de mult, cel puţin), ci sînt reinvestiţi în bunăstarea noastră.

Nu mă arunc în comentarii legate de numărul mare de voturi primite de Iohannis în străinătate, pentru că nu ştiu să spun dacă a fost votat în primul rînd pentru că vine dintr-un partid de dreapta, iar liberalismul funcţionează foarte bine în aceste ţări, dacă e vot anti-Ponta sau dacă nu cumva o parte semnificativă din voturi ar fi mers către Monica Macovei, dar românii de peste graniţe au considerat că Iohannis are mai multe şanse.

Oricum ar fi, o canibalizare a voturilor celor doi candidaţi de dreapta a existat şi în România (şi ştiu suficiente astfel de cazuri, în care s-a votat cu Iohannis ca să i se acorde mai multe şanse, în detrimentul lui Macovei, mult mai simpatizată de respectivii oameni.)

Dacă românii din ţară au ceva de învăţat de la cei din străinătate, ar trebui să se uite la candidaţii pe care i-au votat şi să citească printre rînduri. Practic, românii din străinătate îşi doresc pentru România în primul rînd o Justiţie funcţională şi au modele la care să se raporteze, care le demonstrează teoria. Şi la ce ne-a pregătit Ponta în ultima vreme, poate ar trebui să ne punem serios întrebarea cît va mai exista DNA şi să ne gîndim bine de care parte a gratiilor vom ajunge (într-o puşcărie a sărăciei provocate de corupţie sau în afara ei?)

(Foto: Shutterstock)

6 comentarii

 1. sunt 2 categorii de plecati: “capsunarii” si “piata universitatii”-cei “batuti” de Iliescu si urmasii lui.
  diferenta dintre capsunari (majoritatea Italia, Spania) plecati masiv la munca (la negru) de cand nu se mai cer vize, care-si fac case sau alte “afaceri” prin zonele de unde au plecat (conduse de primari PSD), traiesc mai departe printre manelisti si ciorditori, si “oamenii normali” care vor sa vada si in Romania stat de drept, sa nu mai fie atitia smecheri, hoti si mincinosi la butoane, o tara demna europeana, nu burkina fasso, legea junglei.

 2. Bucuria mea e ca au fost cateva tari in care Ponta nici pe locul 3 nu era :D :D

 3. in primul rand invatam ca trebuie sa mergem la vot.
  in al doilea, sa deschidem bine ochii cu cine votam.
  in al treilea rand sa vedem pentru ce lupta ponta ca sa ajunga la butoane.
  ============== salvarea clanului. ===============
  ei stiu ca ajuns ponta la butoane toti cei de mai jos si cati vor mai urma, vor fi spalati.
  PONTA -PSD SI CU PERSONALITATILE CE VOR SA CONDUCA ROMANIA
  1. Adrian Nastase, prim ministru, presedinte PSD, condamnat definitiv la 4 ani inchisoare
  2. Liviu Dragnea, secretar general PSD, deputat PSD, trimis in judecata
  3. Viorel Hrebenciuc, cercetat penal
  4. Catalin VOICU, deputat PSD, condamnat definitiv la 6 ani inchisoare
  5. Ecaterina Andronescu, ministru PSD, senator, cercetata penal
  6. Serban Mihailescu, senator, urmarit penal
  7. Miron Mitrea, vicepres. PSD, vicepres CDEP, condamnat la 2 ani cu executare in prima instanta.
  8. Dan Nica, europarlamentar PSD, cercetat penal
  9. Dan Sova, senator, vicepres. PSD, cercetat penal
  10. Ioan Adam, Senator PSD, cercetat penal
  11. Victor Mocanu, senator PSD, trimis in judecata
  12. Adrian Duicu, fost pres CJ Mehedinti, cercetat penal
  13. George Bunea Stancu pres. CJ Braila, cercetat penal
  14. Nicusor Constantinescu, presedinte CJ Constanta, trimis in judecata
  15. Ion Prioteasa, sef CJ Dolj, cercetat penal
  16. Sebastian Ghita, deputat PSD, trimis in judecata
  17. Ristea Priboi, deputat PSD, trimis in judecata
  18. Maior Lazar Dorin, deputat PSD, condamnat la inchisoare 4 ani cu executare
  19. Dumitru Ion, deputat PSD, trimis in judecata
  20. Marian Oprisan, presedinte CJ Vrancea, trimis in judecata
  21. Bradisteanu Serban Alexandru, senator PSD, cercetat penal in dosarul Nastase, trimis in judecata pt. Abuz in serviciu
  22. Mazare Radu, primar Constanta, trimis in judecata
  23. Mirza Gavril, presedinte CJ Suceava, trimis in judecata
  24. Surupaceanu Mugurel, senator PSD, trimis in judecata
  25. Constantin Nicolescu, presedinte CJ Arges, trimis in judecata
  26. Ghiveciu Marian, deputat PSD, trimis in judecata
  27. Niculae Badalau, deputat PSD, cercetat penal
  28. Florin Paslaru, deputat PSD, cercetat penal
  29. Ion Stan, deputat PSD, cercetat penal
  30. Nicolae Vasilescu, deputat PSD, trimis in judecata
  31. Constantin Boscoldeala, primar PSD Buzau, trimis in judecata
  32. Constantin Contac, Presedinte CJ Botosani, condamnat definitiv la 4 ani inchisoare
  33. Sebastian Secosan, sef OPC Bihor, condamnat la 5 ani inchisoare
  34. Duta Vasile, senator PSD, condamnat definitiv
  35. Cutean Emilian Vasile, deputat PSD, secretar de Stat condamnat definitiv la inchisoare 4 ani cu executare LISTA ALCATUITA DE PROF. Stefan Vlaston
  =================================================
  Domnule Alex Mihăileanu, daca considerati inoportuna postarea mea, va rog cancelati-o. Cu respect !

 4. Multumiri Domnului Suciu Ioan Daniel pentru lista de mai sus, = lista probabil completa =.

 5. Ce mă enervează cel mai tare este că eu nu cunosc pe nimeni, dar absolut pe nimeni care să voteze cu ponta. Mai mult nici oamenii cu care vorbesc nu cunosc pe nimeni care să voteze cu ponta. Și tot așa. Și cu toate astea, ponta va câștiga. Oare de ce?

 6. Partial, o sa raspund eu de ce. Pentru ca inca avem in tara generatiile batrane, care doar cu PSD au votat/voteaza/vor vota; avem multi prosti care se lasa “vrajiti” de un ceas sau o bricheta cu diferite inscriptii etc; pentru ca oamenii “cu cap” nu se aduna sa incerce sa schimbe aceasta situatie, sa ia atitudine. Nu ne convine ceea ce se intampla, si totusi nu facem nimic pentru a influenta rezultatul final.