Vrăjitoarele au dreptate: de ce să plătească impozite? Biserica plăteşte?

Mă întreb cum se face de au televiziunile atîtea subiecte mişto pe final de an. De exemplu, vrăjitoarele au protestat împotriva impozitării magiei. Acum, nu ştiu dacă era vorba de impozitarea magiei albe, a magiei negre sau a magiei, în general, dar argumentul lor îmi pare superb. Dacă religia nu-i impozitată, de ce-ar impozita statul taman magia? În fond, nu doar popilor le trebuie har ca să fie popi, şi adevăratelor fiice ale mamei din imagine le trebuie har ca să practice ce-or practica ele acolo.

Lăsînd gluma la o parte, doamnele cu multe fuşte şi cu blestemele pre limbă le zice bine, fraţilor: Biserica evazionează sub oblăduirea legală a statului român cam 25 de kilometri de autostradă pe an. N-aveţi decît să recalculaţi, vorba lui Cetin, în ce vreţi voi: în spitale, în şcoli, în măriri de lefuri pentru bugetari, în siguranţă şi ordine publică şi aşa mai departe.

Vreţi sau nu, ţigăncile alea au dreptate: dacă Biserica Ortodoxă Română este scutită de taxe, de ce n-ar fi scutită şi instituţia magiei? Ah, da, că nu e considerată un cult. Sau, mai bine zis, o religie. Bun, caz în care propun ca munca să fie declarată religie şi să creăm, la rîndu-ne, Biserica Muncii Române, şi să cerem, potrivit Legii Cultelor sau ce lege o reglementa lipsa impozitării, să nu mai plătim nici noi nimic. Ia gîndiţi-vă: v-ar strica o leafă cu cel puţin 30% mai mare?

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

50 comentarii

 1. O _leaga_ (ultima propozitie) mai mare probabil ca mi-ar strica, o leafa probabil ca nu…

  Sa fir munca o religie ? In RO ?

 2. :) mi se pare corect si moral ca BOR si toate cultele sa plateasca taxe, dar argumentul ghicitoarelor e slab, cultele sunt institutii publice, ghicitul/magia nu e.

 3. Loviti-i pa politicieni cu flacara violet si atunci chiar meritati imunitatea in fata fiscului.

 4. Vrajitoarele ar trebui sa fie trimise in Arabia Saudita, acolo fiind decapitate.

 5. Este bine sa nu se puna nici in concurenta, nici in opozitie religia cu vrajitoarele. Avem doua probleme diferite, sa le tratam separat: 1) De ce biserica nu plateste impozite?; 2) De ce sa plateasca vrajitoarele impozite?

 6. Si nu numai ca nu platesc impozit,dar au facilitati extraordinare…Pretul la energie este la aprox.30% fata de cel platit de populatie,la fel si celelalta facilitati (apa,canal,gunoi,etc),nu platesc nici un ban indiferent ce activitate ar desfasura,sunt subventionati de catre stat care le plateste salariile,nu dau nici o chitanta pentru serviciile de cult prestate care,culmea,ar trebui sa fie gratuite conform prevederilor aceluiasi cult.
  Oricum,superba replica !

 7. @Radu De cand sunt institutii publice? Pe ce criteriu spui asta? Are statul vreo treaba in organizarea BOR?

 8. adica un barbos in rochie care face ture in jurul mesei cu tamaie fumeganda e sprijinit de stat si o vrajitoare care ghiceste in cafea e pasibila de pedeapsa? nici unu nici altu nu-ti “lucreaza” fara bani, si ce promit ambii e doar apa de ploaie , caci nu se poate verifica / contabiliza
  asa ca ar trebui sa i “arda “pe toti
  parerea mea de platitor de taxe si impozite
  si nu, nu am fost la vrajitoare si nici n-am de gand si nici in religie n-am incredere, prefer sa ma bazez pe fortele mele proprii pt a realiza ceva in viata

 9. Domnule Mihaileanu, mi-e greu sa cred ca puteti face un asemenea rationament penibil si compara Biserica Romana (din punct de vedere al taxelor, desigur) cu niste balabuste cu fuste care se dau…vrajitoare, cu drepturi egale! Cine vede palatele tiganesti (alea inca nedaramate de buldozere), intelege foarte bine pe ce s-au ridicat aceste constructii opulente care frizeaza bunul simt al oricarui roman normal. Dvs., cand aveti de gand sa intelegeti asta si sa fiti revoltat?!

