Vreau să mă fac sindicalist

Îmi doresc de multă vreme să scriu textul ăsta. Cam de la ultimul, cu bugetarii, încoace. Îmi plac sindicaliştii foarte mult. Program de opt ore, în biroul primit de la conducerea companiei, vin dimineaţa, pleacă seara, vorbesc la telefon pe banii firmei şi, într-un final, nu fac nimic concret. Vreau şi eu să stau la birou, să mă dau pe net, să nu car tone cu spinarea, dar să fiu plătit pentru asta.

Pentru că, trăgînd linie, rolul sindicalistului e acela de a face scandal atunci cînd are impresia că merită doi poli în plus în ziua de leafă, doar pentru că stă degeaba. Ştiu că e un pic exagerat ce spun, dar în afară de unele cazuri concrete, individuale, unde există angajatori care-şi bat joc de unii angajaţi, în restul timpului e doar vorbă multă.

Concret, mă uit la ăştia de prin CNSLR Frăţia, alde Bogdan Hossu şi încă vreo doi. Băieţii “luptă” pentru binele muncitorimii. Fix în mijlocul crizei, cînd pică vînzările, cînd micşorezi producţia, ei se gîndesc că e cazul să ceară lefuri mai mari.

Să luăm un exemplu practic: am o leafă de 100 lei pe lună, muncesc opt ore pe zi, sînt plătit cu 1 leu pe fiecare oră suplimentară muncită şi cu 2 lei pe fiecare oră suplimentară băgată în weekend. Angajatorul meu n-o duce prea bine, că i-au scăzut vînzările cu 95% faţă de perioada similară a anului trecut, dar nu vrea să mă dea afară, deşi, dacă o mai ţine în ritmul ăsta cu vînzările, o să cam fie nevoie să micşoreze producţia, deci să mai dea afară nişte oameni. Sindicalistul ce zice? “Hai să cer leafă mai mare pentru muncitori, că dacă iau leafa din cotizaţia lor lunară, să pară că muncesc şi eu! Poate mai şi mărim un pic cotizaţia!“.

Poate nu e chiar aşa, dar ăsta e singurul mod în care îşi poate justifica existenţa un sindicalist. Altfel, e mai simplu să angajezi un avocat care să-i reprezinte pe angajaţi şi să-l plăteşti doar atunci cînd are de muncă. Dar nu, noi trebuie să plătim lunar 20 de inşi care să ne reprezinte interesele şi care să ameninţe cu greva atunci cînd conducerea firmei nu are bani să mărească lefurile.

Să fiu în locul angajatorului, i-aş lăsa să facă grevă, anunţîndu-i că nu primesc nici un leu pentru orele nemuncite. După două săptămîni de grevă, ori îţi cauţi de muncă în altă parte, ori taci şi bagi. Poate că lumea încă nu s-a prins: e recesiune economică! Şi o să mai fie, în România, cel puţin o bună bucată de vreme. La cum arată economia României acum şi la cît de mare e lipsa de locuri de muncă, mai bine ar zice mersi că au de unde lua bani.

Desigur, asta se întîmplă doar la bugetari şi la muncitori în companii care au fost de stat sau în care statul român încă mai are cîteva acţiuni. Dacă nu s-au prins încă, ar trebui să vadă cum se munceşte în companiile private, unde programul nu mai e de la nouă la şase seara, ci de la nouă la nouă seara, unde orele suplimentare nu se plătesc, iar volumul de muncă e dublu. Acolo nu crîcneşte nimeni, că altfel zboară, iar la uşă abia aşteaptă mia de oameni să vină la un interviu.

Tot sindicalismul ăsta de duzină se poate defini, simplu, într-un singur cuvînt: inconştienţă. Să fiu angajator şi să fiu ameninţat cu greva, abia aş aştepta. Se numeşte tăiere de costuri. Sau, mai simplu, aş pregăti un plan de disponibilizări pentru negocierile cu sindicaliştii: “Alegeţi: fie dăm afară suta de oameni, fie renunţaţi la grevă”. Simplu. Se numeşte economie de piaţă.

Sursă foto.

10 comentarii

 1. Tare, dar cit se poate de adevarat.Stau si ma intreb, cind o sa avem mintea intreaga pentru a putea judeca lucrurile la rece, constienti de faptul ca ceace pare corect in prima faza ascunde o afacere a cuiva, de undeva…..Sindicatul este tot o politica ascunsa a celor care au ajuns pe scaune ce nu vor sa le mai parasesca, exemplele cu sefi miliardari fiind arhicunoscute. Nu stiu daca se mai poate schimba ceva ,pentru ca multi dintre sefii cartelurilor, anchetati de DNA, de PROCURATURA nu au patit nimic. Apa a trecut,ei au ramas cu miliardele.

 2. Cred ca vrei sa te faci altceva, nu sindicalist.
  Conform Dex : SINDICALÍST, -Ă, sindicaliști, -ste, s.m. și f. Persoană care face parte dintr-un sindicat. – Din fr. syndicaliste.
  Poti sa fii presedinte de sindicat, desi am o indoiala ca te-ar alege cineva. Cu asa cultura, mai bine zis, incultura sindicala, s-ar duce si mai al naibii ideea de sindicalism.De ce nu te faci patron, ca tot le plangi tu de mila?Am sa repet sfatul dat pe alt site…decat sindicalist…mai bine ti-ar sta pupincurist.

