WhatsApp, piaţa de SMS-uri şi pierderile companiilor telecom

Într-un articol din Adevărul, autorul spune că SMS-ul moare şi ia cu el veniturile imense ale operatorilor. Evident, vine cu cifre: operatorii telecom au pierdut, anul trecut, 33 de miliarde de dolari, iar pierderile se vor ridica la 54 de miliarde în 2016. Vina aparţine aplicaţiilor precum WhatsApp sau Viber, care au oferit o alternativă gratuită sau aproape gratuită.

work

Pentru o piaţă precum cea americană, unde planurile tarifare, inclusiv cele prepaid, dau SMS-uri la liber, e simplu: piaţa nu prea a fost afectată. SMS-ul e parte din ADN-ul americanului (de unde şi atîtea accidente rutiere.) Pentru celelalte pieţe însă, datele problemei se schimbă. Da, operatorii telecom sînt afectaţi. Dar nu chiar atît de afectaţi.

Hai să luăm România, de exemplu: abonamentele includ sute de SMS-uri, iar modelul a fost preluat şi prin introducerea de planuri tarifare pentru cartele prepaid. Reîncarci de cinci euro şi primeşti o groază de minute şi de SMS-uri. Preţul unui SMS a scăzut semnificativ în ultimii ani. Acum vreo 12 ani, trimiterea unui SMS costa şi 40 de cenţi.

Da, operatorii pierd bani prin “moartea SMS-ului” doar dacă considerăm că sînt extrem de lacomi. În acelaşi timp, compensează prin alte servicii, precum cele de date. De unde, între noi fie vorba, cîştigă mult mai mult decît ar fi cîştigat din SMS-uri. Tehnologia a evoluat constant, e un pas înainte şi, în cazul operatorilor, orice pierdere de genul acesta e un cîştig din alte progrese tehnologice.

E destul de clar pentru oricine deschide ochii că, în momentul de faţă, toţi operatorii investesc în infrastructuri de date. Tehnologia de voce (respectiv SMS şi MMS) şi-a atins maturitatea şi, în curînd, va deveni opţională (nu va muri, va rămîne cel puţin ca backup). Odată cu noile tehnologii de date (în aprilie, se dă liber la 4G în România; în acelaşi timp, la nivel global, deja se vorbeşte de 5G), inclusiv serviciile de voce vor migra pe tehnologii similare VoIP. Adică un apel telefonic va fi efectuat printr-o aplicaţie similară Viber sau Skype.

În aceste condiţii, e un pic inutil să plîngi de milă operatorilor telecom. E cam ca în cîntec, nu moare, se transformă. Şi e o evoluţie firească a lucrurilor. Vor pierde doar aceia care nu vor găsi modelul de business potrivit. Nu cred că sînt pierderi, ci cred că sînt cîştiguri.

9 comentarii

 1. ba s-ar putea ca pe viitor sa aiba probleme serioase. am zis prin vara si de ce http://bit.ly/1p0oYvB

  • @cismaru: Meh, nu cred. Viitorul e RDS: au cumpărat inclusiv licenţă 3G. Dacă te uiţi în ţări precum Spania, principalii provideri de internet sînt operatorii. Cam într-acolo se îndreaptă. Provideri de wireless.

 2. “Acum vreo 12 ani, trimiterea unui SMS costa şi 40 de cenţi.”

  Am mobil de prin 2000 şi ţin minte că un apel naţional costa în jur de 20 de cenţi, iar un SMS sub 10. Cenţi de dolari, fără TVA. 40 de cenţi poate era un SMS internaţional sau în roaming, dar nu cred că la asta te refereai. Deci poate verifici încă o dată informaţia.

 3. in 2001 cartela Connex Go, SMS in retea in retea era 20 centi, in Dialog 40, si da era perioada cu 3 sec 1 gratis

 4. In curand operatorii telecom vor inchiria doar infastructura si atat, nu vei mai fi client Vodafone desi folosesti infrastructura lor si vei fi taxat pentru anumite servicii. Vrei sa-ti mearga skype, vrei youtube, vrei netflix scoate banii.

 5. @Cismaru

  Fii serios, vor scoate o lege care monopolizeaza licenta de transmisie pe spectru nelicentiabil momentan. Nu dispar operatorii telecom.

  Uite aici ceva care seamana cu ce zici tu, un grup de ad hoc de organizatii care incearca sa castige cat mai multe spectre nelicentiabile pentru wi-fi (azi cele doua spectre nelicentiabile pentru Wi-FI sunt 2,4 si 5Ghz). http://www.wififorward.org

  Sa zicem ca-s finantati din spate de companii interesate de asa ceva (apple, google etc.), pentru peer2peer wi-fi implica un conflict de interese colosal. O lege din pix resolva din 2 miscari treaba asa cum a rezolvat in radio (vrei sa transmiti obtine licenta). E o prostie sa crezi ca schimbul de date se va liberaliza, din contra se va regulariza pe zi ce trece. Liber a fost in 90, uita de libertate. Va aparea la un moment dat o noua retea care va fi libera catva timp si gata si cu aia.

 6. Batalia de moment e axata pe disparitia roamingului, si aici o sa vedem miscari foarte interesante. Globalizarea operatorilor telecom e urmatorul pas.

 7. Pentru a folosi aplicatiile de voce si sms gratis ai nevoie a te conecta la internet si aici ai nevoie de operatorii de telefonie mobila care iti ofera serviciul contracost. Ei tot banii aia ii incaseaza de la tine, poate chiar mai mult, pentur o conexiune decenta de net pe moil trebuie sa scoti un 5-10 euro si nu dadeai atatia bani pe SMS-uri