 10. genial articol… si adevarat din pacate…
  ar trebui impozitate si bisericile ca orice alta institutie care face bani!

 11. @Damocles: cu tot respectul, dar Catedrala Mintuirii Banului public nu este tot un palat tiganesc, o constructie opulenta care frizeaza bunul simt al oricarui roman normal? Despre tigani macar stim ca au furat ca sa ajunga acolo. De unde stim insa ce bani invirte BOR daca nu declara nimic?

 12. omule tu stii cee aia ironie?!
  sunt foarte sigur ca autorul articolului nu vrea ca mamile omida sa nu fie impozitate… dar a ales sa fie sarcastic…
  pe langa asta… boru nu e atat de diferit de mama omida… se bazeaza la fel ca si vrazitoarele pe prostia si naivitatea oamenilor pentru a le lua bani. ce e asa diferit?!

 13. Domnule Democles, cu ce se deosebesc vrajitoarele de biserica? Amandoua partile predica credinta in supranatural. De ce supranaturalul bisericii e mai tare decat cel al tigancilor?

 14. Genial omule. Multumesc. Aceleasi argumente le-am folosit si eu azi! Perfect.

 15. Si catedrala mantuirii banului e doar un aspect. Sa vezi in ce palate se scalda popii cu functii mai mari, de casele vrajitoarelor par niste cocioabe amarate. Sa vezi in comunitatii din alea sarace vai mama lor cu case din chirpici si dintr-o data vezi un casoi si ghicesti al cui e.

 16. Cat valoreaza ansamblul Vacaresti, Alex Mihaileanu ? Cat ar trebui sa plateasca statul roman bisericii pentru ca l-a distrus ? Asta trecand peste cumplita confuzie care te face sa compari vrajitoria cu Biserica Ortodoxa Romana.
  Ai 28 de ani si stii sa scrii romaneste, folosind calculatorul. Din acest articol nu rezulta mai mult.

 17. Este adevarat, in SUA bisericile (indiferent de cult religios) nu platesc taxe DAR statul nu le subventioneaza cu nici un dolar !!! Enoriasii sustin material biserica, ei platesc pt toate cheltuielile. Ca la noi-la nimenea. Este un abuz sa platesti din banii publici salariile cohortei de preoti .Multi romani au alta religie decit cea orto iar bisericile lor nu sint ajutate cu nimic. CORECT ar fi- ca in State- sa se intretina fiecare ! Fara avantaje si abuzuri, ca acum, in care Biserica Ortodoxa ia partea leului !

 18. Ca sa compari religia cu istorie milenara cu ghicitul arata o profunda lipsa de educatie din partea autorului acestui articol. Daca discutia e la bere are sens. Dar aici e la fel cum ai spune ca un cd cu manele e muzica la Ateneu.

 19. Damocles, chiar nu are rost sa te contrazici cu A-listerii. E ca si cum ai discuta cu papa de la Roma, ce spun ei e dogma si nimic altceva nu conteaza nici macar respectul. Daca au decretat ca biserica = magie, asa e si nu are rost sa te mai indoiesti. Daca ei au decretat ca Romania e Rromania, chiar iti pierzi timpul sa crezi altceva. Daca pentru ei credinta unora dintre conationali e motiv de misto si considera ca normalitatea se raporteaza doar la ei, mai are vreun rost sa-i contrazici? Apropo, daca te injura, nu te supara, e doar una din modalitatile lor de a-si argumenta comentariile. Si in caz ca nu stiai, daca vrei trafic o bagi pe aia cu BOR care fura sosele, spitale si scoli. E fura atat de bine ca statul ii da pe fata banii. Dar ii fura ca sa stii si tu de la blogerii care stiu ei mai bine ce si cum e cu viata. Si desigur, daca lumea ar fi dupa ei, ai trai in cea mai buna dintre lumi. Si daca nu esti de acord, primesti o injuratura in schimb. Ca feedback. Happy commenting!