  Marimar [sindicalista ]

 3. Cred ca acest articol se potriveste mai bine sindicalistilor din Franta. Acolo exista tirania sindicatelor. La noi, toti sindicalistii au legaturi stranse cu politicul iar Hossu este sindicalist cam de dupa revolutie. Ar trebui sa luam o poza de-a lui de atunci si sa o comparam cu una de acum si putem observa ca a dus-o foarte bine, burta nu minte niciodata. nu cred ca sindicalistii traiesc numai din taxa platita de bugetari, mai degraba primesc bani de la un partid sau de la altul ca sa scoata oamenii in strada. Oricum, la cum gestioneaza guvernul criza asta si reformele mult trambitate, ma tem ca oamenii vor iesi in strada cu sau fara acordul sindicalistilor. Nu inteleg de ce acuzi sindicalistii. E drepul oamenilor sa faca greva ca de aia e semi-democratie. Ai putea acuza si guvernantii care sunt incapabili sa faca o lege corecta, fara sa mai existe jdemii de exceptii, fara ca bugetarii sa se intrebe de ce unul are salariu mai mare ca el pentru aceeasi munca doar pentru ca e membru de partid. Cand nu isi va mai baga politicul treaba in locurile de la stat, cand toate posturile vor fi scoase la concurs pe bune, poate atunci sa ne ingrijoram ca sindicalistii nu fac nimic.

 4. Am lucrat intr-o uzina ., binenteles ca am fost si membru de sindicat , niciodata impacata cu situatia si niciodata convinsa de necesitatea sindicatului . Binenteles , ca am iesit din sindicat atunci cand am aflat ca liderul avea salariul mai mare ca toti cu 200%. Adica ce lider de sindicat era?
  “Lupta” pentru drepturile lui, nu ?
  Si am trecut baricada in partea cealalta .Ma-m facut patron.
  Sic!

 5. @Marimar
  Am lucrat 7 ani de zile intr-o firma mica (pina in 10 angajati). Si de acolo am invatat un lucru: daca patronului ii mergeau bine afacerile, imi mergea bine si mie (mai o marire de salar, mai o prima, mai o iesire la iarba verde). Cind afacerile au mers prost, si mie mi-a mers prost (salarii platite cu intarziere, disponibilizari, lucru peste program, salarii inghetate).
  Imi amintesc si acum cum ne explica patronul ca nu are bani de salarii, ca trebuie sa plateasca TVA-ul. Si cum eram contabil, ma uitam in actele contabile si vedeam ca are dreptate.
  Asa incat eu le plang de mila patronilor, mai ales in perioada asta.

 6. Perfect adevarat.
  Dar daca si presa ar fi corecta si ar expune pe larg si intelesul tuturor cititorilor,modul in caresunt alesi si realesi liderii de sindicat,atunci probabil ca s-ar mai schimba ceva.
  Dar am participat la citeva congrese si am vazut ziaristi care se linguseau pe linga lideri pentru o bere sau friptura si bani de protocol
  Nu mai am nici un respect fata de nici un sindicat si nici fata de presa(90 de santaj)
  am fost lider de organizati si am demisionat in fata membrilor pe care am considerat ca nu-i pot reprezenta,desi au insistat sa ramin
  Am renuntat la avantaje materiale pentru onoare,fostii mei membri o recunosc si acum.
  Nu m-am facut patron,dar am devenit independent,vreau sa-mi pastrez optiunea de a alege.
  Am refuzat sa particip la imbogatirea unora pe seama celor multi si manipulati.

 7. Sincer, cand ii vad pe sindicalisti din institutiile publice ca fac greva ca nu li se maresc salariile imi vine sa-i bat… Mai blocheaza si toata piata victoriei… Niste inconstienti in frunte cu liderii de sindicat, care in majoritatea cazurilor mai sunt si agramati!

  Ce … marire salariala le-as da eu cand vinerea stau pana la 6-7 pm la birou si nu ajung sa-mi platesc taxele ca ei inchid ghiseu la 14.

  Mult… respect!!!…

 8. Ce misto! La companiile private astepti sa-ti vina randul la dat afara c-ai ras in timpul programului, si la bugetari, poti sa te bosumfli ca tot te dau afara maine, poimaine! Sindicate? Poate lideri si atat!

 9. Imagineaza-ti Romania fara sindicate si gindeste-te daca ar fi mai bine astfel. Din cite tari exista pe glob numai cele care au sindicate puternice sint si foarte dezvoltate economic. (China, Cuba sau Coreea de Nord nu sint exemple acceptabile).
  La modul ideal, un sindicat nu este altceva decit un fel de societate de asigurari. Pentru anumite avantaje materiale sindicalistul este de acord sa-si vinda munca dar cu un contract ferm aparat de legi si tribunale. Ca sindicalist eu prefer ca acest contract sa fie negociat in masa si de membrii care se pricep la asta (in alte cuvinte au experienta si stiu cum sa puna problema). Este normal ca un sindicat sa aiba tot felul de membrii (inclusiv idioti care nu stiu sau nu vor sa munceasca) dar luat in mare este o organizatie care isi indeplineste obligatiile fata de angajator.
  In Romania insa tot romanul stie cum sa taie frunza la ciini si sa para ca munceste pe ruptelea. Contractul colectiv de munca nu-l citeste si nu-l respecta nimeni exact ca in vremurile bune de altadata. Suna familiar domnilor bugetari?

 10. Aveti mare dreptate, Sunt intr-un sindicat al functionarilor publici afiliat la Alfa. Platim cotizatii, nu stim nimic ce fac astia pentru noi.A, ba da cand sunt mitinguri ne solicita. Presedintele nostru cred ca are avantaje pe care noi nu le stim. Nu au facut niciodata vreo sedinta sau informare, nimic. Ne-au dat niste bonuri de masa de 25 lei din care 5 lei pentru presedinte ca s-a zbatut pt asta. si sefii se tot plimba pe unde nu stiu dar sigur pe banii sindicatului. Cam atat…