 20. Dragos, apelul la autoritate este o eroare de logica fundamentala care se invata in clasa a IX-a. Sau ar trebui sa se invete.

  Deci, de ce ala cu “istorie milenara” trebuie scutit de impozite? Si poporul roman are “istorie milenara”, sa ne scuteasca pe toti de taxe!!!!11111oneoneone.

  Doi la mana, de cand aprecierea subiectiva a valorii a devenit subiect de taxe si impozite? Il impozitam pe Bieber si nu-i impozitam pe Deep Purple? Esti ireal, amice.

 21. @Dan: sper, din tot sufletul, ca nu gindesti asa, ci ca faci misto de situatie.

 22. Nea “ziaristu'”
  Sper ca nu esti congenital handicapat mintal si ca doar setea de un subiect facil te-a indemnat sa debitezi aberatii ca cele de mai sus.

 23. Si daca nu publici post-ul, va fi exact asa cum am anticipat…

 24. Domnilor A-listeri, ar trebui sa multumiti BOR. Orice discutie ce are ca subiect BOR aduce trafic, deci Dumnezeu exista! :))))) NU ma injurati! Please. :))) e prea incarcata atmosfera aici, calm, cu calm si fara ironii se pot lega discutii interesante.

 25. Despre institutia numita azi “Biserica” nu e cazul sa discutam. Comparatia, totusi, este dezgustatoare. Sa nu uitam ca Biserica este o parte importanta a istoriei, iar preotii au fost primii care au incropit un sistem de invatamant in meleagurile noastre. Putem sa zicem ca ar fi cazul sa plateasca impozite (nu de alta, dar e clar ca obrazul Bisericii a incetat de mult sa mai fie nepatat), dar de aici pana la a face paralela intre Biserica si pirandele astea de 2 lei e drum lung, oricat de atei am fi.

 26. de la un amic: “il pe ala cu lexusul? e popa de la biserica de langa noi… rupe.. tocmai i a facut si lu’ fii’su o biserica”

 27. Corect domnule Mihăileanu! Până la urmă care-i deosebirea dintre una și alta?
  Ambele promit câte ceva care se va îndeplini la sf. așteaptă, ambele vin din negura istoriei și se pare, că de fapt, (vezi Mircea Eliade sau Victor Kernbach) religiile s-au născut din practicile primitive de influențare a unor spirite (șamanismul, animismul, totemismul, etc) și care, in esență, tot un fel de vrăjitorii erau. Dar unii dintre comentatori ar trebui să mai și citească câte ceva. ȘI cu ce îi ajută biserica pe nevoiași de zice că nu-și poate plăti datoriile la stat? Dacă n-au bani de îngropăciune îi lasă cu mortul pe masă. Au înființat vreo clasă ca să-i ajute prin meditații gratuite pe elevii care n-au posibiltăți? Că doar au spații, iar unii profesori, mai ales pensionari, ar face-o gratis. Dar munca asta de voluntariat e admisă doar la clădirea de biserici și case parohiale se pare.

 28. lizuca ,si preotii,pastorii,popii,sau cum vrei sa le spui de alta confesiune,decit ortodoxii, primesc salar de la stat, in rest sunt de acord, ar trebui sa se autofinanteze. dar, sa pui vrajitoarele pe acelasi plan cu preotii, e prea de tot.

 29. Daca societatea romaneasca actuala, europeana si de secol 21 sta la mana vrajitoarelor si a clerului, care santajeaza cu metode obscurantiste pe reprezentatii legalitatii, atunci mai bine sa numeasca epoca actuala Noul Ev Mediu Intunecat.

 30. De ce este Biserica scutita de impozit? Daca motivul este aplicabil vrajitoarelor, atunci argumentul este corect, altfel nu.

 31. ALEX,vreau sa te intreb ceva.eu am de platit 300 de milioane lei vechi impozit pe ultimele 3 luni.nu vreau si nu-s de acord ca banii astia pt care transpir sa se duca in buzunarele BOR si nici al unui alt cult.cum sa facem sa schimbam treaba asta in ROMANIA?cui sa ne adresam si ce parghii politice exista?pt ca e clar ca se pastreaza treaba asta cu subventia de la sta pt ca exista interes politic electoral…
  PS sunt un credincios dar statul nu trebuie sa aiba de-a face cu religia decat a o impozita…

 32. D-le Alex , spuneti caci CATEDRALA MANTUIRII BANULUI este prea opulenta….se pare ca nu ati vizitat EUROPA, mai exact locurile in care CATEDRALELE din marile orase te lasa cu gura cascata…deci la OCCIDENTALI nu se pune problema primitiv cum ziceti d-voastra….

 33. @Maresalu: Ba, dimpotriva, am vazut si catedrala de un miliard de dolari ridicata de Boris Elţîn la Moscova, de-a enervat toţi ruşii. Diferenta e ca la noi se face din banu’ public in plina criza, cind avem nevoie de altceva, pe cind la ei se face din donatii. Si inca o diferenta: catedralele din restul Europei sint niste monumente istorice, nu niste orgolii ale unor popi pusi pe capatuiala.

 34. @radu daniel
  Si eu sunt credincios si am contribuit si eu din impozitul meu modest la finantarea cultelor religioase, ca si a altor activitati sociale. Eu recunosc ca daca ar fi dupa credinciosia mea, fara acest mecanism de finantare a bisericilor din impozite mi-ar ramane biserica fara bani de intretinere, preotii fara salariu si Bucurestiul fara catedrala, asa cum este in prezent. Asadar va intreb si pe dumneavoastra, daca BOR (presupun ca sunteti ortodox) nu ar mai lua bani de la buget, dumneavoastra, ca credincios, din profitul acela de sute de milioane pe care il faceti, cat ati da la biserica? Sau credinta dumneavoastra tine numai pana cand se pune problema contributiei materiale pentru nevoile bisericii?

 35. Matale, care faci paralela intre Biserica si ghicitoarele tiganci esti ori bolnav la cap ori tradator de neam si de tara, ori ambele.

  Meriti sa-ti traiesti tot restul vietii la Strehaia, sa vezi ce inseamna tiganii.

  Ce Doamne iarta-ma te aia grija de banii Bisericii? Chiar n-ai alt subiect?

  Voua astora care nu stiti cum sa mai minjiti numele BOR o sa va dea Al De Sus numai mariri de lefuri cind o sa dati ortul popii.

  Vezi-ti de treaba ta si lasa Biserica in pace!
  Acolo te invata numai de bine. Daca ar merge toata lumea la Biserica odata pe luna nu s-ar mai intimpla atitea grozavii.

  Si stai linistit, ca daca oamenii in sutana fac afaceri cu necuratul (=necurate) ii pedepseste Dumnezeu pe lumea aialalta. Nu le mai purta matale de grija.

  M-ai mihnit.

 36. domnu’ subiectiv, da’ de ce vorbiţi numai de biserică şi vrăjitoare? aţi uitat instituţia curvei. sau biserica curvei, cum vă place mai mult.

 37. mi se pare vulgar de adevarat si argumentat motivul vrajitoarelor. ar trebui sa furam toti pe sistemul bisericii, fiecare cetatean sa isi deschida un cult propriu, cum ar fi?! :))

 38. da’ dacă nu îşi plătesc impozitele la stat vine fiscu’ şi le ia globul de cristal şi ghiocul ca să le vîndă la licitaţie?

 39. @nedormitul: imagineaza-ti cit de tare ar fi sa se intimple asta :))

 40. De acord sa nu fie impozitate! Nu ar fi “echitabil” raportat la celelalte culte. Deci in loc sa fie impozitate propun sa fie decapitate. Do we have a deal? :))

 41. Cine v-a spus voua ca BOR nu plateste impozite? Ce gluma buna si ce usor e sa construiesti un articol fara cea mai vaga informare asupra subiectului. Problema e in felul urmator: Salariul preotului ortodox este 50% de la stat cu dreptul de a-si completa 50% de la parohie. Impozitarea salariului se face de catre stat la procentajul de 100% adica statul impoziteaza inclusiv completarea pe care si-o face de la parohie. “Serviciile” prestate de un preot (nunti si botezuri caci pentru inmormantare nu se percepe taxa) sunt remunerate voluntar de catre beneficiar si se taie chitanta pentru suma primita (suma care cade sub impozitarea statului roman). Orice suma primita de preot, la altar, se declara si este prinsa in bugetul parohiei care este sub incidenta legislatiei financiare a statului roman. Deci, BOR nu se sustrage cu nimic fiscalitatii statului roman. Se numesc evazionisti cei care se sustrag celor explicate de mine mai sus (nu taie chitante sau percep taxe exorbitante) insa , am rugamintea sa nu generalizati transformand in regula niste exceptii nefericite sau rauintentionate.
  Asemanarea unor sarlatane cu clerul unui cult (chiar majoritar in romania) mi se pare de rea intentie daca nu chiar manipulatoare. Multumesc

 42. Legat de biserica, atat timp cat se pot autofinanta prin activitatile economice si serviciile prestate nu vad de ce sa primeasca bani de la stat. Se pare ca multi clerici sunt foarte preocupati de cele lumesti si mai putin alaturi de oameni. am vazut in targul meu doi veniti de la Bucuresti cu un Land Rover care costa multe zeci de mii de euro. cand i-am vazut inauntru, in hainele preotesti m-am gandit la Dumnezeu. Si la mamele lor.

 43. D-le Alex , Catedra Mantuirii Neamului se face tot din donatii..:))))..inca o data imi dovediti ca nu sunteti informat.
  Daca ati cumpara un calendar in format tipar, ati vedea ca sunt trecute cateva conturi in care se pot face donatii.
  Sincer, nu inteleg de ce strainii pot avea Catedrale de ramai mut de uimire, iar noi sa ramanem la stadiul de Putna si albastrul de Voronet….

 44. @Maresalu: chestia aia pe care vor s-o faca ei nu e catedrala, e un bloc de beton similar cu Casa Poporului. Ba, pardon, as zice ca monstruozitatea lui Ceausescu va arata mult mai bine pe linga mintuirea banului.
  Si da, tot din donatii. Donatii publice.

 45. cand a. i. cuza a secularizat averile Bisericii, a anjajat Statul Roman sa intretina Biserica la un nivel stabilit.

  daca vreti, haideti sa restituim Bisericii toate bunurile confiscate de cuza.
  averea Bisericii a fost obtinuta perfect legal de-a lungul secolelor, de regula prin donatii ale Binecredinciosilor nostri Domni si Boieri, si care insumau vreo 25% din teritoriul tarii.
  atunci statul nu ar trebui sa mai plateasca niste amarate de salarii si ar putea sa ia ceva impozite…

 46. @eftimie victor d-ta vorbesti , presupun, de o situatie utopica

 47. Dacă vrăjitoaria e infracţiune, atunci BOR e sindicat de crimă organizată.

 48. Domnule, cineva (regret ca va ascundeti in spatele anonimatului), nu vorbesc despre o situatie utopica. Sunt preot ortodox si am scris exact care este sistemul fiscal real dupa care sau prin care BOR isi guverneaza fondurile. Sustin cu toata taria ca tot ceea ce am scris este regula. Nu neg ca exista abateri (din nefericire chiar foarte grave) de la regula insa nu putem generaliza abaterea. Aveti tot dreptul civic sa stigmatizati abaterile insa nu generalizati. Domnule Mihaileanu, cu regret va spun ca nu va documentati suficient asupra subiectelor si produceti (poate chiar intentionat) confuzie. Daca am invata sa nu ne mai dam cu parerea despre ceea ce nu stim poate am redescoperi o etica jurnalistica de mult uitata…